Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

«Αέρα» σε λάθος …ύψωμα



Και τί έγινε στην Πάτρα,στην Κρήτη,στα Γιάννενα,στη Λαμία



«Αέρα» σε λάθος …ύψωμα

Γιάννης Σιδέρης
29/10/2011 |

Μια πρωτόγνωρη αναταραχή αναρρίπισε χθες τη χώρα. Τα αδιανόητα μεταλλάχτηκαν σε αυτονόητα. Η παρέλαση την εθνικής επετείου έγινε το οργισμένο πεδίο εκδήλωσης αντιδράσεων

Κάποιοι, εκ των προτέρων οργανωμένοι, σκηνοθέτησαν παραστάσεις «οργής λαού». Χαρακτηριστικό ας πούμε το παράδειγμα της ΟΛΜΕ, η οποία σε μια προβληματική παρέκβαση του ρόλου της, ο οποίος είναι να διδάσκει νέα παιδιά, προπαγάνδιζε επί μέρες τα μαύρα περιβραχιόνια στους μαθητές. Εξέδωσε και μια ανακοίνωση που απέπνεε

επαναστατισμό αριστερού γκρουπούσκουλου, (μέσα στα καθήκοντά της είναι και η κομματική καθοδήγηση;).

Συνάμα ένα πολύχρωμο μωσαϊκό: ακροδεξιοί που χειροκροτούν αντιδημοκρατικές δυνάμεις κραύγαζαν για δημοκρατία, ΝΔτες που βρήκαν ευκαιρία να ξεσαλώσουν κατά της κυβέρνησης κρυμμένοι στο αγανακτισμένο πλήθος, οι συνήθεις «Αγανακτισμένοι» του ΣΥΡΙΖΑ (δες δήλωση Σκουρλέτη), οι ακτιβιστές του «δεν πληρώνω», κάποιοι νεοτεριστές που τάσσονται κατά των παρελάσεων γιατί τις θεωρούν φασιστικές.

Ολοι αυτοί δίπλα σε απλούς πολίτες, πραγματικά αγανακτισμένους, που πλήττονται σκληρά από την ανερμάτιστη, παράλογη και ταξική πολιτική της κυβέρνησης. 

Όμως όλοι τους επέλεξαν ένα λάθος πεδίο, σε λάθος μέρα, με λάθος τρόπο. 
Οι εθνικές επέτειοι σε όλο τον πλανήτη, και σε όλα τα καθεστώτα, σηματοδοτούν κομβικά σημεία στην πορεία των εθνών. Είναι ημέρες ιστορικής μνήμης, απότισης φόρου τιμής στα χαμένα νιάτα, σηματοδότηση συνέχειας των εθνών.

Οι παρελάσεις (που σαφώς εν μέρει είναι ξεπερασμένη τελετουργία μιας εποχής όπου η σωματική ρώμη ήταν προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπιση του εχθρού), είναι η συμβολική επίδειξη της απόφασης των νιάτων να υπερασπισθούν τη χώρα και την ελευθερία της, απέναντι σε όποιον εχθρό την επιβουλευτεί. 


Εκ των πραγμάτων λοιπόν η ημέρα μιας εθνικής επετείου έχει ιστορική, εθνική και πολιτική αυτοτέλεια. 

Δεν συνδέεται επουδενί με την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.

Αυτό αποτελεί διαχρονική αρχή, ασχέτως αν κατά καιρούς οι εξουσίες, και δη στους αντιδημοκρατικούς καιρούς, αλλοίωσαν το νόημα των επετείων προσπαθώντας να το αξιοποιήσουν επ΄ ωφελεία τους. 


Βέβαια όλα αυτά, για όσους ασχημόνησαν χθες κατά της μνήμης (κατά της μνήμης λέω, όχι κατά των πολιτικών), είναι ψιλά γράμματα…Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία δεν ανυψώθηκε στο ύψος των περιστάσεων και λάβωσε με τη σειρά της το νόημα της μέρας:


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ειδικά χθες, δεν εκπροσωπούσε μόνο την δημοκρατική Πολιτεία. Εκπροσωπούσε το έθνος στη διαχρονική του διαδρομή. Ο εκπρόσωπος του έθνους δεν υποχωρεί κάτω από τις κραυγές και τις αποδοκιμασίες, των όποιων, γνησίως ή σκοπίμως, αγανακτισμένων. Παραμένει εκεί, όρθιος, παρών, ακόμη και με τον κίνδυνο να προπηλακισθεί. Εκπροσωπεί τον θεσμό, όχι τον εαυτό του! 


Όσο για την κυβέρνηση, εμφορήθηκε μικρόψυχη και φοβική λογική. Μια τέτοια μέρα μνήμης δεν μπορεί να ακυρώνει την παρέλαση. Δεν συναινεί, με την ακύρωση, να εντάσσεται στην τρέχουσα πολιτική σκοπιμότητα και διαμάχη η ιστορική μνήμη. 


Επίσης η κυβέρνηση αστόχησε και στην διάγνωση της κατάστασης. Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τον «αυταρχισμό κάποιων να θέλουν να διαιρούν το λαό σε εθνικόφρονες και μη». Διερμήνευσε δε, ότι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει αυτές τις ακραίες συμπεριφορές που υπονομεύουν τους θεσμούς. 


Είναι σύνηθες στην καθημερινή επικοινωνιακή πρακτική της κυβέρνησης να διερμηνεύει το τι θέλει ο λαός, αν και δεν έδειξε ευαισθησία να τον ρωτήσει τι θέλει, σε ένα ιστορικής απήχησης γεγονός, όπως η είσοδος στο μνημόνιο. 


Οι εκτιμήσεις για τα γεγονότα, δείχνουν ότι της διαφεύγει η ικανότητα χαρτογράφησης των αχαρτογράφητων νερών στα οποία μας έφερε το μνημόνιο. 

Χθες δεν είχαμε απόπειρα υπονόμευσης των θεσμών. Είχαμε τα πρώτα δείγματα μιας προϊούσας κοινωνικής αποσταθεροποίησης που συν τω χρόνω θα επεκτείνεται και θα εντείνεται. Μπορεί ευρύ τμήμα των πρωταγωνιστών να ήταν δεδομένης πολιτικής απόκλισης και στόχευσης, αλλά η λαϊκή επιδοκιμασία, ή έστω ανοχή, στα έκτροπα, ήταν δεδομένη. 


Αφού η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη για την πολιτική της και θεωρεί πως διερμηνεύει ορθώς την λαϊκή βούληση, γιατί δεν την επιδοκιμάζει μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες που έχει θεσπίσει το πολίτευμα; 


Ας το κάνει πριν αποσταθεροποιηθεί πλήρως το κοινωνικό τοπίο. Τότε θα είναι αργά…
http://www.skai.gr/news/opinions/article/184677/aera-se-lathos-upsoma-/

4 σχόλια:

  1. Πάντα, πριν διαβάσω ένα άρθρο,βλέπω τις όποιες εικόνες ή video. Είδα λοιπόν με έκπληξη και συγκίνηση μια ογκώδη παρέλαση-πορεία λαού στην Πάτρα, με την δημοτική μπάντα να παιανίζει τον ύμνο του Μίκη. Και χιλιάδες λαού να ακολουθούν τραγουδώντας, όπως και χιλιάδες λαού να χειροκροτούν ρυθμικά.
    Πραγματικά σκέφτηκα "μια πρωτόγνωρη αναταραχή αναρρίπισε χθες τη χώρα" .
    Στη συνέχεια διάβασα το κείμενο και προσγειώθηκα ανώμαλα. Διότι ο σεβαστός και ... έγκριτος δημοσιογράφος-πολιτικός αναλυτής-ιστορικός-πολιτειολόγος κ. Σιδέρης μου εξηγούσε ότι αυτό που είχα δει να συμβαίνει στην Πάτρα, το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, δεν ήταν παρά εικονική πραγματικότητα. Ήταν απλώς η εικόνα του 4.1% του ΣΥΡΙΖΑ που με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας κατάφερε χθες να μετακινείται με την ταχύτητα του Superman από την Θεσσαλονίκη στο Ηράκλειο, από εκεί στην Πάτρα με μια σύντομη στάση στην Αθήνα, και αστραπιαία στο Βόλο και στα Τρίκαλα. Παντού κατάφερνε με κάποιο περίεργο τρόπο να ενσωματώνεται με τον κόσμο, τους αθώους πολίτες, και να τους αναγκάζει να συμμετέχουν στην προσπάθεια ... διασάλευσης της τάξης και υπονόμευσης του δημοκρατικού πολιτεύματος.
    Στο τέλος διάβασα ότι όλο αυτό το πόνημα προέρχεται από τον κ. Σιδέρη του Skai.gr και τα
    κατάλαβα όλα!!!!!!!!!!!!!!!
    vantonios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημένη μου Κίρκη, εύχομαι και ελπίζω να μη μου κρατάς κακία για κάποιο λόγο, πόσο μάλιστα λόγο που εγώ αγνοώ. Μετά από ... υπερχρήση του περιορισμένου όγκου φαιάς ουσίας που διαθέτω, κατάφερα να στείλω μια απάντηση-σχόλιο για τον έγκριτο δημοσιογράφο κ. Σιδέρη και το "άρθρο" του. Διαπιστώνω όμως ότι χάθηκε στον διαδικτυακό λαβύρινθο.
    Φιλιά vantonios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τί λες καλέ μου;Κακία σε σένα;Είναι δυνατόν;
    Αφού σου χω αδυναμία κιόλας ;).Για ποιο λόγο αλλωστε να σου κρατώ κακία;Αντιθέτως σ ευχαριστώ που με τιμάς με τα πάντα on the point και ενδιαφέτοντα σχόλιά σου τα οποία και απολαμβάνω.Συγχώρεσέ με που δεν απαντώ γιατί εκτός της κακής διάθεσης που δε βοηθά το μυαλό να κάτσει να βάλει τις σκέψεις σε τάξη,έπαθα και πρόβλημα στο χέρι μου και δε μπορώ να γράφω.Για να γράψω αυτό έκανα μια ώρα τωρα.Δεν έχω το τελευταίο δαχτυλακι.Είναι σαν ανάπηρο απ το αυχενικό μου.Πώς μου το πε ο γιατρός;Ριζίτιδα;Καπως έτσι.Οπότε αποφευγω να γράφω πολλά πολλά.Κουράζομαι-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα αντιλαμβάνεσαι τι κάνεις;
    Με πληγώνεις ανεπανόρθωτα. Μιλάς σε έναν ορθοπαιδικό χειρουργό εξειδικευμένο στα προβλήματα των άνω άκρων και του λες ... ανερυθρίαστα ότι έχεις πρόβλημα με το χέρι.
    Εύχομαι να μην είναι κάτι σοβαρό (στα χέρια μας τελικά θα πέσετε όλοι, όπως έλεγε ένας καθηγητής στο Παν/μιο), και ελπίζω αυτός να είναι ο μόνος λόγος της κακής σου διάθεσης.
    Κίρκη μου, ο μόνος λόγος που έγραψα το παραπάνω σημείωμα είναι ... τεχνικός. Και εσύ έχεις πλέον καταλάβει ότι με την τεχνολογία δεν τα πάω και πολύ καλά. Κάθε φορά που γράφω κάτι, εμφανίζεται μια π@π@ρι@ που ζητάει να γράψω μια ακαταλαβίστικη λέξη (μάλλον άθροισμα γραμμάτων). Λοιπόν αυτό δεν εμφανίστηκε πριν. Έτσι νόμισα ότι το κείμενό μου (ο θεός να το κάνει πανάθεμά με) δεν στάλθηκε. τελικώς είχα άδικο όπως πολύ συχνά συμβαίνει.
    Περαστικά σου. Θα χαρώ να βοηθήσω αν μπορώ.
    Φιλιά
    vantonios

    ΑπάντησηΔιαγραφή