Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Διαπλοκή, τότε και τώρα












 


 


 

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καθιέρωσε στο πολιτικό λεξιλόγιο τον όρο «διαπλοκή», καταγγέλλοντας το 1993 πως «οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα» εξαπέλυσαν πόλεμο εναντίον του με τελικό αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησής του και την ήττα του στις εκλογές της ίδιας χρονιάς.
Δύο χρόνια νωρίτερα είχε εκδηλωθεί σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον τότε πρωθυπουργό και την οικογένεια Αλαφούζου, η οποία είχε αποκτήσει την εφημερίδα «Καθημερινή» και τον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ». Οι επώνυμες καταγγελίες που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές ήταν ιδιαίτερα σκληρές. Ενδεικτικά ο επίσης πρόσφατα εκλιπών Αριστείδης Αλαφούζος είχε αποκαλύψει ότι έδωσε στον τότε πρόεδρο της Ν.Δ. εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές.
Αρκετά χρόνια μετά, η «διαπλοκή» συνεχίζει να ταλανίζει την πολιτική ζωή της χώρας, ενώ η σημερινή κυβέρνηση εξελέγη με τη δέσμευση ότι θα την περιορίσει. Τα συμφέροντα όμως στον χώρο των μέσων ενημέρωσης παραμένουν ισχυρά, η κατοχή ενός μέσου ενημέρωσης αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για επιρροή σε πολιτικούς παράγοντες, ενώ η ίδια η διαπλοκή αναδιατάσσεται.
Η αυριανή διαδικασία πλειστηριασμού του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη φέρνει στην επιφάνεια τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία παλεύουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στο τοπίο των ΜΜΕ. Η πάλη των διαφόρων ειδών επιχειρηματιών είναι τόσο σφοδρή που οδηγεί κόμματα, όπως τη Ν.Δ., να λαμβάνουν εμμέσως ή ευθέως θέση υπέρ κάποιου υποψήφιου πλειοδότη.
Παλιοί και νέοι «παίκτες» θα δώσουν τη μάχη για την κατάληψη προνομιακής θέσης στο σύστημα των μέσων ενημέρωσης μέχρι τελικής πτώσης. Καλύτερη απόδειξη αποτελεί η μάχη χαρακωμάτων που δίνουν ολόκληροι τηλεοπτικοί σταθμοί σε καθημερινή βάση ενάντια σε άλλους (σημερινούς ή υποψήφιους) καναλάρχες.
Ωστόσο είναι για την κοινωνία πολύ πιο κρίσιμο όχι ποιος θα αγοράσει μια πτωχευμένη επιχείρηση με ισχυρό «όνομα» και μεγάλη ιστορία, αλλά πώς θα καθιερωθεί κλίμα ευνομίας, πώς θα επιβληθεί ο αναγκαίος έλεγχος στις οικονομικές δοσοληψίες, πώς θα θεσμοθετηθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την πολυφωνία και την αξιοπιστία στο τοπίο της ενημέρωσης.
Τελευταίο και σημαντικότερο: ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της επικείμενης μακράς μάχης στο δύσοσμο τοπίο της ενημέρωσης, πρώτιστη φροντίδα όλων οφείλει να είναι η προστασία των εργαζομένων και η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου