Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Η κατάντια της ΝΕΡΙΤ και οι θεματοφύλακες της νομιμότητας-George J. Prokopakis




























 


 




 

 

 

 
 
 
 
Στο χθεσινό ΠΑΡΟΝ και στις Τυπολογίες σήμερα (και αλλού υποθέτω) δημοσιεύεται επιστολή του κ. Ανδρέα Ζούλα προς το Εποπτικό Συμβούλιο, σχετικά με την τελευταία κρίση στη ΝΕΡΙΤ. Θεωρεί απαραίτητο να κάνει αναφορά στην αφεντιά μου, με τα καλύτερα λόγια! Επαναλαμβάνει μέρος των αιτιάσεων που ανέφερε σε συνέντευξη στο theTOC την 15/5. Δεδομένου ότι έχω καταφύγει στη δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμιση, δεν θα ήθελα να ανασκευάσω εξωδιαδικαστικά. Λίγα πράγματα μόνον:

1. Είναι ανακριβές πως δεν εκπονήθηκε επιχειρησιακό πρόγραμμα. Η πρώτη έκδοσή του κατετέθη στο Εποπτικό Συμβούλιο 21/11/2013.
2. Ήδη από την πρώτη του έκδοση, στο κυλιόμενο επιχειρησιακό ανεφέροντο οι κύριες στρατηγικές επιλογές, αριθμός καναλιών, ραδιοφωνικών σταθμών, κλπ.
3. Ο ιδρυτικός νόμος της ΝΕΡΙΤ αναθέτει την ευθύνη σύνταξης στρατηγικού σχεδίου στο Εποπτικό Συμβούλιο. Βρισκόμαστε στην αστεία συγκυρία το Εποπτικό να ψέγει τη Διοίκηση για δική του ανεπάρκεια! Ουδεμία δε πρωτοβουλία ανέλαβε σ' αυτήν την κατεύθυνση.
4. Στην επιστολή, ενώ σε ένα σημείο χρεώνει στον Προκοπάκη τη μη εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου, παρακάτω καταθέτοντας το δικό του μακρόπνοο πρόγραμμα, ζητεί την εξεύρεση πόρων για να φτιαχτεί το στρατηγικό σχέδιο "όπως οφείλουμε" (το Εποπτικό δηλαδή).
5. Αποκρύπτεται το γεγονός πως η ΓΓ Ενημέρωσης έχει διασφαλίσει πόρους €60.000 εξ ιδίων και €486.000 από το ΕΣΠΑ για την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου. Για τη σύνταξη των τευχών των διεθνών διαγωνισμών, συμμετέσχον προσωπικά στη συγγραφή των τεχνικών προδιαγραφών και λειτουργικών απαιτήσεων. Το Εποπτικό ας αναζητήσει την τύχη των διαγωνισμών πριν καλέσει στην ανάλωση και άλλων δημόσιων πόρων.

Θεωρώ αστειότητες, πλην όμως άκρως δυσφημιστική την προσπάθεια να με χρεώσει ως κυβερνητική επιλογή που τους επεβλήθη. Όποιος μπορεί να ισχυρισθεί πως είχα οποιαδήποτε ανάμιξη σε κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το θέμα, ας το κάνει. Ομοίως, όποιος μπορεί να ισχυρισθεί συμμετοχή μου σε κυβερνητικούς σχεδιασμούς κατά τη θητεία μου, ας το κάνει. Αντίθετα, όταν ζητήθηκε η στήριξη του Εποπτικού σε κυβερνητική παρέμβαση, δεν την παρέσχε.
Αυτά είναι τα προσωπικά μου ζητήματα. Από την επιστολή αναφύονται όμως τεράστια θεσμικά ζητήματα:
1. Από την ημέρα κατάθεσης της τροπολογίας Βούλτεψη είχα γράψει για την απολύτως απαραίτητη συμμετοχή τόσο του Εποπτικού όσο και της Διοίκησης της ΝΕΡΙΤ στη διαδικασία για να γίνει η αλλαγή του νόμου. Πληροφορούμεθα από την επιστολή Ζούλα πως, όχι μόνον συνεργάσθηκαν οι όψιμοι αντιστασιακοί, αλλά η πρωτοβουλία ήταν των κκ Φορτσάκη-Μακρυδημήτρη!!! Οι εντεταλμένοι να εγγυηθούν την εφαρμογή του νόμου, απεργάσθηκανι την αλλαγή του! Το τραγικό είναι πως, ο κ. Ζούλας επιθυμεί την αποκατάσταση του κ. Μακρυδημήτρη στη θέση του μακράς θητείας Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου.
2. Μαθαίνουμε πως όλο το καλοκαίρι και μάλιστα μέχρι την κρίση Τσίπρα-ΔΕΘ δεν συνεδρίασε το Εποπτικό Συμβούλιο. Με ποιά νομιμοποίηση ο Πρόεδρός του (και όποιος άλλος ενεπλάκη) προχωρά σε προτάσεις αλλαγής νόμου χωρίς να έχει συνεδριάσει το Εποπτικό Συμβούλιο; Τι έχουν να πουν οι Χωμενίδης, Δαμιανίδη, Καραπαναγιώτη, Καρυτινός; 
3. Το καταπληκτικό είναι πως πέφτουν προτάσεις για το αν θα είναι μόνιμη ή όχι νέα διοίκηση! Λες και το Εποπτικό Συμβούλιο είναι υπεράνω νόμων και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει ο κ. Ζούλας. Η δε νομιμότητα της σημερινής διοίκησης αμφισβητείται από τον ίδιο τον Αντιπρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου!

Δυστυχώς, το Εποπτικό Συμβούλιο αποδεικνύεται πως είναι ο βασικός παράγοντας που οδήγησε στην κατάντια του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Ας αναλάβουν όποιοι νομίζουν τις ευθύνες τους.
Για τα επιτεύγματα της διοίκησης, μια απλή καταγραφή της σημερινής κατάστασης αρκεί, τις ημέρες έναρξης της τηλεοπτικής περιόδου:
1. Δεν υπάρχει φιλοσοφία προγράμματος.
2. Δεν έχει παραγγελθεί ελληνικό πρόγραμμα. 
3. Δεν έχει παραγγελθεί ξένο πρόγραμμα - ό,τι υπάρχει από την επάρατη διοίκηση Προκοπάκη και την εκκαθάριση ΕΡΤ.
4. Η επιστροφή στη διεθνή κοινότητα (EBU) αναβάλλεται ένας θεός ξέρει για πότε.

Αυτά τα επιτεύγματα προσπαθεί να σώσει ο κ. Ζούλας. Όπως και ο κ. Χωμενίδης με την επιστολή παραίτησης. Περιμένουμε και τους υπολοίπους ταγούς να τοποθετηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου