Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Χειροκρότησαν και τις δύο εξαγγελίες οι βουλευτές της ΝΔ!

 





Στα επίπεδα της γραφικότητας έφτασε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας και ξε-ανακοινώνοντας μέσα σε δύο ώρες την αύξηση των προστίμων για την πανδημία! Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 11.30 το πρωί ανακοίνωσε ότι το πρόστιμο των 300 ευρώ γίνεται 500 ευρώ, στις 5.45 το απόγευμα το πήρε πίσω λέγοντας ότι θα το κρατήσει στα 300 ευρώ για μία εβδομάδα και στην επόμενη φράση του ανακοίνωσε ότι θα μείνει για 10 μέρες στα 300 ευρώ! Και όλα αυτά την ώρα που ο πρωθυπουργός υποστήριζε ότι έχει «συγκροτημένο σχέδιο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η ουσία είναι ότι ήταν οι αντιδράσεις του Αλέξη Τσίπρα και των κοινωνικών δικτύων που έκαναν τον πρωθυπουργό να υποχωρήσει... Οι δε βουλευτές της Ν.Δ. χειροκρότησαν και την αύξηση του προστίμου και τη μείωσή του!

Χωρίς εμβόλια

Την ίδια ώρα, ο εμφανώς αμήχανος πρωθυπουργός ουσιαστικά ομολόγησε στη Βουλή ότι έπεσε έξω το σχέδιο εμβολιασμών ανακοινώνοντας ότι η Pfizer δεν μπορεί να παραδώσει τα εμβόλια για τα οποία είχε δεσμευτεί. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει προμηθευτεί 245.000 εμβόλια και έχει κάνει 70.000 εμβολιασμούς, ενώ υπολόγιζε ότι έως το τέλος του μήνα θα έπαιρνε άλλα 180.000 εμβόλια από τη Pfizer. Ο Αλ. Τσίπρας, που απέφυγε τους χαρακτηρισμούς απέναντι σε έναν πρωθυπουργό που έδειχνε ότι ήθελε τοξική αντιπαράθεση, τόνισε ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις της για 4 εκατ. εμβόλια μέχρι το τέλος Μαρτίου και ότι δεν έχει δημιουργήσει τα εμβολιαστικά κέντρα που είχε σχεδιάσει λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η Δικαιοσύνη και η Θεσσαλονίκη

Σε βασικό κεφάλαιο της διαχείρισης της πανδημίας έχει εξελιχθεί το ζήτημα της Θεσσαλονίκης, το οποίο ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη (όπως και η περίπτωση της Κοζάνης). Ο Κ. Μητσοτάκης χθες διέψευσε όσα είχε υποστηρίξει ο ίδιος, στη συνέντευξή του στον Alpha, στις 7 Δεκεμβρίου. Τότε είχε πει ότι «δεν υπήρχαν αιτήματα από κανέναν να κλείσουμε νωρίτερα, ούτε κανένας ειδικός μάς το είχε υποδείξει αυτό». Αντίθετα, χθες, στη Βουλή, παραδέχτηκε πως «υπήρχαν όντως κάποιοι λοιμωξιολόγοι και κάποιοι τοπικοί παράγοντες, όχι τα στελέχη της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πράγματι ζητούσαν να κλείσει η Θεσσαλονίκη νωρίτερα. Η εισήγηση της επιτροπής όμως δεν ήταν αυτή». Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός δεν εξήγησε γιατί δεν αποδέχθηκε την εισήγηση του περιφερειάρχη Τζιτζικώστα στις 22 Οκτωβρίου να απαγορευτούν οι εκδηλώσεις.

Υπογραμμίζεται ότι την υπόθεση ερευνά ήδη εισαγγελέας, γεγονός που σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας. «Αφήνω τις δηλώσεις Γεωργιάδη. Αν έχει πει την αλήθεια, ο εισαγγελέας θα έχει πολλή δουλειά να κάνει. Αλλιώς έχει πει μία από τις γνωστές του ανοησίες. Να το πείτε όμως», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε πάλι τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων λέγοντας στον Κ. Μητσοτάκη πως «ο φόβος σας είναι να μην δούμε τις μεγάλες σας αντιφάσεις, γιατί όλο αυτό το διάστημα η τακτική σας είναι να φορτώνετε την ευθύνη στους επιστήμονες».

Σημειώνεται πως όλοι οι αρχηγοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί τους επιστήμονες και επειδή δεν δημοσιοποιεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής.

«Δεν υπάρχουν γιατροί να προσλάβουμε»!

Διάχυτος ήταν ο εκνευρισμός του Κ. Μητσοτάκη όταν απάντησε στην κριτική ότι δεν έκανε προσλήψεις μονίμων στο ΕΣΥ. Ουσιαστικά το επιβεβαίωσε λέγοντας ότι οι επικουρικοί που προσελήφθησαν θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση αν έρθει η ώρα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. «Υπάρχουν σήμερα γιατροί, τους οποίους δεν έχουμε προσλάβει; Υπάρχουν νοσηλευτές σήμερα διαθέσιμοι συμπληρωματικοί, οι οποίοι θα μπορούσαν να προσληφθούν και δεν έχουν προσληφθεί; Για πείτε μου πού είναι αυτοί οι αναισθησιολόγοι οι οποίοι δεν μπορούν να προσληφθούν στο ΕΣΥ;» είπε και λίγο αργότερα υποστήριξε ότι οι ηλικιωμένοι «επιβαρύνουν δυσανάλογα το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. για προοδευτική διακυβέρνηση

Και σε αυτή τη συνεδρίαση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. μίλησαν για την προοδευτική διακυβέρνηση. Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «θα αγωνιστούμε για να γίνει το συντομότερο δυνατόν εφικτή η προοπτική μιας άλλης, προοδευτικής κυβέρνησης, που έχει ανάγκη ο τόπος». Και η Φ. Γεννηματά επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι «σε λίγο θα θέλετε κιάλια για να βλέπετε το πολυπόθητο για εσάς Κέντρο» και έκλεισε την ομιλία της με αναφορά στην «αποστολή της προοδευτικής διακυβέρνησης», η οποία είναι «το αίτημα που σιγοβράζει μέσα στο μυαλό και τις καρδιές των πολιτών που αρχίζουν να αναζητούν τη νέα αλλαγή».

Στην τριτολογία του ο Κ. Μητσοτάκης επεχείρησε να σπάσει την απομόνωσή του και να χωθεί ανάμεσα στους δύο χώρους λέγοντας ότι «η κριτική και οι προτάσεις Γεννηματά ήταν σε καλύτερο επίπεδο επεξεργασίας από αυτές που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κωλοτούμπα Μητσοτάκη με τις Πρέσπες και την Αρχαία Μακεδονία

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και τα εθνικά θέματα, με τον πρωθυπουργό να τηρεί αιδήμονα σιωπή. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο Μακεδονικό και θύμισε τις δηλώσεις Μητσοτάκη για «εθνική ήττα» και συμφωνία που «έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού» (Βουλή, 25 Ιανουαρίου 2019), τις αντιπαρέβαλε με το tweet Δένδια, ότι είναι ξεκάθαρο στη Συμφωνία των Πρεσπών πως οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας- «δεν ήταν στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου», και χειροκροτούμενος τόνισε: «Όταν εμείς λέγαμε ότι αυτή η Συμφωνία εξασφαλίζει την αρχαία πολιτισμική κληρονομιά της Ελληνικής Μακεδονίας, μας λέγατε ψεύτες. Σήμερα σπεύδετε με πόδια και χέρια να εφαρμοστεί αυτή η Συμφωνία. Καλά κάνετε! Από αυτό εδώ το βήμα σας είχα πει κάτι: Η Ιστορία τιμά αυτούς που τη γράφουν, όχι αυτούς που σέρνονται πίσω της».

Και η Φ. Γεννηματά αναφέρθηκε στην πρόταση Ερντογάν για συνάντηση με τον πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι η συνάντηση «θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη προετοιμασία, έτσι ώστε να μην εξελιχθεί σε φιάσκο, με απαράβατο, όμως, όρο ότι θα έχει σταματήσει οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια και επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας».

3 προβλήματα για Μητσοτάκη

  • Οι βουλευτές της Ν.Δ. χειροκρότησαν την αναγγελία Μητσοτάκη για πρόστιμο 500 ευρώ, χειροκρότησαν και την υποχώρηση στα 300 ευρώ για μία εβδομάδα, πρώτα, και μετά για 10 μέρες
  • Η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις της για 4 εκατ. εμβόλια μέχρι το τέλος Μαρτίου και δεν έχει δημιουργήσει τα εμβολιαστικά κέντρα που είχε σχεδιάσει λόγω έλλειψης προσωπικού
  • Η κυβέρνηση έχει προμηθευτεί 245.000 εμβόλια και έχει κάνει 70.000 εμβολιασμούς, ενώ υπολόγιζε ότι έως το τέλος του μήνα θα έπαιρνε άλλα 180.000 εμβόλια από την Pfizer

Υπουργοί διαψεύδουν υπουργούς

Όλοι οι αρχηγοί επισήμαναν τις ανακόλουθες και αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις των υπουργών - με περισσότερη επιμέλεια το έκαναν ο Αλέξης Τσίπρας, που μίλησε για «επιτελική ανικανότητα», και η Φώφη Γεννηματά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε:

  • 5 Νοεμβρίου: Κ. Μητσοτάκης: «Τρεις εβδομάδες lockdown είναι αρκετές».
  • 17 Νοεμβρίου: Κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Τα σχολεία δεν θα μείνουν κλειστά μέχρι τα Θεοφάνια».
  • 18 Νοεμβρίου: Κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Η εστίαση θα ανοίξει πριν τα Χριστούγεννα».

Τελικά άνοιξαν μόνο τα Δημοτικά και η εστίαση είναι ακόμα κλειστή...

  • 2 Ιανουαρίου (πρωί).  Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν αποκλείεται να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες». 2 Ιανουαρίου (μεσημέρι): Στέλιος Πέτσας: «Παρατείνεται το γενικό lockdown».
  • Θεσσαλονίκη: Κ. Μητσοτάκης: «Δεν υπήρχαν αιτήματα από κανέναν να κλείσουμε νωρίτερα». Νίκος Χαρδαλιάς: «Ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας το είχε εισηγηθεί στις 22 Οκτωβρίου».  Άδ. Γεωργιάδης: «Κάποιοι λοιμωξιολόγοι μας έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου».

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είπε:

  • 4 Νοεμβρίου: Στ. Πέτσας: «Δεν θα γίνει lockdown στην Αττική» - έγινε στις 7 Νοεμβρίου.
  • 10 Νοεμβρίου: Κυριάκος Πιερρακάκης: «Άδειασε» τον Στ. Πέτσα για τα 1.000.000 SMS για άθληση.
  • 24 Νοεμβρίου: Στ. Πέτσας: «Άδειασε» τον  Άδ. Γεωργιάδη που πανηγύριζε για τους λίγους νεκρούς.
  • 27 Νοεμβρίου: Νίκη Κεραμέως: «Θα ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές».
  • 15 Δεκεμβρίου: Οι λοιμωξιολόγοι «άδειασαν» τον Στ. Πέτσα για τα 9 άτομα στα γιορτινά τραπέζια.
  • 31 Δεκεμβρίου: Η Αριστοτελία Πελώνη «άδειασε» τον Στέλιο Πέτσα για τον εμβολιασμό των κυβερνητικών στελεχών.
  • 4 Ιανουαρίου: Ο Στ. Πέτσας δήλωσε ότι όποιος γυρίζει από το Ντουμπάι μπαίνει σε καραντίνα, αλλά οι ταξιδιώτες τον διαψεύδουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου