Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Μια ειλικρινής υπόσχεση για τη χώρα
















http://www.avgi.gr/article/4000448/mia-eilikrinis-uposxesi-gia-ti-xora
Είναι η τρίτη χρονιά φέτος που ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στη ΔΕΘ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η παρουσία του επιβεβαιώνει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλει στη δημοκρατική ανατροπή. Αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει το πλεονέκτημα της πρωτιάς στις ευρωεκλογές. 
Το αποτέλεσμα ανταποκρίνεται στην ολοένα διευρυνόμενη λαϊκή αντίληψη πως η χώρα δεν αντέχει άλλο το μνημονιακό καθεστώς, το οποίο επί μήνες, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τις τελευταίες μέρες, αποσυντίθεται πολιτικά. 
Παράγοντες του αστικού πολιτικού συστήματος προβλέπουν για πρώτη φορά ότι η πτώση της κυβέρνησης μπορεί να μην συμβεί για "αριθμητικούς λόγους" με την άκαρπη προεδρική εκλογή τον Φεβρουάριο, αλλά νωρίτερα, σε συνθήκες απρόβλεπτης και μοιραίας κυβερνητικής κρίσης.
Ο κυβερνητικός θίασος, υπεύθυνος για την κοινωνική καταστροφή, στερείται εφοδίων για να προχωρήσει στο καθιερωμένο προεκλογικό μείγμα εικονικών ελπίδων και φόβων. 
Η περιβόητη διαπραγμάτευση για το χρέος μετατίθεται για μετά τα Χριστούγεννα. Φαίνεται ότι έχει εμπλακεί με τους φόβους για νέο κύκλο ευρωπαϊκής ύφεσης. Άλλωστε τα αποσχιστικά φαινόμενα σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες επισημειώνουν μια άλλη, υπόγεια μέχρι τώρα, αμφισβήτηση στην ευρωπαική ήπειρο.
Πάνω στα ερείπια της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης ξεπετάγονται δυναμικές που επανατοποθετούν τις αναζητήσεις για διέξοδο στην τόνωση της ζήτησης, δηλαδή αντιδρούν στο καθεστώς της μόνιμης ακραίας λιτότητας. 
Ο Ντράγκι προχωρεί σε κινήσεις έστω περιορισμένης νομισματικής επέκτασης, ενώ η Γαλλία αναβάλλει για μετά από τρία χρόνια την επίτευξη του στόχου για 3% δημόσια ελλείμματα. Σαμαράς και Βενιζέλος οφείλουν την πολιτική τους επιβίωση στη Μέρκελ και αδυνατούν να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες. 
Ακόμη και στον ΟΗΕ πήγαν πάσο στην ψηφοφορία υπέρ των χρεωμένων κρατών. 
Με ποιο κύρος θα συζητήσουν ρύθμιση του χρέους, όταν συντάσσονται με τα συμφέροντα των πιστωτών;
Με ποιο ηθικό - πολιτικό κύρος η κυβέρνηση, με ποιο θράσος θα επιμείνει στη φορολογική εξόντωση των πολιτών, όταν μόλις προχθές η Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι δέχτηκε απειλές για τη ζωή της επειδή παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση τη λίστα με τη μεγάλη φοροδιαφυγή που ακόμα δεν έχει ελεγχθεί;
Η ηθική - πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης τη σπρώχνει στον ολισθηρό δρόμο του αυταρχισμού και των πραξικοπημάτων. Τελευταίο κρούσμα η λογοκριτική παρέμβαση της ΝΕΡΙΤ με εντολή Σαμαρά.
Ο Αλ. Τσίπρας στην ΔΕΘ παρουσίασε εναλλακτική πολιτική, που στο επίκεντρό της έχει την ανακούφιση των πολιτών, αρχής γενομένης από τους φτωχότερους, αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας με προτεραιότητα τη δημιουργία 300.000 θέσεων στον ιδιωτικό, τον δημόσιο και τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας.
 Παρουσίασε μέτρα λαϊκά και όχι λαϊκιστικά. Απέφυγε την παροχολογία και πρότεινε κοστολογημένο πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, εμφάνισε και κάτι ευρύτερο και εξίσου σημαντικό: το πρόσωπο μιας συνολικά διαφορετικής διακυβέρνησης με προσήλωση στη δημοκρατία, τη λαϊκή συμμετοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη, με βάση ανθρωπιστικές αξίες και με όραμα τον σοσιαλισμό. 
Αυτή η αναδυόμενη νέα δημοκρατική εξουσία, με εντολή να συμβάλει στην αναγέννηση της χώρας και να μην αγνοήσει τη λαϊκή αξίωση για τον καταλογισμό ευθυνών σε όσους απεργάστηκαν την καταστροφή, αποτελεί καταλύτη εξελίξεων όχι μόνο για την Ελλάδα. 
Το "πειραματόζωο Ελλάς" μπορεί να αποδειχθεί η αρχή της δημοκρατικής αντιστροφής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Καθοριστική προϋπόθεση η έμπνευση και η κινητοποίηση της κοινωνίας, η ειλικρινής σχέση της νέας δημοκρατικής - αριστερής διακυβέρνησης με τους πολίτες και τα κινήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου