Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

ΑΠΟ ΦΟΒΟ


Γύρω στις δώδεκα, ανεβαίνω στο αστικό της Χαριλάου, ευτυχώς βρίσκω θέση, απέναντι από δυο κοπελιές που φλυαρούν ξένοιαστες για τις προσεχείς διακοπές τους. Τραβιέμαι αμέσως όμως από το παράθυρο, επειδή ο κλιματισμός κτυπάει θανατηφόρα, κατευθείαν στον αυχένα, μιας  και δεν υπάρχουν πια τα μικρά ελάσματα για τη ρύθμιση του παγωμένου αέρα.

 Τα αυτοκίνητα του ΟΑΣΘ, όπως κι ο ίδιος ο οργανισμός, εδώ και  καιρό, πνέουν τα λοίσθια. Στην επόμενη στάση ανεβαίνουν μια καλοβαλμένη κυρία, λίγο μεγαλύτερη από εμένα με την εγγονή της. Σπεύδει να καταλάβει την κενή θέση, σηκώνεται όμως σε δευτερόλεπτα, αφού ο παγωμένος αέρας δεν αστειεύεται. 

 Η μία κοπελιά και μπράβο της, της παραχωρεί τη δική της θέση, απέναντί μου, αφού η ίδια είναι θωρακισμένη με τα νιάτα της και δεν φοβάται την ψύξη. Όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, σε λίγο με αφορμή τον χαλασμένο κλιματισμό η κουβέντα ζεσταίνεται για τα καλά, με θέμα πιο άλλο βέβαια,παρά την κρίση.

-Ξέρετε τον γιο μου τον διώξανε από τη δουλειά του, χωρίς αποζημίωση κι είναι τώρα στα δικαστήρια. Εμ, άνεργος, εμ πληρώνει τώρα και δικηγόρους. Για αυτό τους βοηθώ κι εγώ όσο μπορώ με τη σύνταξή μου, που κι αυτή μισή μου την αφήσανε.

-Εμείς είμαστε τυχερές, ο παππούς  άφησε στους πατεράδες μας μια επιχείρηση ενοικιαζόμενων δωματίων στη Χαλκιδική, να είναι καλά οι Ρώσοι, είναι κλεισμένα όλα ως τον Οκτώβρη.
-Δηλαδή εσείς ούτε που νιώσατε την κρίση.
-Όχι βέβαια, το μέλλον της Ελλάδας είναι ο τουρισμός.
-Μα και ο γιος μου σε ξενοδοχείο δούλευε, είκοσι χρόνια. Τον έδιωξαν για να πάρουν στη θέση του έναν πιτσιρικά με τα μισά λεφτά.
- Σε μας το προσωπικό είναι φοιτητές, Έλληνες και Βούλγαροι,που κάνουν την πρακτική τους, αλλιώς δεν βγαίνουμε, ζούμε δυο οικογένειες από τα δωμάτια.
- Το μέλλον λίγων άρα κι όχι της Ελλάδας είναι ο τουρισμός, δεν είναι ας πούμε για τον γιο της κυρίας!
-Α, εμείς δεν ξέρουμε από αυτά, σπουδάζουμε ακόμα.
- Να σας θυμίσω ότι οι φοιτητές θυσιάζοντας κάποιοι και τηζωή τους, έγιναν αιτία να πέσει η χούντα;
-Άλλες εποχές τότε, τώρα είμαστε στην Ευρώπη.
-Και για αυτό δεν πρέπει οι νέοι να ασχολούνται με την πολιτική;
-Μας συγχωρείτε εδώ κατεβαίνουμε.
-Τα στενοχωρήσατε τα κορίτσια, σίγουρα δεν ήταν εδώ η στάση τους.
-Δεν πειράζει, ίσως και να σκεφτούν όσα τους είπα.
-Πάντως, δεν φταίνε αυτά, έτσι τα μάθανε από το σπίτι τους.Είχαν όμως κι ένα δίκιο. Κι ο Σαμαράς το ίδιο λέει. Ο τουρισμός θα μας σώσει.
-Και τον πιστεύετε;
-Τι άλλο να κάνω; Να πιστέψω τον Τσίπρα που θα μας βγάλει από το ευρώ και δεν θα έχουμε πια ούτε αυτή τη μικρή συνταξούλα;
-Δηλαδή ψηφίζετε ΝΔ;
-Ναι, από φόβο για το χειρότερο.
-Και πως είστε σίγουρη ότι είναι χειρότερο;
-Μα το λένε όλα τα κανάλια. Που πάτε; Φτάσατε στη στάση σας;
-Όχι, κατεβαίνω να πάρω καθαρόν αέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου