Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ-«Από την πρώτη στιγμή η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο πλευρό μου» «Δεν θα κάνουμε ούτε το παραμικρό βήμα πίσω για κανένα λόγο, πόσο δε μάλλον απέναντι στον υπόκοσμο της ζούγκλας»







Οταν δείτε τον ρουφιάνο
δείξτε τον ρουφιάνο

ΞΕΦΤΙΛΙΣΤΕ!

Τώρα φτύστε τον ρουφιάνο
ΠΟΙΟΣ;ΠΟΙΟΣ;ΠΟΙΟΣ;
Ο ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ




«Δεν θα κάνουμε ούτε το παραμικρό βήμα πίσω για κανένα λόγο, πόσο δε μάλλον απέναντι στον υπόκοσμο της ζούγκλας» δηλώνει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αθηναίων, επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή η ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο πλευρό του. Οσον αφορά τα δημοτικά πράγματα,.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Νίκο Σβέρκο

• Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο η πρώτη μετεκλογική συνέλευση της δημοτικής σας κίνησης, την Ανοιχτής Πόλης. Ποιες προτεραιότητες αποφασίσατε να θέσετε σε αυτή τη σύσκεψη;

Η Ανοιχτή Πόλη συνεχίζει και μετά τις εκλογές με ακόμη μεγαλύτερη διάθεση και δύναμη από ό,τι προεκλογικά. Και επειδή η Αθήνα δεν έχει καιρό για χάσιμο, διοργανώσαμε ένα διήμερο το Σαββατοκύριακο τόσο για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος όσο κυρίως για τον σχεδιασμό της δουλειάς από εδώ και μπρος. Αυτό που με εντυπωσίασε πραγματικά ήταν η μαζική συμμετοχή του κόσμου, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες του καλοκαιριού, αλλά και η διάθεσή του για δουλειά.
 Προτεραιότητες είναι η οργάνωση της κοινωνικής αλληλεγγύης και η δημιουργία δομών που θα αποτελούν ασπίδα προστασίας για τους συμπολίτες μας που πλήττονται από την κρίση, τα ζητήματα ποιότητας ζωής και προστασίας των δημόσιων χώρων, ο πολιτισμός στην πόλη αλλά και τα σημαντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί από τον Σεπτέμβριο. Γι΄ αυτό οργανώνουμε τη δουλειά μας τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε θεματικές επιτροπές και ζητάμε από όλους τους συμπολίτες μας να τις πλαισιώσουν.
gabriel
• Μετά την πρόσφατη συνάντησή σας με τον κ. Καμίνη, ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα επιδιώξει ευρύτερες συγκλίσεις με τη «δημοκρατική αντιπολίτευση». Από την πλευρά σας υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τη διοίκηση του δήμου;

Τα περιθώρια συνεργασίας θα τα καθορίσει η δημοτική αρχή με την τοποθέτησή της αλλά και με την ανταπόκρισή της στις προτάσεις μας, όχι εμείς. Θέλουμε να δούμε προτάσεις μας να υλοποιούνται ακόμη κι αν δεν είμαστε εμείς δημοτική αρχή. Δεν έχουμε αυταπάτες όμως, αφού ήδη υπάρχουν τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής του κ. Καμίνη κατά την προηγούμενη περίοδο, αλλά και ο ίδιος προσωπικά έχει επιλέξει να ταυτιστεί με την πολιτική της κυβέρνησης, που τόσα προβλήματα έχει προκαλέσει και στην πόλη μας. Οσο συνεχίζει να αποτελεί «το μακρύ χέρι της κυβέρνησης» στην Αθήνα, θα μας βρίσκει απέναντί του.

• Είστε πλέον πολύ γνωστό πολιτικό πρόσωπο και έχετε δηλώσει ότι θα επικεντρώσετε τη δράση σας στα δημοτικά για τα επόμενα 5 χρόνια. Τι σας «κρατάει» να μην εμπλακείτε με κάποιον κεντρικό ρόλο στο κόμμα σας;

Νομίζω έχει σημασία να δούμε την τοπική αυτοδιοίκηση ως ένα σημαντικό θεσμό και όχι ως ένα εκτροφείο για πολιτικές καριέρες. Η εμπιστοσύνη του κόσμου και στο πρόσωπό μου και στην παράταξη, μου δημιουργεί ένα αίσθημα ευθύνης και μία ανάγκη δέσμευσης απέναντι στους Αθηναίους και τις Αθηναίες, με την καλή έννοια. Η πολιτική έχει πολλά και διαφορετικά επίπεδα, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά για τον στρατηγικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα συνεχίσω προφανώς να συμμετέχω στο κόμμα μου και να υπερασπίζομαι τις ιδέες και τις αξίες της Αριστεράς. Προτεραιότητά μου πλέον όμως είναι να κάνω το παραπάνω μέσω της παρουσίας μου στον Δήμο της Αθήνας.
 
• Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά συμμάχους σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, στρέφοντας το βλέμμα του και στις διεργασίες στην Κεντροαριστερά, απόφαση που προκάλεσε συζητήσεις. Εσείς «κονταροχτυπηθήκατε» με έναν εκπρόσωπό της στον Δήμο Αθηναίων. Ποια είναι η άποψή σας επ' αυτού;

Η άποψή μου είναι ότι η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα έχει ηττηθεί και πολιτικά και κοινωνικά. Κυκλοφορεί μία αντίληψη ότι Κεντροαριστερά σημαίνει «προοδευτική πολιτική με ρεαλισμό». Κάθε άλλο παρά αυτό δεν ήταν η Κεντροαριστερά στη χώρα μας. Οι πολιτικές δυνάμεις που την εκπροσώπησαν αποτέλεσαν την πρωτοπορία του πιο συντηρητικού και αντιδραστικού σχεδίου μεταρρύθμισης που έχει ζήσει η χώρα μας. Η συζήτηση για τις πολιτικές συμμαχίες όμως σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από το πλαίσιο και τη βάση πάνω στην οποία γίνεται. Η Αριστερά πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στο πρόγραμμά της, τις αξίες της και την πρακτική της γιατί αυτά μπορεί να δημιουργήσει ευρύτατες κοινωνικές πλειοψηφίες, όπως αποδείχθηκε άλλωστε. Πολιτικές συμμαχίες μπορούν να γίνουν μόνο σε τέτοια βάση.
 
• Πρόσφατα καταγγείλατε δημοσίως ότι εξαπολύθηκε εναντίον σας «επίθεση με όλα τα χαρακτηριστικά του πολιτικού εκβιασμού». Η δήλωσή σας συζητήθηκε, όχι τόσο για την ουσία της καταγγελίας, αλλά για την αποφασιστική στάση σας. Πώς το σχολιάζετε;

Ο εκβιασμός ήταν πολιτικός, γιατί έγινε ανάμεσα στις δύο Κυριακές των εκλογών και απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, στοχοποιώντας εμένα. Ο συγκεκριμένος «δημοσιογράφος», με τις συνηθισμένες πρακτικές του, θεώρησε ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους του, εκβιάζοντας τόσο εμένα όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ομως βασικό στοιχείο για να πετύχει ένας εκβιασμός είναι να προκαλεί φόβο. Οταν δεν προκαλεί φόβο, ο εκβιαστής ξεδοντιάζεται. Και αυτό έγινε. Δεν θα κάνουμε ούτε το παραμικρό βήμα πίσω για κανένα λόγο, πόσο δε μάλλον απέναντι στον υπόκοσμο της ζούγκλας. Και θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους όσοι με στήριξαν και ηθικά και πολιτικά, απομονώνοντας εκκωφαντικά τον εκβιαστή.
 
• Γράφτηκε πάντως ότι τα στελέχη του κόμματός σας δεν σας στήριξαν όσο θα έπρεπε…

Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση και αδικεί κατάφωρα ανθρώπους που με στήριξαν πολιτικά, ηθικά και προσωπικά. Από την πρώτη στιγμή η ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο πλευρό μου και χειριστήκαμε από κοινού αυτή την κατάσταση. Και δεν μπορώ να μην τους ευχαριστήσω για αυτό. Οσοι λένε ότι δεν στηρίχτηκα, απλώς δεν μπορούν να γνωρίζουν τους χειρισμούς, κάτι που το θεωρώ φυσιολογικό. Η εμπιστοσύνη στον χειρισμό της υπόθεσης ήταν πολύ πιο σημαντική από μια δήλωση στήριξης.
 Δεν ήθελα από την αρχή να εμφανιστεί σαν μια σύγκρουση αποκλειστικά του ΣΥΡΙΖΑ. Το τέλος αυτού του τύπου της δημοσιογραφίας είναι ζήτημα δημοκρατίας και αφορά κατά τη γνώμη μου πρωτίστως την κοινωνία και τους πολίτες και δευτερευόντως τα κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου