Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Απρίλιος. Επεισοδιακή διαδήλωση με τον Κώστα Γαβρά στην Πόλη για την «ανάπλαση». Επιστολή στον Ερντογάν να εγγυηθεί την «πολιτιστική ακεραιότητα της Κωνσταντινούπολης».


















Δεν καταλαβαίνω τη γλώσσα αλλά συγκινήθηκα.

Τούρκοι πολίτες βλέπουν απ το σπίτι τους διαδηλωτές να τρέχουν και μπάτσους να τους κυνηγούν.Σε μια στιγμή πιάνουν ένα.Ακούστε τις κραυγές των πολιτών.

Και τα καταφέρνουν με τις φωνές τους να τον γλιτώσουν;))





A young woman and her dog join the cleanup efforts.



Οι ενεργοί πολίτες της Κωνσταντινούπολης, αντιδρούν στα έργα «ανάπλασης» του ιστορικού κέντρου της Πόλης με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις στους δρόμους, εδώ και αρκετό καιρό.



Ενδεικτικά ηταν τα επεισόδια που συνέβησαν στις 7 Απριλίου, σε μαζική διαδήλωση στην Πόλη με τον Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά να συμμετέχει ενεργά.


Σκοπός ήταν η σωτηρία του εμβληματικού κινηματογράφου Emek, στην Ιστικλάλ.


Ο κινηματογράφος στεγάζεται σε ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια του Πέραν,
 το οποίο σύμφωνα με τα σχέδια «ανάπλασης» πρέπει να κατεδαφιστεί 
για να ανεγερθεί στην θέση του εμπορικό κέντρο.


Σύμφωνα με την Χουριέτ και τον Guardian, η αστυνομία επιτέθηκε με κανόνι νερού και δακρυγόνα στους χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι διαδήλωναν για την σωτηρία του εμβληματικού κινηματογράφου  και κατά των σχεδίων για νέο εμπορικό κέντρο.


Από την επίθεση της αστυνομίας λιποθύμησε ο γνωστός Τούρκος σκηνοθέτης Erden Kıral, 
ενώ έγινε προσαγωγή του κριτικού κινηματογράφου Berke Göl, 
μαζί με άλλους τρεις διαδηλωτές.


Το Ίδρυμα Πολιτισμού και Τεχνών της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ανακοίνωση, και καταφέρθηκε ενάντια στην υπερβολική βία των αστυνομικών, ενώ ο Γαβράς δήλωνε "Θα είναι λάθος να κλείσει ο Emek"..






Επίσης, o Έλληνας σκηνοθέτης απέστειλε επιστολή για το θέμα στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια ματαίωσης των έργων ανάπλασης της περιοχής και κατεδάφισης του ιστορικού κτιρίου που στεγάζει τον εμβληματικό κινηματογράφο Emek της Κωνσταντινούπολης



Ο Κώστας Γαβράς δήλωνε προφητικά μεταξύ άλλων στην επιστολή, ότι το εμπόριο δεν είναι υπεράνω του πολιτισμού και κάλεσε τον Ερντογάν να εγγυηθεί την πολιτιστική ακεραιότητα της Κωνσταντινούπολης.





Μετάφραση-Απόδοση: LEFTeria-news





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου