Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Σπίτι μου σπιτάκι μου
Και φτωχοκαλυβάκι μου
Χώμα που γεννήθηκα
Ποτέ μου δεν σ’αρνήθηκα
Σπίτι μου σπιτάκι μου
Αγιάτρευτο μεράκι μου
Κι αν τον κόσμο γύρισα
Κοντά σου ξαναγύρισα
Εντέλει η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη περισσότερο, απ' ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα»
Νάνα Μούσχουρη-"Ελληνίδα"
---------------------------------------------------------------------
Μία Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν «σαν ένα σώμα δίχως άκρα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ-ΓΕΡΜΑΝΟΣ
Στον ουσιαστικό ρόλο της Ελλάδας στην πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, της Γαλλίας και της Μεσογείου απέτισε φόρο τιμής ο σύμβουλος του Προέδρου της Γαλλίας Ανρί Γκενό, λέγοντας χαρακτηριστικά τι θα σήμαινε το όνομα Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα.
Ο κόσμος, είπε ο Γάλλος πολιτικός, δεν θα ήταν αυτός που ξέρουμε χωρίς την Ελλάδα και αυτός, ακόμα και μόνος του είναι επαρκής λόγος για να βοηθηθεί και να στηριχτεί η Ελλάδα και άσκησε δριμεία κριτική στο σύστημα του "χρηματιστικού
καπιταλισμού" των τελευταίων δεκαετιών και διερωτήθηκε αν "πέθανε ο Καρτέσιος", αναφερόμενος στο πόσο γρήγορα ξεχάστηκε η κρίση του 2008 και επικράτησε σε πολλούς η εντύπωση ότι όλα μπορούν να γίνουν όπως και πριν.
Ανρί Γκενό-ΓΑΛΛΟΣ
http://www.asfaleieskanelakis.gr/news/1769
«Ευρώπη χωρίς Ελλάδα ίσον βαρβαρότητα...»
Ρικάρντο Μούτι:ΙΤΑΛΟΣ
«Η Ελλάδα είναι η µητέρα της Ευρώπης, δεν µπορώ να διανοηθώ τη Γηραιά Ηπειρο χωρίς αυτή. Κάτι τέτοιο θα ήταν µια σύγχρονη βαρβαρότητα, η οποία πραγµατικά µε ξεπερνά.
Ποιος άραγε µπορεί να διώξει κάποιον από το σπίτι που ο ίδιος έχτισε;
Είναι σίγουρο ότι, αν κάποιος νο µίζει ότι µπορεί να το κάνει, θα έρθει η στιγµή που θα πληρώσει την αλαζονεία του.
Η Ιστορία το έχει διδάξει. Ο ίδιος γεννήθηκα στη Νάπολι και σε όλη µου τη ζωή η µεγαλύτερη υπερηφάνειά µου ήταν και παραµένει ότι είδα το φως σε ένα µέρος που κάποτε λεγόταν Μεγάλη Ελλάδα, και αυτό είναι κάτι που επαναλαµβάνω σταθερά, εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, σ’ όποιο µέρος του πλανήτη κι αν βρίσκοµαι.
Στον αρχαιοελληνικό πολιτισµό βασίζεται ολόκληρο το οικοδόµηµα του δυτικού κόσµου. Και σε µια εποχή που υπάρχει αυξηµένο ενδιαφέρον γι’ αυτόν, η Ελλάδα είναι αναγκαία όσο ποτέ...».
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=420198
“Ellada, agapi mou”
Etienne Roland, πρώην διευθυντής της Γαλλικής Σχολής στην Αθήνα και καθηγητής της ελληνικής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Paris I Panthéon
-
ΓΑΛΛΟΣ
Αν η Ελλάδα δεν είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, ποιος αξίζει αυτόν τον τίτλο; Οι Γερμανοί ή η δόλια Αλβιόνα, της οποίας ο πιο μεγάλος της ποιητής Byron, έχει ήδη κατηγορηθεί για την λεηλασία της χώρας του Ομήρου;
Πιο Ευρωπαϊκή είναι η Αγγλία που δεν θέλει καμία ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κυρίως σε εκείνες τις χώρες που της στοιχίζουν χρήματα;
Δεν είναι αυτή που έφερε στην Ελλάδα τον στρατό και τον βασιλιά στο τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου προκαλώντας έναν κατακλυσμό, τον οποίο η χώρα επρόκειτο να πληρώσει πολύ ακριβά. Και αυτό έγινε στη χώρα που μπορεί μάλιστα να καυχηθεί για την αντίσταση της κατά της ναζιστικής κατοχής”,
“Ο Ντ’ Εστέν ήθελε να επιστρέψει την Ελλάδα στην Ευρώπη επειδή, λέει, η δημοκρατία και η κουλτούρα προέρχονταν από αυτή την χώρα. Ίσως, να υπήρχαν περισσότερα να πούμε για αυτή την αθηναϊκή δημοκρατία, τη δουλεία και τον ιμπεριαλισμό.
Αλλά η έμφαση είναι σε λάθος σημείο, γιατί το πρόβλημα δεν είναι να γνωρίσουμε που γεννήθηκε η δημοκρατία, το πρόβλημα είναι να αναγνωρίσουμε ότι η ελληνική κουλτούρα, ας την πούμε ελληνορωμαϊκή, είναι το μοναδικό θεμέλιο μέσα σε μία ιστορία που δημιουργήθηκε μέσα σε αντιπαλότητες και παγκόσμιους πολέμους.
Αυτή η διάσημη ελληνική κουλτούρα έθρεψε την Αναγέννηση, τα γράμματα όπως και τις τέχνες, τους κλασσικούς μας του 17ου αιώνα και εμπότισε τις ελίτ του 18ου αιώνα ανά τον κόσμο.
“Δεν σημαίνει κάτι αν η Ελλάδα είναι περισσότερο ή λιγότερο ευρωπαϊκή, δεδομένου ότι τα θεμέλια της Ευρώπης δεν υπάρχουν χωρίς τον ελληνισμό.
Ζήτω η Ελλάδα!
Ας μην αφήνουμε τους τεχνοκράτες να γονατίζουν τους φίλους και αδερφούς μας και ακόμα λιγότερο να τους εξευτελίζουν και να μας εξευτελίζουν”.
Η Ευρώπη εδώ και 2.500 χρόνια έχει χρέος προς την Ελλάδα
Τιερί Φορμέ και Μαρτέν Στεφένς
καθηγητές Φιλοσοφίας
του γαλλικού πανεπιστημίου του Μετς
ΓΑΛΛΟΙ
«Μιλάμε διαρκώς για το ελληνικό χρέος. Χωρίς καν να επισημαίνουμε ότι η Ευρώπη είναι αυτή που, εδώ και 2.500 χρόνια, έχει ένα χρέος προς την Ελλάδα.
Ενα χρέος αιώνιο, αφού αφορά τα θεμέλιά της».
«Ευρώπη δεν είναι το όνομα μιας πριγκίπισσας της Φοινίκης;
Οι ακαδημίες δεν έγιναν στη μνήμη του πρώτου μεγάλου θεσμού της γνώσης που ιδρύθηκε από τον Πλάτωνα στον κήπο του Ακάδημου, στην Αθήνα;
Τα Ιδρύματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν φέρουν το όνομα που δόθηκε από τον Αριστοτέλη στη σχολή του, το Λύκειο;
Τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν ακόμη και πάντα τη γεωμετρία από τα θεωρήματα του Θαλή και του Πυθαγόρα;
Ο γιατρός δεν πρέπει να δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη;
Τέχνη, λογοτεχνία, μυθολογία, τεχνικές κάθε είδους: ο κατάλογος αυτών που οφείλουμε στην Ελλάδα είναι μακρύς.»
«Πρέπει συνεπώς να έχουμε χάσει το νόημα του πολιτισμού και κάθε ευγνωμοσύνης για να μιλάμε χωρίς μέτρο για το “ελληνικό χρέος”», υπογραμμίζουν οι δύο καθηγητές και θέτουν το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν ένα κράτος να μπορεί να απειλείται από τις τράπεζες, οι οποίες οφείλουν την ύπαρξή τους στο νομικό πλαίσιο που θέτουν τα κράτη».
«Από τη στιγμή που οι τράπεζες απειλούν τη ζωή όλων, γίνονται εχθρός του λαού», τονίζουν και προσθέτουν ότι «το κράτος έχει καθήκον να τις ξαναβάζει στη θέση τους» γιατί το κράτος πρέπει να εξασφαλίζει τη γαλήνη των πολιτών οπότε «όλες οι άλλες δεσμεύσεις του, έστω κι αν πρόκειται για ένα κολοσσιαίο χρέος, πρέπει να περνούν σε δεύτερη μοίρα».
Οι Φορμέ και Στεφένς συνεχίζουν γράφοντας οτι «η κρίση αυτή είναι στην πραγματικότητα μια χωρίς προηγούμενο κρίση της πολιτικής των ευρωπαϊκών κρατών» καθώς «δεν τολμάμε πια να προκρίνουμε τον εαυτό μας έναντι των ιδιωτικών συμφερόντων».
«Αυτό που απαιτεί από μας σήμερα η Ελλάδα», καταλήγουν, «είναι να τιμήσουμε το ανεξάντλητο χρέος μας προς αυτήν καθιστάμενοι αντάξιοι των θεσμών που μας κληροδότησε: η δράση που θα αναλάβουμε δεν μπορεί να είναι μόνον οικονομική».
Ζίγκμαρ Γκάμπριελ-ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD)-ΓΕΡΜΑΝΟΣ
«Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα δεν είναι ένοχοι για την αθλιότητα».
Ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης συνεχίζει: «Το πρόβλημα είναι ότι τώρα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες της κρίσης άνθρωποι που δεν είναι υπεύθυνοι γι' αυτήν. Είναι δύσκολο για μας ακόμη και να φανταστούμε τι βάρος πρέπει να σηκώσουν η ελληνική κυβέρνηση και οι Ελληνες», τονίζει.
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξηγεί γιατί διαφωνεί ριζικά με την πολιτική της δεξιάς γερμανικής κυβέρνησης: «Η Μέρκελ ελπίζει ότι χώρες όπως η Ελλάδα θα σταθεροποιηθούν μόνο αν σφίξει αρκετά τις βίδες της λιτότητας για επαρκές χρονικό διάστημα. Εγώ πιστεύω ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και των αντιευρωπαϊκών αισθημάτων και ψήφων.
Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει. Χωρίς την ελπίδα ότι τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα, κανένα έργο δεν παράγεται και καμιά στράτευση δεν επιτυγχάνεται», υπογραμμίζει χωρίς περιστροφές.
Το μεγαλείο του Σμιτ-ΓΕΡΜΑΝΟΣ
Εντελώς άλλης κουλτούρας, σε θετική κι αυτό για την Ελλάδα κατεύθυνση, είναι άρθρο του πρώην καγκελάριου της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ στο φύλλο της Die Zeit που κυκλοφόρησε προχθές.
Ο υπερ-ενενηντάχρονος πλέον πρώην καγκελάριος, ο οποίος διατηρεί πλήρη διαύγεια πνεύματος και είναι και εκδότης της εφημερίδας αυτής, ανήκει στη γενιά των πολιτικών που έχουν ζήσει το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και το ναζισμό γι' αυτό και είναι αταλάντευτος σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Τάσσεται αναφανδόν υπέρ της βοήθειας προς την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί δραστήρια. Αυτό ισχύει ακόμη και για την ακραία περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση θα δηλώσει αδυναμία αποπληρωμής των δανειστών της.
Ακόμη και τότε -και κυρίως τότε!- θα είναι αποφασιστικό η Ευρώπη να θέσει πάλι σε κίνηση την ελληνική οικονομία», γράφει ο Χέλμουτ Σμιτ.
Με την πείρα του πολιτικού ηγέτη που έχει επίγνωση του τι μπορεί να γίνει όταν κινητοποιούνται οι μάζες, ο Σμιτ εστιάζει αλλού την προσοχή του: στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των Ελλήνων στις πλατείες.
«Δώστε ελπίδα»
«Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκαλεί ανησυχία σε όλες τις πλευρές είναι η βαθιά αναταραχή που επικρατεί στον ελληνικό πληθυσμό», επισημαίνει ο πρώην καγκελάριος και εφιστά την προσοχή όλων στο τι είδους πρόγραμμα πρέπει να καταρτίσουν.
«Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκαλεί ανησυχία σε όλες τις πλευρές είναι η βαθιά αναταραχή που επικρατεί στον ελληνικό πληθυσμό», επισημαίνει ο πρώην καγκελάριος και εφιστά την προσοχή όλων στο τι είδους πρόγραμμα πρέπει να καταρτίσουν.
«Γι' αυτό η Ελλάδα -ακόμη και στην ακραία περίπτωση κρατικής χρεοκοπίας- χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, πέρα από την οικονομική βοήθεια.
Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να είναι προσανατολισμένο σε κατευθυντήριες ιδέες όπως απασχόληση, παραγωγικότητα και λαϊκά εισοδήματα», υπογραμμίζει.
«Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να ανοίγει στους Ελληνες πολίτες μια προοπτική ευημερίας», τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση ο Χέλμουτ Σμιτ.
Συγκινητικό πραγματικά είναι το κλείσιμο του άρθρου του. Αποπνέει βαθύ σεβασμό για την Ελλάδα και την προσφορά της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
«Αυτές τις ημέρες που γίνεται διαρκώς λόγος για δισεκατομμύρια, πρέπει να παίξουν ρόλο και δυόμισι χιλιάδες χρόνια ιστορίας.
Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας -και της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού.
Ένα πολύ μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού βασίζεται στα έργα μεγάλων Ελλήνων.
Χωρίς τον Ομηρο,
χωρίς τον Ευριπίδη,
χωρίς το Σοφοκλή -τι θα ήμασταν εμείς χωρίς αυτούς;
Χωρίς το Σωκράτη,
τον Πλάτωνα,
τον Αριστοτέλη;
΄Η χωρίς τον Περικλή;
Κάποιες από τις σημερινές κορυφαίες δυνάμεις στην Αθήνα μπορεί να είναι διεφθαρμένες, αλλά οι πρόγονοί τους και η ιστορία τους αξίζουν σεβασμό.
Οποιος έχει βιώσει μια φορά στη ζωή του το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο ή την Ακρόπολη, αυτό δεν θα το ξεχάσει ποτέ», γράφει.
«Να πληρώσουμε!» Πέερ Στάινμπρικ-ΓΕΡΜΑΝΟΣ
O σοσιαλδημοκράτης και τέως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρικ κάνει κι αυτός μια σοβαρή παρέμβαση στο θέμα, στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit:
«Οι Ελληνες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους ότι η κυβέρνησή τους και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν να τους προτείνουν εκτός από ένα πρόγραμμα λιτότητας και κάποια προοπτική», τονίζει ευθύς εξαρχής και προχωρεί στην ουσία:
«Χωρίς ελάφρυνση του χρέους, δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να απελευθερωθεί από τις συμφορές της...
Μια "ήπια" αναδιάρθρωση του χρέους μέσω της επιμήκυνσης της διάρκειάς του ή της μείωσης του επιτοκίου δίνει μόνο μια σύντομη ανάσα.
Δεν πρόκειται πλέον για το "αν" θα γίνει μια πραγματική ελάφρυνση του χρέους, αλλά το "πώς"... Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί να βελτιώσει την οικονομική αποδοτικότητά της, ώστε να μπορέσει να μπει σε έναν σταθερό αναπτυξιακό δρόμο,
να ελαττώσει τα τεράστια εμπορικά της ελλείμματα και να πετύχει κρατικά έσοδα που θα επαρκούν για την εξυπηρέτηση του χρέους», υποστηρίζει ο Πέερ Στάινμπρικ.
Ο τέως υπουργός των Σοσιαλδημοκρατών είναι σαφής απέναντι και στους συμπατριώτες του:
«Η σταθερότητα της Ευρωζώνης,
η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση,
η Ευρώπη στον 21ο αιώνα ως περιοχή ειρήνης και ευημερίας
πρέπει να έχει μεγάλη αξία σε μας τους Γερμανούς», υπογραμμίζει και προσθέτει:
«Θα μας κοστίσει κάτι. Από τη στιγμή που σε είκοσι χρόνια προσφέραμε για τη γερμανική επανένωση, η οποία δεν θα υπήρχε χωρίς αυτή την Ευρώπη κάπου 2 τρισ. ευρώ, δεν αξίζει για μας η Ευρώπη ούτε καν το ένα εικοστό αυτού του ποσού κατανεμημένο σε αρκετά χρόνια;». Αξίζει τον κόπο να πληρώσουμε, λέει πολύ απλά ο Στάινμπρικ γιατί εμείς είμαστε οι μεγάλοι ωφελημένοι από την Ε.Ε.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 25-26/06/2011)BritChick Paris-Βlogger-Aγγλιδα
Blogger στην Huffington Post: Να γιατί η Ελλάδα θα ξαναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της!
Ότι δεν κάνουν οι Έλληνες πολιτικοί που έχουν καταφέρει η Ελλάδα να θεωρείται το «μίασμα» της Ευρώπης, το κάνει μια Βρετανίδα blogger που υπογράφει άρθρο στην Huffington Post….
«Χωρίς την Ελλάδα δε θα υπήρχε Ευρώπη.
Όλα μας τα συστήματα, οι δομές, η γλώσσα έχουν ελληνικό DNA.
Οι Έλληνες είναι οι γίγαντες, στους ώμους των οποίων χτίσαμε την Ευρώπη» αναφέρει στην αρχή του άρθρου της η BritChick Paris.
«Είναι πολύ δύσκολο για ένα Έλληνα να καταπιεί όλες αυτές τις προσβολές για τη χώρα του. Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ανοργάνωτοι, είναι το «αποδιοπομπαίο έθνος» της Ευρώπης.
Ο πατέρας μου θα στριφογύριζε στον τάφο του για αυτές τις προσβολές», συμπληρώνει.
Βέβαια σημειώνει ότι την ευθύνη έχουν τόσο οι ανίκανοι πολιτικοί τους αλλά και οι ίδιοι οι Έλληνες που τους ψήφιζαν τόσα χρόνια.
«Η Ελλάδα διαθέτει μερικά από τα πλέον ιστορικά μνημεία και και νησιά που κόβουν την ανάσα.
Επισκέφθηκα μερικά από αυτά και τίποτα δε συγκρίνεται με την απλότητα μιας ταβέρνας πλάι στην ακρογιαλιά.
Πώς να συνεισφέρουμε;
Ας πάμε τα παιδιά μας στην Ακρόπολη, ας περάσουμε το μήνα του μέλιτος στη Σαντορίνη, ας διασκεδάσουμε στη Μύκονο».
«Στην πραγματικότητα όσοι Έλληνες ξέρω καταρρίπτουν με τη ζωή τους όλα τα στερεότυπα:
δουλεύουν πιο σκληρά από όσους ξέρω, δημιουργούν επιχειρήσεις, είναι δημιουργικοί.
Ο Στωϊκισμός, ένα από τα φιλοσοφικά τους κινήματα, διαβεβαιώνει τους Έλληνες πως μπορούν να ζουν την κάθε μέρα ακόμα και με λιγότερα χρήματα και με δυσκολίες. Η δημοκρατία, την οποία ευφήυραν είναι αυτό που έχουν περισσότερο ανάγκη τώρα παρά ποτέ.
Η Ελλάδα έχει όλα τα εφόδια για να ξαναγίνει ένα μεγάλο έθνος. Ήταν και θα ξαναείναι.»
Κι εδώ θυμηθείτε τι είπε για μας,για τους συμπατριώτες της η ποταπή αυτή γυναίκα.
Ξερω θα ακουστω αφελης,αλλα ποιοι ειναι αυτοι που δινουν βαση σε οτι λεει αυτη η μουσχουρη,που απο τα μικρατα μου θυμαμαι να μου φερνει αναγουλα.?α ναι καποτε τραγουδησε κατι.ε και ?απο ποτε εγινε ειδικη σε οτιδηποτε ?απο ποιους?εμεις γιατι της δινουμε αξια με το να ασχολουμαστε?ολοι αυτου του ειδους που επιβιωναν εξ αιτιας των περιορισμενων και κετευθυνομενων media τον παλιο καλο καιρο ,τωρα δεν εχουν υπαρξη αν δεν ασχοληθει κανεις μαζι τους(ευτυχως)....¨)
ΑπάντησηΔιαγραφήγια την μουσικη της ,αστο καλυτερα,δεν ειμαι ο καταλληλοτερος για να ειμαι αντικειμενικος κριτης ....απλα δεν την αντεχω.
ΑΠΟ ΜΙΑ ΞΕΝΕΡΩΤΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΤΗΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΟ Ν'ΑΚΟΥΣΕΙ,ΛΟΙΠΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΗΣ,ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΨΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ.ΜΙΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή