Ήταν περίπου τέτοια εποχή πριν από 4 χρόνια, που ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης, ανέβαινε τα σκαλοπάτια του Μαξίμου για να συναντήσει τον τότε Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και να του εκφράσει τη πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να κτίσει ένα Δημόσιο νοσοκομείο, με χρήματα που προσφέρει το Κυπριακό κράτος, αλλά και διάφοροι φορείς και οργανωμένα σύνολα της Κυπριακής κοινωνίας.
Αυτό, για τη Κυπριακή Δημοκρατία ήταν ένα ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στη περιοχή, που συνέβη η τραγωδία με τη πυρκαγιά στο Μάτι, καθώς σε ολόκληρη την Ανατολική Αττική έλειπε ένα Γενικό Δημόσιο νοσοκομείο, που οι πολίτες της περιοχής είχαν περισσότερο ανάγκη από ποτέ.
Θα ήταν μία δωρεά 12 εκατομμυρίων ευρώ, με συγκεκριμένο περιεχόμενο, ως έμπρακτη συμπαράσταση των αδελφών Κυπρίων στη τραγωδία της χώρας μας, όπως σε αντίστοιχες τραγωδίες στη Κύπρο συνδράμει πάντα η Ελλάδα.
Μετά από 4 χρόνια, όλοι πλέον γνωρίζουμε, το συγκεκριμένο περιεχόμενο αυτής της πολύτιμης δωρεάς των αδελφών Κυπρίων, στα χέρια της ευρηματικής κυβέρνησης Μητσοτάκη, δηλαδή “business as usual.”
Αντί για την ανέγερση Δημόσιου νοσοκομείου στη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση και μάλιστα χωρίς να διαβουλευτεί με φορείς, κατοίκους και δήμους των πληγεισών περιοχών, μετέτρεψε τη δωρεά των φορολογούμενων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε πρότυπο χώρο αναψυχής! Μυρίστηκαν χρήμα οι κολλητοί της κυβέρνησης και σου λένε:
Ένα Δημόσιο νοσοκομείο, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών δεν γίνεται. Αφ’ ενός μεν, οι ιδιώτες πρέπει να συμμετέχουν, αφ’ ετέρου δε, αντί νοσοκομείου να κτίσουνε μπαράκια, γιατί έτσι επιτάσσουν οι «κοινωνικές ανάγκες» της τσέπης τους!
Δηλαδή συγνώμη, περιμένατε κάτι καλύτερο από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη; Εδώ το πρώτο του μέλημα, μόλις ανέλαβε, ήταν να κτίσει ένα παρακράτος για να παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους, δρομολογώντας πολιτικές εξελίξεις υπέρ του, αλλά κυρίως για να παρακολουθεί τους «δικούς του», επιδιώκοντας έτσι να ελέγξει τη ροή του χρήματος, δημόσιου και ιδιωτικού. Μη χαθεί κάποια μίζα στο δρόμο…
Μα.. πρόκειται για την υγεία των κατοίκων, …για τις ζωές τους τις ίδιες! Καλά 3,5 χρόνια δεν έχετε καταλάβει ότι κάθε κρίση γι’ αυτή τη κυβέρνηση αρπάζεται ως ευκαιρία; Γιατί δηλαδή και η υγειονομική φτώχεια μας να μην γίνει δική τους ανάπτυξη, παρέα με την οικονομική και ενεργειακή;
Μας αφήσανε να μην μπορούμε να ζεσταθούμε το χειμώνα, γιατί συσσωρεύονται λογαριασμοί που αδυνατούμε να πληρώσουμε και μας πετάξανε μια δήθεν επιδότηση στο ρεύμα, που την πληρώνουμε οι ίδιοι από τους φόρους μας για να μην αγγίξουν τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των παραγωγών ενέργειας!
Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι οι πλούσιοι θα τρώνε πολλά μακαρόνια μόνο no 6, όπως είπε ο κ. Κυρανάκης, ώστε να αυγατίζουν τα φορολογικά έσοδα από το ΦΠΑ και να επιδοτούνται περισσότερο οι λογαριασμοί ενέργειας, γιατί πάλι φουσκωμένοι έρχονται!
Μας πετάξανε ένα δήθεν «καλάθι της νοικοκυράς», που το Ινστιτούτο Καταναλωτών χαρακτήρισε κοροϊδία, μας έκαναν πρωταθλητές Ευρώπης στη τιμή βενζίνης και στο κόστος ενέργειας, η τιμή στα γιαουρτάκια, που αρέσουν στους παππούδες μας έχει πάει στα ύψη και όπως υποσχέθηκε ο Κυριάκος με moto «Όλα σε λίγους», οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι μεσαίοι γίνονται πτωχοί και οι πτωχοί εξαθλιωμένοι!
Όταν εν μέσω πανδημίας με χιλιάδες νεκρούς ο Μητσοτάκης αντιστέκεται στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), για να μην γίνει «πολυτελές», όπως είπε ο κ. Σκέρτσος. Γιατί πως θα το διαλύσει μετά τη πανδημία για να το ιδιωτικοποιήσει;
Όταν ασθενείς πέθαιναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, παρά τη μελέτη του πρωθυπουργικού συμβούλου κ. Τσιόρδα, που έδειχνε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι ΜΕΘ, ο κ. Γεραπετρίτης απαντούσε ανοήτως «όσες περισσότερες ΜΕΘ υπάρχουν, τόσους περισσότερους θανάτους θα έχουμε»!
Όταν η Ελλάδα ακόμη και κατά τη διάρκεια της πιο ελαφριάς μετάλλαξης «Όμικρον» γίνεται πανευρωπαϊκά μακάβρια πρωταθλήτρια στους θανάτους, γιατί ενώ οι άλλες χώρες ενισχύουν τα εθνικά τους συστήματα υγείας, ο Μητσοτάκης πράττει το αντίθετο!
Όταν στην Ελλάδα το μερίδιο της πλεονάζουσας θνητότητας, που δεν σχετίζεται με τον κορονοϊό, αλλά με την αδυναμία αντιμετώπισης άλλων ασθενειών είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, επειδή τα Δημόσια νοσοκομεία έγιναν νοσοκομεία μιας νόσου ενώ τα ιδιωτικά κάνανε ταμείο!
Πως μετά από όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα άφηνε την ζηλευτή μεταρρύθμιση του ΕΣΥ της πρώτης περιόδου του Ανδρέα Παπανδρέου ανέγγιχτη; Πως θα αποδείκνυε διαφορετικά ότι είναι άξιο τέκνο του πατρός Μητσοτάκη, καθώς ο ίδιος τα κατάφερε, εκεί που ο πατέρας του απέτυχε να διαλύσει το Δημόσιο σύστημα υγείας;
Ζήστε λίγο το δικό του δράμα!
Πως θα έδειχνε στους μεγαλοπαράγοντες της υγείας ότι ξοφλάει τα γραμμάτιά του και δεν αφήνει κανένα παραπονεμένο;
Όμως ότι και να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως περιφερόμενος ατζέντης εξυπηρέτησης συμφερόντων, η καταστροφή της Δημόσιας υγείας από τη κυβέρνηση του θα πεταχθεί γρήγορα στα σκουπίδια, παραμένοντας στη συλλογική μνήμη ως μια παρένθεση και μόνο, παρέα μαζί με άλλα μελανά στίγματα, που βρίσκονται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Στις 7 Οκτωβρίου 1983 με το νόμο 1397/1983 η πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου έκανε μία εμβληματική μεταρρύθμιση, το ΕΣΥ.
Μετά από 40 χρόνια η νέα προοδευτική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα αποκαταστήσει το Δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, με πρόσβαση για όλους τους πολίτες, ενισχυμένο προσωπικό και αναβαθμισμένες υπηρεσίες, κάνοντας πράξη τη Δικαιοσύνη παντού.
Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία του λαού μας εγγυάται γι’ αυτό.
Ελένη Αυλωνίτου . πρ. Βουλευτής Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών /μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου