Κατάμεστη ήταν την Παρασκευή το μεσημέρι η αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας στην εκδήλωση της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών και του Ιδρύματος Φρίντριχ Εμπερτ για την ποιότητα των ΜΜΕ -και της δημοκρατίας- στην Ελλάδα με φόντο το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και με αφοπλιστικό τίτλο: «Μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα: Ελεγκτές της εξουσίας ή σκυλάκια του καναπέ;»
Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η πρόεδρος της Ενωσης, δημοσιογράφος Νεκταρία Σταμούλη, παρενέβησαν οι συνάδελφοι Ελίζα Τριανταφύλλου (Inside Story), Σταύρος Μαλιχούδης (Solomon), Bερένα Σέλτερ (ανταποκρίτρια ΑRD) και Αποστόλης Φωτιάδης (freelancer) μιλώντας για την οικονομική δυσπραγία των ΜΜΕ, τον σφιχτό εναγκαλισμό τους με την κρατική εξουσία και τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και για τις ωμές κυβερνητικές παρεμβάσεις.
«Η πρώτη πληροφορία ότι μαζί με τον Τέλλογλου είμαστε υπό φυσική παρακολούθηση μας ήρθε σχετικά νωρίς, τον Μάιο του 2022.
Πλέον σε κάθε συνάντηση με οποιαδήποτε πηγή θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεχτικοί. Ακόμα δεν έχω καταλάβει αν είναι τόσο ανίκανοι και τους καταλάβαμε ότι μας παρακολουθούν ή ότι ήθελαν να μας στείλουν ένα μήνυμα» ανέφερε η Ελίζα Τριανταφύλλου.
Η ίδια μιλώντας για την κατάσταση των ΜΜΕ στη χώρα έκανε λόγο για ένα συνεχόμενο και αυξανόμενο κυνισμό μεταξύ των συναδέλφων, για ένα αίσθημα παραίτησης πολλών δημοσιογράφων, αυτή την περίοδο ζούμε μια τεράστια πίεση των «από πάνω» στους δημοσιογράφους και καμία έως ελάχιστη αντίσταση των «από κάτω».
Θύμισε δε πως εκτός από τη λίστα Πέτσα, λίγοι ασχολήθηκαν με τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δανεισμού των μεγάλων ΜΜΕ, δάνεια που δεν εξυπηρετούνται στην πράξη. Ο Αποστόλης Φωτιάδης υπενθύμισε πως τον περασμένο Ιούνιο σε μια κυβερνητική σύσκεψη «έπεσε» η σκέψη μέχρι και να συλληφθεί ο Θανάσης Κουκάκης για υποτιθέμενη διασπορά ψευδών ειδήσεων βάσει του -απαράδεκτου-άρθρου 191 για τα fake news.
Ο Σταύρος Μαλιχούδης από το Solomon, ο «ασθενής μηδέν» του κύματος παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, είπε ότι όταν αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2021 η υπόθεσή του, θέλησε να δώσει την ευκαιρία σε κάποιο συστημικό μέσο («όχι αντιπολιτευόμενο») να ενδιαφερθεί.
Σε μια δημοκρατική χώρα οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων κανονικά είναι μεγάλο θέμα, είπε. Αλλά ουδείς, πλην της «Εφ.Συν.» που το αποκάλυψε, ασχολήθηκε. «Μετά την παρακολούθηση του Σταύρου άρχισε να καταλαβαίνω τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτή τη χώρα.
Πώς είναι δυνατόν να μη μιλούν όλοι για τις παρακολουθήσεις; Γιατί δεν καλούν τα κανάλια τους πρωταγωνιστές να απαντήσουν;» υπογράμμισε η Bερένα Σέλτερ, ανταποκρίτρια του γερμανικού ΑRD.
Η ίδια στάθηκε στην αυτολογοκρισία των δημοσιογράφων στην Ελλάδα («όπου όλα γίνονται πολύ προσωπικά»), στις καταχρηστικές αγωγές Slapp και στην έλλειψη πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.
Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για το αν το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως με την παρούσα μορφή του το κόμμα του δεν μπορεί να συμφωνήσει.
Υπογράμμισε τα αρνητικά σημεία, εστιάζοντας στην πρόβλεψη για την ενημέρωση των πολιτών τρία χρόνια μετά την παρακολούθηση και μάλιστα χωρίς γνωστοποίηση του λόγου, στη έλλειψη αναδρομικότητας και στις διατάξεις που αφορούν τα λογισμικά.
Σημείωσε επίσης πως «αν έπρεπε κάτι να καταργήσει η κυβέρνηση με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, θα ήταν η πολιτική υποκρισία. Δυστυχώς δεν μπορεί να το κάνει, γιατί θα είναι σαν να καταργεί τον ίδιο της τον εαυτό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου