Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Πάτσης παντού, δικαιοσύνη πουθενά








Σειρά ερωτημάτων παραμένουν αναπάντητα γύρω από το σκάνδαλο Πάτση, καθώς ο αποπεμφθείς βουλευτής Γρεβενών από την Κ.Ο. της Ν.Δ., ο οποίος «διέπρεπε» στην εξαγορά «κόκκινων» δανείων και στις αναθέσεις από το Δημόσιο, έχει να δώσει πολλές εξηγήσεις για την περιουσιακή του κατάσταση.

Ο οικονομικός εισαγγελέας έχει διατάξει έρευνα σε βάρος του βουλευτή για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, ενώ και η αρμόδια επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής με τους ορκωτούς λογιστές θα κάνουν φύλλο και φτερό τα περιουσιακά στοιχεία του Ανδρέα Πάτση και της συζύγου του.

 Η επιτροπή «πόθεν έσχες» υπό την προεδρία του Θανάση Μπούρα (Ν.Δ.) δέχεται ήδη σκληρή κριτική, διότι θα έπρεπε ήδη να είχαν εντοπιστεί τα λάθη και οι παραλείψεις στις δηλώσεις τού Πάτση και να μην εμφανίζεται για ακόμη μία φορά πως διεξάγει τυπικούς και άνευ ουσίας ελέγχους ή πως κινητοποιείται κατόπιν εορτής.

Δύο βασικές παραβάσεις

Ο κ. Μπούρας πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στους ορκωτούς λογιστές και τους δικαστικούς της επιτροπής, αν και παραδέχτηκε ότι ύστερα από καταγγελία για τη δήλωση «πόθεν έσχες» του 2019 ο βουλευτής κλήθηκε να δηλώσει τα στοιχεία που έλειπαν, π.χ. τις καταθέσεις 2,3 εκατ. ευρώ στην Ελβετία και το πλέγμα των συνολικά 19 εταιρειών στις οποίες είναι εταίρος ή μέτοχος και αρχικά είχε δηλώσει τις μισές. 

Σε πρώτο επίπεδο έχουν εντοπιστεί δύο βασικές παραβάσεις του κ. Πάτση. Πρώτον, διαθέτει τρεις εξωχώριες εταιρείες (στην Κύπρο), κάτι που απαγορεύεται για βουλευτές και πολιτικά πρόσωπα, όπως προβλέπει ο νόμος Καστανίδη (άρθρο 6, ν.3849/2010). 

Οι τρεις κυπριακές οφσόρ είναι η HORSELORD LTD, που δηλώθηκε στην αρχική δήλωση του 2019, και οι SIGHTGREEN LTD και DAGORLIA LΤD, που προστέθηκαν στην τροποποιητική δήλωση

Δεύτερον, παίρνει ως βουλευτής και δικηγόρος δουλειές από το κράτος (ΕΛΤΑ, νοσοκομεία κ.λπ.), κάτι που επίσης απαγορεύεται και μάλιστα από το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρο 57). 

Για την περίπτωση αυτή, προβλέπεται ακόμη και η έκπτωση από βουλευτικό αξίωμα, επιστροφή των βουλευτικών αποζημιώσεων και πρόστιμο έως 500.000 ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την επίσπευση των ερευνών, καθώς ο νόμος προβλέπει προθεσμία 30 ημερών από την αποκάλυψη της υπόθεσης για να προσφύγει κάποιος στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Η απάντηση που έχει δώσει δημοσίως ο βουλευτής για όλα αυτά είναι ότι δεν γνώριζε πως απαγορεύονταν, αλλά και ότι όλοι γνώριζαν τη δραστηριότητά του. 

Σημειώνεται ότι ο ίδιος παραδέχτηκε (ΑΝΤ1) ότι είχε άμεση συνεργασία με τα ΕΛΤΑ και πριν τη μεσολάβηση της ξένης δικηγορικής εταιρείας (DLA PIPER), της οποίας δήλωνε στη συνέχεια αντιπρόσωπος στην Ελλάδα. Οι αμοιβές από τις νομικές υπηρεσίες προς τα ΕΛΤΑ φέρεται να ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ, ενώ ο CEO των ΕΛΤΑ δήλωσε παραίτηση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Τα δάνεια

Οσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Πάτσης εμφανίζεται να έχει λάβει τα προηγούμενα χρόνια δάνειο 4,3 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου μέσω εταιρείας που σύστησε ο ίδιος και η τράπεζα να αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια 62 εκατ. ευρώ από την ίδια την τράπεζα. Μεταξύ των εταιρειών που δηλώνει στο «πόθεν έσχες» του, ο κ. Πάτσης συμμετέχει με 7,75% και κεφάλαιο ενός εκατ. ευρώ και στην Lyktos Participations Α.Ε., εταιρεία του Μιχάλη Σάλλα, πρώην προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς και νυν μετόχου της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι την υπόθεση Πάτση είχε καταγγείλει και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης τον Μάιο του 2020, ο οποίος λίγο αργότερα έπεσε θύμα υποκλοπών τόσο μέσω του λογισμικού predator όσο και μέσω της ΕΥΠ. 

Ο δημοσιογράφος, πάντως, δηλώνει ότι κατά την εκτίμησή του δεν σχετίζονται οι υποκλοπές με την υπόθεση Πάτση. Διευκρινίσεις απαιτούνται και για την εταιρεία ELITE EXECUTIVE TRANSPORTATION SERVICES ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, την οποία δηλώνει το 2020 η σύζυγος του κ. Πάτση (ποσοστό 30%), αλλά φέρεται να έχει δημιουργηθεί το 2016 από εταιρείες του κ. Πάτση (ALL4TOURISM Α.Ε.) και της συζύγου του βουλευτή Καρδίτσας και νυν υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα (Stagg IKE).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου