Η εξοργιστική απόφαση με την οποία αθωώθηκαν χθες οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο Siemens, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς τις τελευταίες δεκαετίες, έχει μια αποκαλυπτική προϊστορία.
Τον Μάιο του 2011, στη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, αναφέρθηκε στην απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, να απορρίψει το 1997 την δική του πρόταση σύστασης Ανεξάρτητης Αρχής για τις προμήθειες.
Και να προχωρήσει, αντί διεθνούς διαγωνισμού, στις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ, που κατ’ ουσίαν συνιστούσαν απευθείας ανάθεση στις εταιρείες Siemens και Ιντρακόμ.
Η πρόταση του κ. Καστανίδη, υπουργού Μεταφορών το 1996 και αρμόδιου για τις συμβάσεις, είχε αρχικά γίνει αποδεκτή από τον κ. Σημίτη που ζήτησε την επίσπευση της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου.
Αλλά ο πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ άλλαξε γνώμη και εν απουσία του κ. Καστανίδη στην Αμερική, συγκλήθηκε υπουργικό συμβούλιο απορρίπτοντας τις νομοθετικές προτάσεις με το επιχείρημα ότι το θεσμικό πλαίσιο ήταν επαρκές και δεν χρειάζονταν αλλαγές.
Το ίδιο υποστήριξε και αργότερα ο κ. Σημίτης.
Διαβάστε επίσης: Το σκάνδαλο Siemens σε αριθμούς
Ο κ. Καστανίδης επανήλθε με εναλλακτική πρόταση, ώστε τουλάχιστον στον τομέα της δικής του αρμοδιότητας στο υπουργείο Μεταφορών να θεσπιστούν μέτρα που θα εγγυώνται διαφάνεια στις προμήθειες.
Αλλά δεν πήρε απάντηση και τον Αύγουστο του 1997 υπέβαλε την παραίτησή του.
«Με το που ανέλαβα υπουργός Μεταφορών είχα μπροστά μου να διαχειριστώ τρισεκατομμύρια», είπε το 2011 στη Βουλή ο κ. Καστανίδης ρίχνοντας μια βόμβα μεγατόνων κατά Σημίτη με αναδρομική ισχύ.
«Και ζήτησα δημιουργία ανεξάρτητης αρχής φοβούμενος παρενέργειες κι άρα έπρεπε μια και καλή να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων και πολιτικών».
Ο κ.κ. Αν. Μαντέλης, διάδοχός του στο υπουργείο, προχώρησε σε σειρά αμαρτωλών προγραμματικών συμβάσεων του ΟΤΕ, που συγκροτούν ένα σημαντικό κομμάτι του γιγαντιαίου σκανδάλου, που είχε χαρακτηριστεί ως το νούμερο 1 σκάνδαλο διαφθοράς παγκοσμίως.
Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χαρακτήριζε την υπόθεση των «μαύρων ταμείων της Siemens», ως την μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στην ιστορία των παγκόσμιων αγορών.
To 2015, δύο χρόνια μετά την έναρξη της δίκης του για την υπόθεση της Siemens, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης απολογήθηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Για το ποσό των 230 χιλιάδων ευρώ που είχε λάβει σε δύο δόσεις από την μητρική Siemens, υποστήριξε στο δικαστήριο πως τα επίδικα χρήματα αποτελούσαν χορηγία για την προεκλογική του εκστρατεία και ότι δεν συνδέονται με τις συμβάσεις που υπέγραψε.
Την περίοδο που μπήκαν σε λογαριασμό του τα χρήματα, υποστήριξε, «η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν ήταν σταθερή και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ήταν υπαρκτό»!
Ετσι απλά.
Διαβάστε επίσης: Μαντέλης για Siemens: Δεν ήταν «δώρα», αλλά εκλογική χορηγία
Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα ο γιος του Τ. Μαντέλη εργαζόταν στη Siemens. ως «υπεύθυνος λύσεων υπηρεσιών» στην εταιρεία Nokia Siemens Networks. Από την 1η Νοεμβρίου 2004 έως την 31η Μαρτίου 2007, ο Χ. Μαντέλης εργαζόταν στην Siemens A.E. στο τμήμα SIS.
Το 2018, το δικαστήριο μείωσε την πρωτόδικη ποινή 8ετούς κάθειρξης του κ. Μαντέλη για την υπόθεση των 230.000 ευρώ που είχε λάβει από τη γερμανική εταιρεία, επιβάλλοντάς του φυλάκιση 5 ετών.
Το δικαστήριο όρισε ποσό 140.000 ευρώ σε δόσεις, προκειμένου να εξαγοράσει την ποινή του ο πρώην υπουργός και να παραμείνει ελεύθερος.
«Δεκαπέντε χρόνια δεν μίλησα, αλλά θεωρώ βαρύ πλέον το χρέος της ιστορικής μου ευθύνης», συμπέρανε τότε, στην ομιλία-βόμβα ο κ. Καστανίδης.
«Αν είχαμε πράξει διαφορετικά, η πορεία του τόπου σήμερα δεν θα ήταν αυτή. Δεν το πράξαμε και οι συνέπειες είναι μοιραίες».
Αυτές τις μοιραίες συνέπειες, με το γιγάντωμα της διαφθοράς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την ατιμωρησία των υπευθύνων των μεγάλων σκανδάλων, της Siemens οριστικά χθες και τελευταία της Novartis, τις ζούμε σήμερα, με την απαξίωση της δημόσιας ζωής και τη μετατροπή της Δικαιοσύνης σε πλυντήριο σκανδάλων.
YΓ. Επειδή είναι καλό να ανατρέχουμε πότε-πότε στο αρχείο, διαβάστε όλο το περιστατικό:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου