]
Τον Ιανουάριο του 2022 το insidestory.gr δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ για την δραστηριότητα της Intellexa στην Ελλάδα, μιας εταιρίας που εμπορεύεται και αξιοποιεί μεταξύ άλλων το κακόβουλο λογισμικό Predator για παράνομες παρακολουθήσεις.
Τον Απρίλιο του 2022 ο ίδιος ιστότοπος αλλά και το reportersunited.gr, με δυο ρεπορτάζ τους αποκάλυψαν πως ο οικονομικός συντάκτης Θανάσης Κουκάκης παρακολουθείτο αρχικά από την ΕΥΠ και κατόπιν από άγνωστο κέντρο μέσω του Predator. Στο μεταξύ, ανάμεσα στις δύο παρακολουθήσεις και μετά την αποστολή σχετικού αιτήματος από την ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ, η κυβέρνηση έσπευσε να νομοθετήσει την απαγόρευση ενημέρωσης όποιου πολίτη παρακολουθείται από την ΕΥΠ. Το αποτέλεσμα ήταν ο Κουκάκης να μην ενημερωθεί ποτέ επισήμως πως παρακολουθείτο.
Ακολούθησαν πλείστα δημοσιεύματα σχετικά την υπόθεση.
Αυτά αφορούσαν είτε συμβάσεις που υπέγραφε η κυβέρνηση με εταιρίες όπως η Krikel, που εμφανίζεται να συμμετέχει στο σκοτεινό δίκτυο εταιριών που σχετίζονται με spyware, είτε για τις διασυνδέσεις και επιχειρηματικές δοσοληψίες του Γρηγόρη Δημητριάδη, γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού με πρόσωπα που συμμετέχουν σε εταιρίες που εμπορεύονται κακόβουλο λογισμικό.
Τέλος, στις αρχές Αυγούστου αποκαλύφθηκε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης, σήμερα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, είχε στοχοποιηθεί από αγνώστους με σκοπό να πέσει θύμα του Predator. Αυτά αποκαλύφθηκαν ύστερα από έλεγχο που έγινε από τις υπηρεσίες του ευρωκοινοβουλίου.
Σήμερα, 5 Αυγούστου, σε θεωρητικά νεκρό πολιτικό χρόνο παραιτήθηκαν τόσο ο Γρηγόρης Δημητριάδης όσο και ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, με τις σχετικές ανακοινώσεις και διαρροές να δημιουργούν αρχικά σύγχυση. Ωστόσο έγινε σαφές πως οι λόγοι παραιτήσεων αφορούσαν «νόμιμες συνακροάσεις» της ΕΥΠ σε συνομιλίες πολιτών, ανάμεσά τους και του Νίκου Ανδρουλάκη.
Η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ουδέποτε είχε γίνει γνωστή μέχρι τώρα και από μόνη της προκαλεί ανατριχίλα.
Απέναντι σε όλες τις αποκαλύψεις το φιλοκυβερνητικό μιντιακό σύστημα είτε «έθαβε» τις σχετικές αποκαλύψεις, είτε τις λοιδορούσε.
Η κυβέρνηση διαβεβαίωνε δε πως όλοι οι ισχυρισμοί για τη συμμετοχή της σε παρακολουθήσεις είναι απολύτως νόμιμη, επικαλούμενη μάλιστα το δεδηλωμένο σεβασμό της στους θεσμούς.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλή, κυβερνητικές πηγές μάλιστα έβαλαν κατά του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «Συριζοποιείται»
Τα δεδομένα για την ΕΥΠ και τους συνεργάτες Μητσοτάκη
Η ΕΥΠ με το νόμο που επιτελικού κράτους, τον πρώτο που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπάχθηκε απευθείας στον πρωθυπουργό.
Το Μαξίμου παραδέχτηκε σήμερα ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε πολίτες, ανάμεσά τους και πολιτικούς αρχηγούς. Πρέπει να γίνει γνωστό ποιούς παρακολουθούσε, ποιοί άλλοι πολίτες και αξιωματούχοι πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη, περιλαμβάνονται στην «Λίστα Δημητριάδη».
Πέραν αυτού, από μόνη της η παρακολούθηση ενός πολιτικού αντιπάλου αποτελεί μείζον πολιτικό έγκλημα και οποιοσδήποτε ψευδοδικαιολογίες που διαρρέονται μέσω φιλοκυβερνητικών ιστοσελίδων περί διασυνδέσεών του Νίκου Ανδρουλάκη με κινεζικά συμφέροντα απλά γελοιοποιούν την κυβέρνηση.
Το εάν οι παρακολουθήσεις γίνονταν σε γνώση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγη σημασία έχει. Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού εκ θέσεως είναι τα «μάτια και τα αυτιά» του εκάστοτε πρωθυπουργού στις μυστικές υπηρεσίες και την πολιτική ευθύνη για ενέργειές του φέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Άλλωστε ο Γρηγόρης Δημητριάδης δεν είναι τυχαίο πρόσωπο στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πολιτικός, μιντιακός και επιχειρηματικός κόσμος γνώριζε πως «τίποτε δεν γίνεται αν δεν περάσει από τον Δημητριάδη».
Υπενθυμίζεται πως στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δεν εμφανίστηκε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, που θα μπορούσε να παράσχει εξηγήσεις για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ και άλλων ιδιωτικών σκοτεινών κέντρων. Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να τον προστατεύσει, ώστε να προστατευτεί και ο ίδιος.
Ο δε Παναγιώτης Κοντολέων αποτελούσε τον απόλυτα εκλεκτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έφτασε στο σημείο λίγες εβδομάδες μετά την ανάδειξη της ΝΔ σε κυβέρνηση, τον Αύγουστο του 2019, να αλλάξει το σχετικό νόμο ώστε να τοποθετηθεί διοικητής στην ΕΥΠ. Υπενθυμίζεται πως ο Κοντολέων δεν είναι πτυχίο πανεπιστημίου και είχε πει ψέματα για τους τίτλους σπουδών που κατείχε. Έτσι η κυβέρνηση άλλαξε τις σχετικές προϋποθέσεις στο νόμο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την τοποθέτησή του στο τιμόνι του σκληρού κρατικού μηχανισμού.
Όσον αφορά, δε, τις «νόμιμες συνακροάσεις» πρέπει να υπενθυμιστεί το εξής:
Οι συνακροάσεις απαιτούν εισαγγελικές ενέργειες και η ΕΥΠ πρέπει να στοιχειοθετεί τους λόγους παρακολούθησης, εκτός εάν επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφάλειας. Επικαλέστηκαν τέτοιους λόγους οι επιτελείς της ΕΥΠ; Εάν ναι, τότε μιλάμε για ένα ακόμα σκάνδαλο κρατικής αυθαιρεσίας, καθώς σοβαρές προβλέψεις γίνονται λάστιχο για σκοτεινούς λόγους.
Το κακόβουλο λογισμικό
Τα παραπάνω αφορούν μόνο τις ενέργειες της ΕΥΠ. Τι συμβαίνει όμως με το κακόβουλο λογισμικό (spyware) τύπου Predator που διαπιστωμένα έχει προσβάλει ή έχει ακουμπήσει έναν δημοσιογράφο και έναν πολιτικό αρχηγό;
Η παραίτηση Δημητριάδη, που σε δημοσιεύματα έχει εμφανιστεί να σχετίζεται εμμέσως με εταιρίες που εμπορεύονται τέτοια προϊόντα, για παρεμφερείς λόγους προκαλεί πρόσθετη ανησυχία. Αφενός επειδή μπορεί η παραίτησή του να οδηγήσει σε συσκότιση της υπόθεσης και του ρόλου του ιδίου και ανθρώπων του περιβάλλοντός του. Αφετέρου επειδή δημιουργεί ερωτηματικά για τις γενικότερες πρακτικές που ακολουθούσε. Με άλλα λόγια, εάν η πρακτική του στην ΕΥΠ κρίθηκε «προβληματική», τι συνέβη με τη δραστηριότητα προσώπων με τους οποίους φέρεται να είχε οικονομικές δοσοληψίες;
Για να το θέσουμε πιο απλά, η παραίτηση Δημητριάδη πρέπει να είναι η απαρχή για την αναζήτηση των πράξεων του Μαξίμου στο σκοτεινό πεδίο των παρακολουθήσεων. Πρέπει να χυθεί άπλετο φως και το πολιτικό σύστημα με τους θεσμούς του να διαλευκάνει άμεσα την υπόθεση και να νομοθετήσεις διαδικασίες ελέγχου για τέτοιες παράνομες δραστηριότητες.
Οι εκλογές και η φυγή Μητσοτάκη ανάσα για τη δημοκρατία
Οι κυβερνήσεις της ΝΔ από το 1990 και μετά είχαν στο «παλμαρέ» τους και από ένα σκάνδαλο παρακολουθήσεων. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση εμφανίζεται να παρακολουθούσε δημοσιογράφους, πολιτικούς και αξιωματούχους, μετερχόμενη τις πιο σκοτεινές μεθόδους.
Οι παραιτήσεις των στενών συνεργατών του Μητσοτάκη δεν μπορούν να ξεπλύνουν τις ευθύνες του πιο σκοτεινού πρωθυπουργού που γνώρισε η χώρα μετά τη Μεταπολίτευση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί πια να μιλά για σεβασμό στους θεσμούς. Είναι ξεκάθαρα ένας πρωθυπουργός που για να μείνει γαντζωμένος στην καρέκλα του, θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, νόμιμο και παράνομο.
Οι παρακολουθήσεις εν γνώση του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος -παράνομες ακόμα και μέσα στην υποτιθέμενη νομιμότητά τους- αποτελούν έναν ακόμα λόγο που το κράτος δικαίου και η δημοκρατία απειλούνται στην Ελλάδα εν έτει 2022. Μετά την φτώχεια, την ακρίβεια και την καλοπληρωμένη προπαγάνδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει την υπογραφή του και στον βιασμό των κρίσιμων υπηρεσιών της και θεσμών της.
Η φυγή του από τα ηνία της χώρας είναι αναγκαία, ώστε να ανασάνει η κοινωνία και να λειτουργήσει η δημοκρατία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου