Η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα για την επικείμενη κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού της τάξης των 2 δις, προβάλλεται από την κυβέρνηση ως δείγμα επιτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Όταν με το καλό κατατεθεί -λένε- θα περιέχει μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών. Αυτό διαρρέεται από την κυβέρνηση.
Φυσικά τέτοια χαρμόσυνα νέα δεν ταιριάζει να ανακοινωθούν απλά από τον υπουργό Οικονομικών. Θα μας τα πει καλύτερα στις αρχές Σεπτέμβρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Κάπως έτσι θα ανοίξει την άτυπη προεκλογική περίοδο που ξεκινά τούτο το Φθινόπωρο και θα λήξει κάπου στην Άνοιξη του 2023. (Εκτός αν αποφασίσει κάτι διαφορετικό ο πρωθυπουργός).
Μόνο που τα όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας αξίζουν μια πιο προσεκτική ματιά. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους και η πορεία του τουρισμού δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το Φθινόπωρο».
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πώς τα χρήματα που θα «γεμίσουν» τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό θα προέρχονται από τις δημοσιονομικές εισπράξεις. Θα πει βέβαια κανείς ότι αυτά είναι τα μόνα έσοδα του κράτους. Σωστό.
Έλα όμως που στην «ανταπόκριση των φορολογούμενων» δεν περιλαμβάνονται μόνον οι συνήθεις φόροι. Δηλαδή ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ κ.λ.π. Περιλαμβάνεται επίσης η επιστρεπτέα προκαταβολή. Χρήματα δηλαδή που κάθε άλλο παρά θα έπρεπε να είναι «επιστρεπτέα».
Τίποτε δεν δείχνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξεπέρασαν τα προβλήματα που δημιούργησαν διαδοχικά η πανδημία και ακρίβεια. Κανένας δείκτης δεν πιστοποιεί ότι έχουν βρεθεί σε συνθήκες κανονικότητας και «συνήλθαν» από την κατάρρευση των προηγούμενων ετών. Ούτε πώς απέκτησαν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Το αντίθετο φαίνεται να συμβαίνει.
Στα φορολογικά έσοδα επίσης περιλαμβάνεται ο υπέρμετρος ΦΠΑ, των έμμεσων φόρων. Ως γνωστόν τα πάντα ακριβαίνουν στην αγορά .
Οι έμμεσοι φόροι όμως δεν μειώνονται.
Αντιθέτως αυξάνονται σε απόλυτους αριθμούς αφού είναι ποσοστιαίοι. Έτσι οι πολίτες με κάθε αγορά «ανταποκρίνονται» δίχως να το θέλουν. Τα χρήματά τους είναι που δίνουν την δυνατότητα στην κυβέρνηση να μας μιλά για «δημοσιονομικούς χώρους» και να στήνει αφηγήματα για έκτακτες ενισχύσεις.
Αυτά χωρίς να προσθέσουμε τα επιπλέον «χαράτσια» που θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ούτε τους 1000 και 1(έναν) τρόπους που έχει το δημόσιο να «τραβά χρήμα» από τους πολίτες.
Με λίγα λόγια το κυβερνητικό δόγμα των επόμενων μηνών συνίσταται στο εξής: «Θα σας δώσουμε, κάτι από αυτά που σας πήραμε και θα συνεχίσουμε να σας παίρνουμε ». Με το επιπρόσθετο πρόβλημα πως ζητούν από τον κόσμο να τους πει κι «ευχαριστώ». Κατά προτίμηση στην επερχόμενη κάλπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου