Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Στην πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία τρία χρόνια είναι εμφανές πως ζούμε μια κατάσταση πλήρους αντιστροφής της πραγματικότητας.





 «Επιτυχίες» σε μαύρο φόντο | Η Εφημερίδα των Συντακτών (efsyn.gr)

Στην πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία τρία χρόνια είναι εμφανές πως ζούμε μια κατάσταση πλήρους αντιστροφής της πραγματικότητας. 

H Novartis από σκάνδαλο γίνεται σκευωρία, η διαχείριση της πανδημίας θεωρείται επιτυχία και η αποτυχία είναι θέμα ατομικής ευθύνης, οι επαναπροωθήσεις προσφύγων είναι ψέμα, η ελευθερία του Τύπου δεν κατακρημνίζεται, 

ο Λιγνάδης είναι ελεύθερος και όχι καταδικασμένος, η οικονομία πετάει και ο κατάλογος δεν τελειώνει.

Με αυτό τον τρόπο επιχείρησε να διαχειριστεί η κυβέρνηση και την καταστροφική πυρκαγιά στην Πεντέλη. Σχεδόν ως επιτυχία του επιτελικού κράτους. Ενας άνθρωπος αυτοκτόνησε από απόγνωση. Δεκάδες άτομα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στα νοσοκομεία. Εκατοντάδες είναι όσοι εγκατέλειψαν το βιος τους, με τη φωτιά να καταστρέφει τον μόχθο μιας ζωής.

Πολλές χιλιάδες είναι τα καμένα στρέμματα, ανυπολόγιστη η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Οσοι βρέθηκαν στα μέτωπα της Πεντέλης κάνουν λόγο για φοβερή έλλειψη συντονισμού, για εγκληματικές ανεπάρκειες, για θλιβερή επιβεβαίωση της ανυπαρξίας πρόληψης.

Το δόγμα της κυβέρνησης για την αντιπυρική προστασία συνοψίζεται στην εκκένωση των περιοχών για να αποφευχθούν οι ανθρώπινες απώλειες και το πολιτικό στραπάτσο. Από εκεί κι έπειτα... το χάος. Γαία πυρί μιχθήτω, κυριολεκτικά! Ο Τ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε το στερεότυπο αλλοτινών εποχών «τα σπίτια ξαναγίνονται», αδιαφορώντας για την πραγματικότητα που ζει ο λαός και όχι η τάξη την οποία υπηρετεί η κυβέρνησή του.

Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και όλα τα κορυφαία στελέχη έμειναν κρυμμένοι όσο ο πύρινος εφιάλτης απειλούσε ζωές, σπίτια και έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής. Λίγες ημέρες νωρίτερα δήλωναν ικανοποιημένοι για την αντιπυρική ετοιμότητα.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας αρκέστηκε στις (σωστές) ευχαριστίες σε όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, ευλόγησε τα γένια της κυβέρνησης και έψεξε την κλιματική κρίση και τον στρατηγό άνεμο. 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, πιο κυνικός, μίλησε για τη στατιστική: «Είμαστε σε περίοδο που εκδηλώνονται 50-60 πυρκαγιές την ημέρα, στατιστικά είναι βέβαιο ότι κάποιες θα ξεφύγουν». Ας γίνει λοιπόν η απώλεια συνήθειά μας.

Μια «λεπτομέρεια» από το πεδίο των επιχειρήσεων, οι 485 πυροσβέστες έναντι 626 αστυνομικών – απέσπασε και αυτή τα συγχαρητήρια των κυβερνητικών. Οι πολίτες αποδοκίμασαν την προφανή δυσαναλογία. 

Πού να καταλάβουν τις επιτυχίες των κυβερνώντων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου