Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Σε πολιτικό επίπεδο, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βαριά εκτεθειμένος μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου να απαλλάξει από τις κατηγορίες περί σκευωρίας σε βάρος 10 πολιτικών προσώπων όλους τους κατηγορούμενους

 



Μείζον πολιτικό, ηθικό αλλά και θεσμικό θέμα για την κυβέρνηση, και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανοίγει η κατάρρευση του αφηγήματος περί «σκευωρίας Novartis» εν μέσω πρωτοφανούς παρασκηνίου, πιέσεων, μεθοδεύσεων και διαρροών ακόμη και fake news από «ανώτατες» δικαστικές πηγές.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βαριά εκτεθειμένος μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου να απαλλάξει από τις κατηγορίες περί σκευωρίας σε βάρος 10 πολιτικών προσώπων όλους τους κατηγορούμενους, δηλαδή τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, την Ελένη Τουλουπάκη αλλά και τους δημοσιογράφους που είχαν ερευνήσει το σκάνδαλο Novartis.

Ο πρωθυπουργός ήταν ανάμεσα σε εκείνους που όχι μόνον είχαν υιοθετήσει την θεωρία της «σκευωρίας» αλλά την είχε κάνει και σημαία μέσα στην Βουλή προεξοφλώντας την ενοχή των κατηγορουμένων και χαρακτηρίζοντάς τους «συμμορία» και «υπόκοσμο».

Με βάση όμως την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου όχι μόνον δεν υπάρχει σκευωρία αλλά υπάρχει και παραδοχή του σκανδάλου Novartis καθώς οι μάρτυρες της υπόθεσης κρίνονται αξιόπιστοι. Οι δε Ελένη Τουλουπάκη και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (τον οποίο επίσης ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήριζε «Ρασπούτιν») παραπέμπονται σε δίκη για εντελώς άσχετο ζήτημα – ήτοι, για μη διαβίβαση στην Βουλή μήνυσης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων που καμία σχέση δεν έχει με την ουσία των ισχυρισμών περί σκευωρίας.

Σε θεσμικό επίπεδο οι σκιές που εγείρονται για την κυβέρνηση είναι εξίσου, εάν όχι ακόμη πιο βαριές. Παρ’ ότι το βούλευμα που ανακοινώθηκε σήμερα είναι απαλλακτικό, χθες το βράδυ υπήρξαν διαρροές από ανώτατες δικαστικές πηγές οι οποίες ψευδώς ανέφεραν ότι παραπέμπονται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Ελένη Τουλουπάκη για τη «σκευωρία Novartis».

Οι διαρροές αυτές, οι οποίες είχαν χροιά πολιτικής πίεσης, εκθέτουν επίσης βαριά τουλάχιστον δύο υπουργούς, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ο πρώτος που υιοθέτησε, με τον πλέον επίσημο τρόπο, τις ύποπτες διαρροές σπεύδοντας σχεδόν μεσάνυχτα χθες να πανηγυρίσει για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου και να καταγγείλει «τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης Τσίπρα».

Λειτούργησε δηλαδή ως κοινός διασπορέας ψευδών ειδήσεων. «Ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος -ο στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα, ο άνθρωπος στον οποίο ο κ. Τσίπρας ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αρμοδιότητα τα θέματα διαφθοράς- παραπέμφθηκε χθες», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου, «με ομόφωνη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, στο Ειδικό Δικαστήριο για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ σε ό,τι αφορά τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που άδικα και σκαιά στοχοποιήθηκαν μέσω της ΥΠΟΘΕΣΗΣ NOVARTIS. Το γεγονός αυτό μιλά από μόνο του για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης Τσίπρα».

Από την ώρα που δημοσιοποιήθηκε όμως το βούλευμα, ο κ. Οικονόμου είναι άφαντος και σιωπηλός, ενώ οι πληροφορίες μεταφέρουν κλίμα έντονου εκνευρισμού και αμηχανίας από το Μαξίμου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας παραμένει επίσης άφωνος, και ουδεμία εξήγηση και απάντηση έχει δώσει μέχρι τώρα για το ποιες «ανώτατες» δικαστικές πηγές έκαναν την διαρροή και ποια σκοπιμότητα υπηρετούσαν.

Τα ερωτήματα για τον ρόλο τόσο συγκεκριμένων δικαστών όσο και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ενισχύει η δημόσια παραδοχή από την δικαστική συντάκτη της Καθημερινής και του Σκάι Ιωάννας Μάνδρου περί πιθανών «πολιτικών κινήτρων» πίσω από τις ψευδείς διαρροές. Και τα δύο μέσα ενημέρωσης αναγκάστηκαν να ζητήσουν «συγγνώμη» για την ψευδή είδηση που μετέδωσαν, με την Ιωάννα Μάνδρου να γράφει στην «Καθημερινή»:

«Η πληροφόρηση αργά χθες το βράδυ για παραπομπή Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη για την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια, ήταν ψευδής και ως εκ τούτου η υπογράφουσα στο μέτρο που της αναλογεί η ευθύνη απέναντι στους αναγνώστες μας ζητά συγγνώμη. 

Επίσης σημειώνεται ότι το σύνολο του Τύπου δημοσίευσε τις ίδιες πληροφορίες, ενώ οι πηγές των πληροφοριών αυτών υπήρξαν ανώτατες δικαστικές πηγές».

Η ίδια, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ δεν απέκλεισε την ύπαρξη πολιτικών κινήτρων, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να το θεωρήσω λάθος ή αφελές». «Η πληροφόρηση που είχαμε από τις ανώτατες δικαστικές πηγές όλος ο ελληνικός Τύπος δεν ήταν σωστή», είπε ακομη προσθέτοντας, μάλιστα,πως κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά στα 38 χρόνια που δημοσιογραφεί. «Νιώθω την ανάγκη», δήλωσε, «να φύγω από αυτό το επάγγελμα» αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι τη χρησιμοποίησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου