Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Δεν έχει τέλος ο κυβερνητικός εμπαιγμός όσον αφορά την ενεργειακή κρίση.Υπόσχεται παρεμβάσεις υπέρ των καταναλωτών, αλλά πλέον από το καλοκαίρι

 


 

https://farmakoglwssa-kirki.blogspot.com/2019/08/blog-post_34.html


https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/341965_yposhetai-metra-gia-tin-energeia-apo-ioynio-den-apofasisei-i-ee-ton-maio

Δεν έχει τέλος ο κυβερνητικός εμπαιγμός όσον αφορά την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της στα νοικοκυριά, με τον πρωθυπουργό αυτήν τη φορά να μεταθέτει για ακόμη ένα μήνα το «πακέτο μέτρων» για την αντιμετώπισή της. Σύμφωνα με  δήλωσή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, είπε ότι, αν στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. του Μαΐου δεν ληφθούν αποφάσεις, τότε θα ανακοινώσει τις προτάσεις του, ώστε να εφαρμοστούν τον... Ιούνιο.

Στη δήλωσή του στην εφημερίδα «Real News», με θέμα την ενεργειακή επάρκεια και την αυτονομία της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δίνει «μάχη από την έναρξη της διεθνούς ενεργειακής κρίσης για να απαλύνουμε τις επιπτώσεις της στα τιμολόγια ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων» εξαντλώντας «όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια» και πως «η κυβέρνηση έχει στηρίξει και θα συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας μέσα από ένα σχήμα επιδοτήσεων».  

Αποδίδοντας την ενεργειακή κρίση σε εξωτερικούς παράγοντες, αποφεύγοντας να παραδεχθεί οποιαδήποτε ευθύνη του ίδιου και της κυβέρνησής του για το πλήγμα που έχουν δεχθεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ώρα που αυξάνονται οι απλήρωτοι λογιαριασμοί και κόβεται το ρεύμα σε χιλιάδες καταναλωτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα, έτσι ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, εξαντλώντας στα όρια τους τα δημοσιονομικά περιθώρια. Θα ανακοινώσω τη δέσμη των προτάσεων μέσα στον Μάιο και, ακόμη και αν δεν υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα ισχύσουν από τον Ιούνιο».

Και κατέληξε με τη γνωστή επωδό του:

«Εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο Προϋπολογισμός για να στηρίξουμε με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τους συμπολίτες μας. Αυτό κάνουμε από την αρχή της κρίσης κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Η δήλωση του πρωθυπουργού

Πρώτο και κύριο μέλημα της κυβέρνησης από την αρχή της θητείας μας είναι να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία της χώρας με έμφαση στο «πρασίνισμα» του ενεργειακού μας μείγματος με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που διαθέτουμε σε αφθονία στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, όμως, ανταποκρινόμαστε και προσαρμοζόμαστε στη συγκυρία και δίνουμε μάχη από την έναρξη της διεθνούς ενεργειακής κρίσης για να απαλύνουμε τις επιπτώσεις της στα τιμολόγια ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εξαντλούμε όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια και μετατρέπουμε σε εκπτώσεις ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο τα υπερέσοδα που προκύπτουν στις αγορές των ΑΠΕ και τις δημοπρασίες ρύπων. 

Έως σήμερα έχουν δοθεί οριζόντιες αλλά και στοχευμένες -στους πιο ευάλωτους- ενισχύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ.

Οι οικονομικές κυρώσεις που έχουμε επιβάλει ως Ένωση στη Ρωσία είναι σημαντικές και ήδη έχουν φέρει αποτελέσματα. 

Πρέπει, ωστόσο, να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε τα μέτρα που λαμβάνουμε να μην καταλήξουν να βλάψουν περισσότερο εμάς, τις χώρες της  ΕΕ, από ό,τι βλάπτουν τη Ρωσία, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως και άμεσα το ρωσικό φυσικό αέριο από άλλους προμηθευτές.

Είναι ξεκάθαρο στην Ευρώπη ότι θα πρέπει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όμως, είναι επίσης προφανές ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη. 

Γι’ αυτό, ως χώρα, έχουμε καταρτίσει και βραχυπρόθεσμο σχέδιο ενεργειακής επάρκειας, αλλά και μακροπρόθεσμο σχέδιο ενεργειακής αυτάρκειας, με βάση τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Γνωρίζω καλά ωστόσο και συμμερίζομαι απολύτως ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι το κόστος της ενέργειας. Ένα πρόβλημα που θα διαρκέσει. Είναι κάτι που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και γι’ αυτό έχω προσωπικά αγωνιστεί να υπάρχει μια πανευρωπαϊκή απάντηση. 

Έχουμε ζητήσει από την Πρόεδρο της Επιτροπής να συνομιλήσει με όλους τους σημαντικούς «παίκτες» της αγοράς και να προτείνει λύσεις, παρεμβάσεις, μέσα στις οποίες είναι και η επιλογή ενός πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου. 

Η κυβέρνηση έχει στηρίξει και θα συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας μέσα από ένα σχήμα επιδοτήσεων. Έχω πει ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα, έτσι ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, εξαντλώντας στα όρια τους τα δημοσιονομικά περιθώρια. 

Θα ανακοινώσω τη δέσμη των προτάσεων μέσα στον Μάιο και, ακόμη και αν δεν υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα ισχύσουν από τον Ιούνιο. 

Εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο Προϋπολογισμός για να στηρίξουμε με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τους συμπολίτες μας. Αυτό κάνουμε από την αρχή της κρίσης κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Οι μη διευκρινίσεις Οικονόμου και η επίθεση στην αντιπολίτευση

Για το θέμα της λήψης μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής, δεν μας έκανε σοφότερους, καθώς περιορίστηκε σε θολές δηλώσεις περί «ανακούφισης της κοινωνίας χωρίς να υπονομεύεται η εθνική οικονομία» και μάλλον προϊδέασε για φτωχά αποτελέσματα των πρωτοβουλιών Μητσοτάκη. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά έκανε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, κατά τη προσφιλή τακτική του, ξεχνώντας προφανώς ότι η Νέα Δημοκρατία κυβερνά από το 2019.


Όσον αφορά τον ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα είπε μεταξύ άλλων: «Βιαστικές και άστοχες κινήσεις μπορούν να αποβούν καταστροφικές μεσοπρόθεσμα. Η πικρή εμπειρία του 2015 μας έδειξε που μπορούν να οδηγήσουν μη μελετημένες κινήσεις. Κανείς δεν δικαιούται να φερθεί άφρονα και να υπονομεύσει πάλι το μέλλον της πατρίδας. 

Η κυβέρνηση έχει δείξει, κάνοντας στην ουσία επιτυχή διαχείριση αλλεπάλληλων κρίσεων από τα τέλη του 2019, ότι χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό και γνωρίζει να επιτυγχάνει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην προστασία της κοινωνίας και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. 

Ο ελληνικός λαός μάς ψήφισε και μάς στηρίζει για να πολιτευθούμε υπεύθυνα και λογικά, έχοντας παράλληλα ως απαράβατο γνώμονα την προστασία της κοινωνίας. Το εισόδημα του πολίτη το έχουμε αυξήσει και στηρίξει με μια πλειάδα τρόπων και μέτρων. Στην ίδια γραμμή θα συνεχίσουμε. 

Γιατί σημασία έχει το αποτέλεσμα, ο τελικός στόχος».

Σχετικά με τη «φιλοσοφία» του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, είπε ότι «στηρίζεται στην αρχή διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας, μέσω αξιοποίησης όλων των εθνικών και ευρωπαϊκών δυνατοτήτων. 

Η επάρκεια είναι η προϋπόθεση για να μπορέσουμε στη συνέχεια να εφαρμόσουμε επιμέρους ρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των τιμών που πληρώνει ο καταναλωτής».

 Μίλησε για «αστραπιαίες κινήσεις» της κυβέρνησης που έχει «μεριμνήσει για την επάρκεια ενέργειας, προλαμβάνοντας τις εξελίξεις. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατόπιν πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού, έχει προχωρήσει αρκετά στην προσπάθεια εξεύρεσης ικανών λύσεων και αισιοδοξούμε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν γρήγορα. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοστατεί στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια που ανάμεσα στ' άλλα αποβλέπει στον περιορισμό των τιμών χονδρικής στο φυσικό αέριο, την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, την αξιοποίηση των αδιάθετων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει και θα εφαρμόσει «ένα πρόσθετο σχέδιο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Είναι απόφαση του πρωθυπουργού να εξαντλήσουμε κάθε ευρώ που μπορούμε να βρούμε για τη στήριξη της κοινωνίας, διατηρώντας την αναγκαία δημοσιονομική ισορροπία. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, η δική μας βεντάλια μέτρων και παρεμβάσεων θα ανακοινωθεί έγκαιρα, αφού σταθμιστούν όλοι οι παράγοντες λεπτομερώς. 

Σε κανένα μεγάλο πρόβλημα δεν υπάρχουν εύκολες και απλές λύσεις. 

Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο, θέλουν για άλλη μια φορά να κοροϊδέψουν τους πολίτες, ρίχνοντας την πατρίδα στα βράχια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου