Το βαρύ κοινωνικό κλίμα αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι το 60% θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί, ενώ το 29% εκτιμά ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και μόλις το 4% απαντά ότι θα βελτιωθεί.
Στα αξιοσημείωτα στοιχεία της δημοσκόπησης είναι και η περαιτέρω πτώση της δημοτικότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό» το 34% επιλέγει τον πρωθυπουργό (έναντι 36% τον Μάρτιο), το 25% απαντά ότι προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα (23% τον περασμένο μήνα) και 31% απαντά «κανέναν από τους δύο».
Η εικόνα αυτή δεν απέχει από τα ευρήματα των υπόλοιπων μετρήσεων που παίρνουν στα χέρια τους τα κομματικά επιτελεία, με μόνη διαφορά το εύρος της «ψαλίδας» στις δημοσκοπήσεις των διαφορετικών εταιριών.
Η εντεινόμενη φθορά, δε, αναγκάζει την κυβέρνηση όχι μόνον να επισπεύσει αλλά και να διευρύνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις παρεμβάσεις για ριζική μείωση των λογαριασμών του ρεύματος – παρεμβάσεις, οι οποίες είναι δεδομένο πια ότι θα έχουν μονομερή και εθνική μορφή καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κώστας Σκρέκας εισέπραξε παγερή άρνηση από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στην νέα του απόπειρα να περάσει την πρόταση για επιβολή ευρωπαϊκού πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές ενέργειας και για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της κρίσης.
Ο σχεδιασμός του Μαξίμου θέλει τα νέα μέτρα, με πλαφόν πλέον στην εγχώρια αγορά χονδρικής, να ανακοινώνονται πλην θεαματικού απροόπτου την επόμενη εβδομάδα, μετά το συνέδριο της ΝΔ και πριν από την αναχώρηση Μητσοτάκη για τις ΗΠΑ και την συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν.
Οι τελευταίες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές θέλουν τις εξαγγελίες να γίνονται ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της φορολόγησης των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας, από τα οποία θα χρηματοδοτηθεί και μέρος των νέων μέτρων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες είναι θέμα ημερών να παραδοθεί στην κυβέρνηση το οριστικό πόρισμα της ΡΑΕ για το ακριβές ύψος αυτών των υπερκερδών τα οποία, με βάση την δέσμευση Μητσοτάκη πριν από ενάμισυ μήνα στην Βουλή, θα φορολογηθούν σε ποσοστό 90%.
Το ερώτημα βεβαίως είναι σε ποιο ύψος θα αποτιμηθούν τελικά αυτά τα υπερκέρδη και ποιο θα είναι το τελικό ποσό που θα επιστραφεί στους καταναλωτές, καθώς επίσης και το εύρος της αναδρομικότητας και ανταποδοτικότητας που θα υπάρχει.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν με έμφαση ότι ειδικά η ΔΕΗ έχει ήδη επιστρέψει στους καταναλωτές μέσω εκπτώσεων περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ – γεγονός, που προϊδεάζει για συμψηφισμούς και περιορισμένη αποδέσμευση υπερκερδών προς όφελος των καταναλωτών.
Οι ίδιες πηγές πάντως διαμηνύουν ότι τα μέτρα θα είναι οριζόντια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς πλαφόν κατανάλωσης, θα τεθούν σε ισχύ άμεσα, μαζί με την φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων, και θα φέρουν τους λογαριασμούς λιανικής κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.
Μένει να φανεί εάν θα υπάρξει απάντηση και στο γιατί αυτά τα μέτρα δεν υιοθετήθηκαν νωρίτερα και γιατί η αγορά αφέθηκε ανεξέλεγκτη, με συνέπεια η Ελλάδα να έχει τους τελευταίους εννέα μεσοσταθμική αύξηση στις τιμές της ενέργειας 75% έναντι 20% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου