Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

""Το συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για έναν εθνικιστικό στρατιωτικό σχηματισμό με νεοναζιστικές ρίζες, που όμως διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ουκρανική αντίσταση κατά της ρωσικής εισβολής""

 






rr








Τι πραγματικά αντιπροσωπεύει το αμφιλεγόμενο Τάγμα  Azov επιχειρούν να ανιχνεύσουν οι Financial Times ώστε να γίνει αντιληπτό κατά πόσον έχουν βάση  οι ρωσικοί ισχυρισμοί περί ανάγκης από-ναζιστικοποίησης της Ουκρανίας.

Το συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για έναν εθνικιστικό στρατιωτικό σχηματισμό με νεοναζιστικές ρίζες, που όμως διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο  στην ουκρανική αντίσταση κατά της ρωσικής εισβολής, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα (Financial Times, κείμενο Andres Schipani, Roman Olearchyk).

Σημειώνεται ειδικότερα ότι το Τάγμα Azov δημιουργήθηκε το 2014 από εθελοντές με ως επί το πλείστον ακροδεξιές απόψεις, και είχε ως σκοπό την καταπολέμηση των φιλο-ρώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία ενώ αυτή τη στιγμή  διαδραματίζει κομβικό ρόλο σε κρίσιμες μάχες στο Κίεβο, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη.

«Είναι γεγονός ότι η  ιστορία του Azov έχει τις ρίζες της σε ένα τάγμα εθελοντών που σχηματίστηκε υπό την ηγεσία μιας νεοναζιστικής ομάδας», αναφέρει  ο Anton Shekhovtsov, Ουκρανός ειδικός για τις διασυνδέσεις της Ρωσίας με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά.

«Είναι ωστόσο βέβαιο ότι στην πορεία το Azov απο-πολιτικοποιήθηκε, γεγονός που σημαίνει ότι η ιστορία του που συνδέεται με το ακροδεξιό κίνημα, φαίνεται αρκετά παράταιρη  σήμερα», προσθέτει. Στην πορεία το Τάγμα συνέπηξε συμμαχία με άλλα υπερεθνικιστικά κόμματα της Ουκρανίας με αποτέλεσμα τη δημιουργία του ακροδεξιού πολιτικού σχηματισμού «Εθνικό Σώμα»

Με τη σειρά του  ο Taras Kuzio, Βρετανο-Ουκρανός ερευνητής στο think-tank της Henry Jackson Society, υπενθυμίζει ότι το Εθνικό Σώμα που πάντως δεν ταυτίζεται απόλυτα με το Azov, έχει δεσμούς με υποστηρικτές της «λευκής υπεροχής»  στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

«Στην Ουκρανία, υπάρχουν λαϊκιστές εθνικιστές και νεοναζί και το Εθνικό Σώμα είναι το πιο κοντινό σε αυτούς τους τελευταίους», επισημαίνει. Από την πλευρά τους οι ίδιοι οι μαχητές του Azov θεωρούν ότι  είναι «πατριώτες», αν και παραδέχονται ότι πολλοί από αυτούς είναι εθνικιστές.

«Η πλειονότητα των Ουκρανών είναι όμως σήμερα εθνικιστές», αναφέρουν, επικαλούμενοι τον S. Bandera, έναν  υπερεθνικιστή Ουκρανό  που συνεργάστηκε με τους Ναζί ενάντια στους Σοβιετικούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η επιμονή του Ρώσου προέδρου ότι εισέβαλε στην Ουκρανία για να «αποναζιστικοποιήσει» ολόκληρη τη χώρα επέτρεψε στα μέλη και τους υποστηρικτές του Τάγματος να αποκρούσουν τον νεοναζιστικό χαρακτηρισμό ως «ρωσική προπαγάνδα».

Ενδεικτική της αναγνώρισης της συμβολής τους στο πεδίο της μάχης είναι και  η πρωτοβουλία του προέδρου  Zelenskiy, ο οποίος είναι Εβραίος, να απονείμει αυτόν τον μήνα τον τίτλο του «Ήρωα της Ουκρανίας σε έναν διοικητή του Azov.

«Ο τρόπος με τον οποίο ο Putin και το Κρεμλίνο χρησιμοποιούν τους όρους «ναζισμός» και «φασισμός» έχει τις ρίζες του στη σοβιετική εποχή, όταν, τότε και τώρα, σημαίνει οποιονδήποτε δεν θέλει να είναι είτε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης είτε μέρος της Ρωσίας», τονίζει ο Kuzio.  

Από την πλευρά του  o Alex Kovzhun, υψηλόβαθμο  στέλεχος του  ακροδεξιού  Εθνικού Σώματος, αναφέρει ότι οι μαχητές του Τάγματος Azov «δέχονται  πυρά από τη ρωσική προπαγάνδα επειδή στους Ρώσους δεν αρέσει η ιδέα ενός ουκρανικού έθνους», ενώ περιγράφει την  ιδεολογία του Εθνικού Σώματος ως παρόμοια με ένα «ευρωπαϊκό δεξιό συντηρητικό κόμμα και όχι ακροδεξιό ».

Όπως  εξηγεί, το Azov αποτελείται από ιστορικούς, αλλά και χούλιγκανς του ποδοσφαίρου, όπως και από άνδρες με στρατιωτική εμπειρία.

«Μερικοί», προσθέτει, «έχουν αμφιλεγόμενα τατουάζ, όπως ο ‘Μαύρος Ήλιος’, που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί, αλλά τώρα θεωρούνται παγανιστικά σύμβολα από ορισμένα μέλη του Τάγματος».  

Αρχικά πολέμησαν δίπλα σε έναν αποδυναμωμένο –  κατά την προεδρία του V. Yanukovych που ήταν υπέρ του Κρεμλίνου -ουκρανικό στρατό και στη συνέχεια ενσωματώθηκαν στην Εθνική Φρουρά αφού βοήθησαν στην ανακατάληψη της Μαριούπολης σε σκληρές μάχες το 2014.

Δύο χρόνια αργότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε το Εθνικό Σώμα «εθνικιστική ομάδα μίσους» και το συνέδεσε με μια ομάδα που «επιτέθηκε» σε στρατόπεδο εθνοτικών Ρομά στο Κίεβο.

Οι πολιτικές απόψεις  ορισμένων μελών του Azov δεν υπήρξαν πάντως ποτέ ευρύτερα δημοφιλείς, παρατηρεί ο αρθρογράφος, καθώς το Εθνικό Σώμα ως  μέρος ενός ευρύτερου σχηματισμού  με άλλα ακροδεξιά κόμματα, δεν έλαβε παρά μόλις το 2% εκατό των ψήφων στις κοινοβουλευτικές εκλογές το 2019.

Εντούτοις, καταλήγει ο αρθρογράφος,  οι φιλελεύθεροι Ουκρανοί φοβούνται τώρα ότι το Τάγμα μπορεί να επωφεληθεί πολιτικά από την ανδρεία που επιδεικνύει στο πεδίο της μάχης και να κερδίσει την υποστήριξη Ουκρανών που ενδιαφέρονται περισσότερο για την υπεράσπιση της χώρας παρά για τις αμφιλεγόμενες πολιτικές πεποιθήσεις του.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Andres Schipani, Roman Olearchyk – Don’t confuse patriotism and Nazism’: Ukraine’s Azov forces face scrutiny


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου