https://tvxs.gr/news/ellada/epixeirisi-antepithesis-mitsotaki-me-fregates-kai-rafale
Οι φρεγάτες και τα Rafale ήταν η ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κοιτάξει προς τα δεξιά του. Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δείχνουν κεντρώες διαρροές από την ΝΔ προς το ΚΙΝΑΛ, δείχνουν όμως και ευάλωτα νώτα εκ δεξιών της κυβέρνησης.
Και η συζήτηση στην Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Αμυνας για την απόκτηση των Rafale και των Belharra έδωσε την δυνατότητα στον πρωθυπουργό να στραφεί προς αυτά τα νώτα – να αναδείξει το πατριωτικό και εθνικό φρόνημα της ΝΔ κόντρα στην «εθνική παραφωνία», όπως την χαρακτήρισε, του ΣΥΡΙΖΑ.
Του έδωσε ακόμη την ευκαιρία να προβάλει εθνικό, και διεθνές ηγετικό προφίλ , εξ ου και το μήνυμα που έστειλε στο ΝΑΤΟ ότι δεν μπορεί να υπάρχει κοινό μέτωπο απέναντι στην Ρωσία και την Ουκρανία όταν η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα.
Επιπλέον, έσπασε μετά από πολύ καιρό την εικόνα κοινοβουλευτικής απομόνωσης της κυβέρνησης, καθώς το ΚΙΝΑΛ υπερθεμάτισε στο σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμφωνιών σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπερψηφίζει μόνον την αγορά των φρεγατών.
Ηταν επίσης η ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρήσει να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «αρνητή» της εθνικής συναίνεσης και του εθνικού μετώπου – «δεν υπάρχει παρών», είπε, «το παρών είναι απών από το εθνικό μέτωπο».
Πέραν αυτών των προφανών όμως, ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να υπερβεί την πολιτική αντίφαση και έδειξε αγωνία σε δυο παράπλευρα μέτωπα – την συσπείρωση της ΝΔ και την επαφή της κυβέρνησης με την κοινωνία.
Στο τελευταίο, επιχείρησε να απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς στο έλλειμμα ενσυναίσθησης που καταλογίζουν στην κυβέρνηση όχι μόνον η αντιπολίτευση αλλά και οι δημοσκοπήσεις:
«Δύο ρήματα:
Νιώθουμε και προσπαθούμε» δήλωσε αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας, και αυτή η αναφορά του μπορεί να ήταν και η απάντηση στο τελευταίο κύμα κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που έχει φθάσει στο Μαξίμου και, κατά τις πληροφορίες, δείχνει ότι δύο είναι τα βασικά ελλείμματα που καταλογίζονται εσχάτως στην κυβέρνηση – η ενσυναίσθηση και η αποτελεσματικότητα.
Ως προς το σκέλος της παραταξιακής συσπείρωσης, αρκετοί ήταν εκείνοι που παρατήρησαν ότι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε τον καραμανλισμό ως ιδρυτικό λίθο της παράταξης:
«Είμαι υπερήφανος να ηγούμαι μιας παράταξης της οποίας ο ιδρυτής Κωνσταντίνος Καραμανλής τη δεκαετία του ‘70 είχε πει κάτι το οποίο ισχύει στο ακέραιο, “ανήκομεν εις την Δύσιν”, είτε σας αρέσει είτε όχι», είπε κλείνοντας την τριτολογία του, σε μια αναφορά που μπορεί να παραπέμπει και στις πρόσφατες εσωκομματικές αναταράξεις που προκάλεσε η υπόθεση Λιβανού-Δούκα.
Η πολιτική αντίφαση που δεν κατάφερε να εξηγήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε μέσα από το ερώτημα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας:
«Την ώρα που έχουμε πληθωρισμό 6,2%, ο Έλληνας πολίτης, που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα του, σας βλέπει να ψηφίζετε 7 δις εξοπλισμούς και να λέτε «δε θα γυρίσουμε στα ελλείμματα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , αλλά ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να εξηγήσει πως γίνεται και υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για να αγοραστούν κι άλλες φρεγάτες αλλά δεν υπάρχουν για να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα.
Είπε μόνον ότι «ήδη έχουν διατεθεί 2 δις ευρώ» για την στήριξη των ενεργειακών λογαριασμών των νοικοκυριών κι έδωσε στίγμα δημοσιονομικής συγκράτησης τονίζοντας ότι «δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία».
Προηγουμένως όμως, είχε δηλώσει ότι «οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν τέσσερα ακόμα νέα πλοία επιφάνειας με γνώμονα πάντα τις εισηγήσεις του Ναυτικού μας» - ήτοι, προανήγγειλε και νέες δαπάνες δισεκατομμυρίων για εξοπλισμούς.
Απέναντι σ’ αυτή την ατζέντα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας αντέταξε την γραμμή «της επαρκούς άμυνας» και όχι του πάρτι των εξοπλισμών.
«Στηρίζουμε σταθερά και με συνέπεια και με εθνική ευθύνη τον εξοπλισμό της χώρας στη λογική της επαρκούς άμυνας», είπε, αλλά «δεν δίνουμε λευκή επιταγή».
Ηταν μια γραμμή επίσης αναμενόμενη, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι λίγα έχουν να χάσουν και πολύ περισσότερα να κερδίσουν από την επιμονή στην θέση των λελογισμένων εξοπλιστικών δαπανών, και εντοπίζουν ως μείζον κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα των επόμενων μηνών – με ισχυρό πιθανότατα αποτύπωμα και στις κάλπες – το θέμα της ακρίβειας και της κρίσης διαβίωσης.
Εκεί επιχείρησε να στρέψει την σημερινή συζήτηση στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας και εκεί θα επιμείνει και το επόμενο διάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου