Πρέπει να το πάρουμε απόφαση.
Η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αρνητές της πανδημίας. Αντιμετωπίζουν τον ιό σαν τον κομήτη που έκανε στάχτη και μπούρμπερη τη γη στο «Don’t Look Up». Η διαφορά είναι πως εν προκειμένω δεν έχουμε να κάνουμε με μία αλληγορική αναπαράσταση του Χόλιγουντ για την επιτηδευμένη αδιαφορία της εκτελεστικής εξουσίας με αυτοσκοπό τη νεοφιλελεύθερη εργαλειοποίηση κάθε κρίσης ακόμα κι αν αυτή οδηγεί στον όλεθρο. Δυστυχώς, μιλάμε για τη ζωή μας.
Αρνούνται να θωρακίσουν το ΕΣΥ.
Ενώ ο αριθμός του προσωπικού βαίνει μειούμενος από τον Ιούλιο του 2019, οι αρμόδιοι υπουργοί -νυν και πρώην- είχαν και έχουν ως μόνιμη επωδό τις χιλιάδες προσλήψεις που αναζητούνται τόσο από τους ασθενείς όσο και από τους ήδη υπάρχοντες υγειονομικούς του δημόσιου συστήματος υγείας.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο διπλασιασμός των ΜΕΘ τη στιγμή που η κυβέρνηση αδυνατούσε να θέσει σε λειτουργία τις μονάδες που ήταν προϊόν δωρεάς, αφού δεν υπήρχε το απαιτούμενο προσωπικό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, με τον πρωθυπουργού να ψεύδεται ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η θνητότητα αυξάνεται με πρόχειρη διασωλήνωση, ενώ ακόμα αγνοείται ο κυβερνητικός αξιωματούχος που παρέλαβε τη μελέτη.
Βέβαια, υπάρχει και η οπτική του Γιώργου Γεραπετρίτη σύμφωνα με την οποία περισσότερες ΜΕΘ θα οδηγούσαν σε περισσότερους θανάτους, όπως επίσης αυτή των Στέλιου Πέτσα και Άκη Σκέρτσου για τα πεταμένα λεφτά σε ένα «πολυτελές» ΕΣΥ. Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση δεν προχωρά σε επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων έχοντας πρώτα διπλασιάσει το κόστος των νοσηλίων.
Αρνούνται να συνταγογράφησουν τα τεστ.
Από τον περασμένο Νοέμβριο το κόστος των PCR στην Κύπρο κυμαίνεται από 15 έως 25 ευρώ, αλλά κατά τον υπουργό Ανάπτυξης «στην Ελλάδα έχουμε τα φθηνότερα τεστ στην Ευρώπη».
Εδώ, προκύπτει το ερώτημα πώς γίνεται να διατίθενται στη χώρα μας τα πιο φθηνά τεστ στη Γηραιά Ήπειρο και μόλις χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης να προχωρά σε νέα διατίμηση. Σύμφωνα με τον Νίκο Χορταρέα, η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο αν πρώτα φτύσεις τον κόρφο σου και χτυπήσεις ξύλο.
Ο πρώην τηλεπωλητής νανογιλέκων και νυν συμπαρουσιαστής του ΣΚΑΪ χωρίς σύμβαση εξαρτημένης μορφής εργασίας με το κανάλι κατέστησε σαφές πως η συνταγογράφηση των τεστ θα μείωνε το κέρδος των διαγνωστικών κέντρων, ενώ η κάλυψή τους από τον κρατικό κορβανά θα σήμαινε νέο μνημόνιο. Κοντολογίς, πάνω απ΄ όλα το δημόσιο συμφέρον!
Από την άλλη, υπάρχει και η άποψη της υφυπουργού Υγείας, η οποία έκρινε σκόπιμο να γνωστοποιήσει ότι οι «Αμερικανοί» της είπαν πως τα τεστ δεν έχουν και τόση σημασία γιατί ο ιός είναι υπερμεταδοτικός. Είναι νωρίς να κρίνουμε αν η Μίνα Γκάγκα παριστάνει τον «λαγό» που βγήκε από το καπέλο.
Ωστόσο, αν αυτό το σενάριο αποκλειστεί, τότε έχουμε να κάνουμε με ολική απώλεια γνωστικού ελέγχου εν μέσω της πιο κρίσιμης καμπής της πανδημίας. Υπό αυτό το πρίσμα θα μπορούσε να εξηγηθεί και η πρόσφατη τοποθέτηση του Αδ. Γεωργιάδη περί λήξης της πανδημίας σε «ένα – ενάμιση μήνα» τη στιγμή που οι «Αμερικανοί» έχουν προχωρήσει σε μελέτες προβολής για την πανδημία μέχρι τουλάχιστον το 2024.
Αυτό μάλλον το κράτησαν κρυφό από την κ. Γκάγκα.
Αρνούνται να πάρουν μέτρα για τα σχολεία.
Παρά τα 50.000 κρούσματα και τον προβληματισμό της επιτροπής, οι δομές εκπαίδευσης ξανανοίγουν όπως ακριβώς έκλεισαν, με το επικίνδυνο πρωτόκολλο του 50+1 να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής από την αντιπολίτευση και της ανησυχίας από γονείς και μαθητές.
Υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών, η υπουργός Παιδείας δικαιολόγησε το άνοιγμα με τα εξής λόγια: «Η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε καιρό πανδημίας διασφαλίζει και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών μας».
Η τοποθέτηση της Νίκης Κεραμέως στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Θάνο Πλεύρη έμοιαζε με υπουργική μεταφορά των λεγόμενων του Νίκου Ευαγγελάτου κατά την πρόσφατη συνέντευξη του Διευθυντή στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκου Καπραβέλου.
Μπορεί ο επιστήμονας να ήταν κατηγορηματικός σε σχέση με τη συμβολή των σχολείων στη διασπορά του ιού, αλλά ο παρουσιαστής του Mega έκρινε αδιαμφισβήτητο ότι η δια ζώσης εκπαίδευση -με τον τρόπο που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- ήταν ένα λειτουργικό και αποδοτικό μέτρο.
Ε, όσο εισακούστηκε ο κ. Καπραβέλος από τον Ν. Ευαγγελάτο, τόσο σοβαρά υπόψη έλαβε η αρμόδια υπουργός τον προβληματισμό των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων σε συνθήκες συνωστισμού.
Αρνούνται να τροποποιήσουν το πρωτόκολλο «ανοσίας αγέλης».
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι οποίες επανατροποποιήθηκαν λίγες μέρες μετά την τελευταία τροποποίησή τους, ένας πολίτης που έχει κάνει και τις τρεις δόσεις εμβολίου μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του την πέμπτη μέρα μετά τη διαπίστωση της νόσησής του ακόμα και με ήπια συμπτώματα.
Το ίδιο ισχύει και για τους υγειονομικούς, οι οποίοι -κατά το πρωτόκολλο- δεν χρειάζεται καν να κάνουν τεστ. Οι προφάσεις περί υιοθέτησης της φόρμουλας που εφαρμόζουν στις ΗΠΑ φαντάζει πιο αστεία και από τη διαπίστωση του Κυρ. Μητσοτάκη ότι δεν είναι νεοφιλελεύθερος ενώ προσδίδει φυσική νομοτέλεια στις κοινωνικές ανισότητες.
Η αλήθεια είναι πως οι εργοδοτικές πιέσεις από τη μία και από την άλλη, ο φόβος ολιστικής κατάρρευσης του ΕΣΥ οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, η οποία οδηγεί ενεργοποιεί και στην χώρα μας το αποτυχημένο μοντέλο της «ανοσίας αγέλης».
Κι όλα αυτά, ενώ η χρήση μάσκας KN95 σε εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική!
Αρνούνται να καταργήσουν την εξαίρεση ανασφάλιστων από την ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Παρόλο που ο υπουργός Υγείας δέχεται πυρά εκ τον ένδον εξαιτίας της εξαίρεσης των ανασφάλιστων ασθενών, εμμένει σε αυτήν την επικίνδυνη απόφαση.
Δύο μέρες πριν ο Θ. Πλεύρης ανακοινώσει την πρόωρη εφαρμογή των μέτρων που είχαν προγραμματιστεί για μετά τις 3 Ιανουαρίου προκειμένου να μην πιεστεί περαιτέρω το ΕΣΥ εξαιτίας της «έκρηξης» των κρουσμάτων, ο βουλευτής Αχαΐας με τη ΝΔ, Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε Ερώτηση στον υπουργό με τίτλο: «Ακύρωση της διάταξης που προβλέπει την εξαίρεση των ανασφάλιστων ασθενών από την ιδιωτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».
Ο κ. Τσιγκρής επισήμανε στον Θ. Πλεύρη την «ανησυχία και την αναστάτωση» των ασθενών εξαιτίας της στέρησης της ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την επιβάρυνση που θα προέκυπτε από 1/1/2022 στα δημόσια νοσοκομεία και την προσωρινή παύση λειτουργίας των τακτικών ιατρείων των νοσοκομείων λόγω της πανδημίας, υπογραμμίζοντας πως η καθυστέρηση που θα προκύψει μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ζωές.
«Οι ασθενείς παραπέμπονται προς εξέταση με σημαντική χρονική καθυστέρηση, η οποία συνεπάγεται επιβάρυνση ή ακόμη και κίνδυνο για την υγεία τους» υποστηρίζει, αλλά το αυτί του υπουργού δεν ίδρωσε.
Αρνούνται να ενισχύσουν τα ΜΜΜ.
Το πρόβλημα παραμένει άλυτο, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να θεωρούνται από την επιστημονική κοινότητα μία από τις βασικές πηγές μετάδοσης του ιού.
Στη Θεσσαλονίκη δε τα 49 λεωφορεία που δώρισε ο Δήμος στον ΟΑΣΘ αποδείχτηκαν «σαπάκια» χωρίς air condition και παράθυρα, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα λόγια του πρόσφατα χειροθετημένου «Άρχοντα Οφφικίαλου», Σωτήρη Τσιόδρα:
«Δεν μπορούμε να επενδύσουμε στα μέσα μεταφοράς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου