Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Ζητούμενο και στόχος να παρεμποδίσουν την έρευνα και να «απαλλάξουν» τους πολιτικούς για τους οποίους υπάρχουν σοβαρά στοιχεία εις βάρος τους

 


Ενδιαφέρουσα σπουδή επέδειξαν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. χθες, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, για να κλείσουν όλες οι «τρύπες» που θα οδηγούσαν στην αποτροπή της παραγραφής του σκανδάλου της Novartis. 
Τα δύο κόμματα απέρριψαν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να εισαχθεί στο σύνταγμα ερμηνευτική δήλωση που θα διασφαλίζει ότι δεν θα παραγραφούν ενδεχόμενες κακουργηματικές πράξεις (όπως η δωροδοκία υπουργών).
Τυπικά η συζήτηση αφορούσε το αν η δωροδοκία γίνεται επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων ή στο πλαίσιο των υπουργικών καθηκόντων, αλλά η ουσία βρίσκεται στο ποιος μεθοδεύει παραγραφές αδικημάτων που ίσως τελέστηκαν από υπουργούς.
 Και υπ' αυτή την έννοια αποκάλυψε ποιος ενδιαφέρεται για τη διερεύνηση του σκανδάλου και ποιος αφήνει ανοιχτά θέματα.

Μία φωνή, Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.!

Ενδεικτικό ήταν ότι Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. συμφώνησαν ακόμη και στον χαρακτηρισμό της επιστολής Τσίπρα! Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης έλεγε ότι η επιστολή πρέπει να επιστραφεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Κωνσταντίνος Τζαβάρας (εισηγητής της Ν.Δ.): Είναι ψευδοερμηνευτική.
Ανδρέας Λοβέρδος (εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛ.): Είναι ψευδοερμηνευτική.
Ιωάννης Τραγάκης: Έτσι!
«Ας μην πάμε όμως στη στρατηγική της διάλυσης κάθε επιτροπής στην οποία βρισκόμαστε», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης Ευριπίδη Στυλιανίδη να συμφωνεί: «σωστά».

Γ. Κατρούγκαλος: Θέλουμε να πέφτει φως σε σκάνδαλα ή όχι;

«Πράγματι, «χτύπησε νεύρο η συγκεκριμένη επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε δηκτικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: 
«Η δωροδοκία είναι στο job description του υπουργού;»
«Η ρύθμιση αυτή δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να αναφέρεται στο αληθές νόημα του άρθρου 86 ως προς το πεδίο ισχύος του. Και από αυτή την άποψη, μπορεί κάλλιστα να έχει τη γνήσια αναδρομικότητα που έχουν όλες οι ερμηνευτικές διατάξεις», τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος και κατέληξε: 
«Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από νομικές κατασκευές. 
Μία είναι η ουσία και αυτό που περιμένει από μας ο ελληνικός λαός. 
Θέλουμε ή δεν θέλουμε να πέφτει φως σε σκάνδαλα που ήδη κυβερνητικά στελέχη έχουν ομολογήσει ότι εμπλέκουν και πολιτικούς; 
Θέλουμε να δώσουμε την εύκολη διέξοδο, το 'χρυσό αλεξίπτωτο' της παραγραφής για τη δωροδοκία;».
«Είναι πραγματικά πρωτοφανές να μας λέει εξ αντιδιαστολής ότι είναι δουλειά του υπουργού να παραλείπει να κάνει πράξεις και να ζημιώνει τη χώρα. Είναι ο ορισμός της αντίφασης. Φτάνει πια» υποστήριξε ο Αν. Λοβέρδος.
 «Η συζήτηση έφτασε στη λογική της γνωστής λαϊκής παροιμίας 'εκεί που μας χρωστούσαν, θέλουν να πάρουν και το βόδι'» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.

Κ. Τζαβάρας: Με προσβάλλει η επιστολή Τσίπρα

Νωρίτερα, ο Κ. Τζαβάρας είχε υποστηρίξει ότι «με προσβάλλει αυτή η επιστολή», επειδή ο Αλ. Τσίπρας δεν την έστειλε όταν η Επιτροπή συζητούσε για το άρθρο 86.
 «Έρχεται τώρα, αφού έχει ολοκληρωθεί επί της ουσίας κάθε συζήτηση για το άρθρο 86, και προσπαθεί ατύπως να ιδρύσει μια σχέση πατρωνίας με αυτήν εδώ την Επιτροπή. Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο. Το θεωρώ αντιδημοκρατικό.
 Και δεν επιτρέπω, προσωπικά, στον βαθμό που είμαι γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας, να προσβάλλεται με αυτό τον τρόπο η κορυφαία αυτή διαδικασία», είπε χειροκροτούμενος από τους συναδέλφους του της Ν.Δ. Πρέπει να ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκαν χειροκροτήματα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης και αυτό δείχνει την ένταση που κυριαρχούσε στη Ν.Δ.
Το πρόβλημα του Κ. Τζαβάρα ήταν και διαδικαστικό: 
«Υπό ποία έννοια και λογική σε μια διάταξη του άρθρου 86, που ρυθμίζει ένα δικονομικό δικαίωμα, θα μπει ως ερμηνευτική δήλωση μια δήλωση που το περιεχόμενο της περιορίζει την ουσιαστική ποινική διάταξη;». 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν στην αναφορά του Κ. Τζαβάρα.

Αν. Λοβέρδος: Ουσιαστικό δίκαιο η παραγραφή

«Είναι η πρώτη φορά που αρχηγός πολιτικού κόμματος θέλει να εκμεταλλευτεί τη λειτουργία της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Και τον καταγγέλλουμε γι' αυτό, γιατί θέλει να μας χρησιμοποιήσει.
 Και θέλει, αντί μιας διαδικασίας ήρεμης και σοβαρής με απόπειρα διείσδυσης στα νοήματα του συντάγματος, να μετατραπούμε σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά: να μετατρέπει σε αρένα κάθε πολιτική συζήτηση και χωρίς όρια» υποστήριξε ο Αν. Λοβέρδος, λέγοντας για τον Αλ. Τσίπρα: «αυτός ο άνθρωπος θέλει τώρα εδώ να μας τινάξει τη διαδικασία στον αέρα».
Ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (ο οποίος για την προσωπική του δίωξη παραιτήθηκε όλων των ασυλιών και των δικαιωμάτων που είχε) εμμέσως επιβεβαίωσε το πραγματικό περιεχόμενο της συζήτησης. 
«Η παραγραφή είναι ουσιαστικό δίκαιο στο Ποινικό Δίκαιο» είπε ο Αν. Λοβέρδος.










σ









σ





Κατάφωρες επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, και ιδιαίτερα στην Εισαγγελία Διαφθοράς, επιχειρήθηκαν από πολιτικούς και εισαγγελείς στο σκάνδαλο Novartis, κυρίως την εποχή που επικεφαλής ήταν η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, αλλά και στη διάρκεια της έρευνας από την Οικονομική Εισαγγελία, της οποίας πλέον προΐσταται ο κ. Μπαρδάκης.

Το ζητούμενο και ο στόχος όλων όσοι κατά καιρούς παρενέβησαν στη Δικαιοσύνη ήταν να παρεμποδίσουν την έρευνα και να «απαλλάξουν» τους πολιτικούς οι οποίοι είχαν σοβαρά στοιχεία εις βάρος τους των οποίων και οι υποθέσεις είναι ακόμη εκκρεμείς στη Δικαιοσύνη. Οι παρεμβάσεις γίνονταν επίσης με τη συνδρομή της μιντιακής επικράτησης δημοσιογράφων, σχολιαστών, αλλά και εκδοτών οι οποίοι χρησιμοποιούσαν θεσμικά επιχειρήματα, όπως το τεκμήριο της αθωότητας, μόνο υπέρ των εμπλεκομένων πολιτικών, αλλά ποτέ υπέρ των εισαγγελέων που ερευνούσαν την υπόθεση και διώκονταν.

Η κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς

Η μεγαλύτερη παρέμβαση στην έρευνα κατά της διαφθοράς είναι φυσικά η κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και η θεσμοθέτηση της Ενιαίας Οικονομικής Εισαγγελίας, στην οποία απορροφήθηκε η Εισαγγελία Διαφθοράς, παρότι οι δύο Εισαγγελίες είχαν διαχωριστεί το 2014 με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.


Ήταν κοινό μυστικό πολλούς μήνες μετά την αλλαγή κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2019 ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη έγινε για να αφαιρεθεί η εκκρεμής δικογραφία του σκανδάλου Novartis από τα χέρια της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, ενώ καταργήθηκε πριν από την ώρα της και η θέση της, παρότι η σημαντική αυτή δικογραφία ήταν εκκρεμής.



Μάλιστα η δίωξη κατά της Ελένης Τουλουπάκη από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ζαχαρή, παρά την αντίθετη άποψη του αντεισαγγελέα Σοφουλάκη, που επίσης ερευνούσε την υπόθεση, προανήγγειλε ουσιαστικά το θάψιμο της υπόθεσης, αλλά και τον άγριο διωγμό της εισαγγελέως, διότι έκανε τη δουλειά της, τολμώντας μάλιστα να ελέγξει δέκα πολιτικά πρόσωπα πρώτης γραμμής.

Βεβαίως, η Οικονομική Εισαγγελία που ερευνά ακόμη και σήμερα το σκάνδαλο της Novartis, έναν χρόνο μετά την απομάκρυνση της Ελένης Τουλουπάκη, όχι μόνο δεν έχει αρχειοθετήσει τις υποθέσεις Γεωργιάδη - Αβραμόπουλου, αλλά εξακολουθεί να είναι ενεργή η έρευνα εις βάρος τους για δωροληψία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από τη Novartis.

Το συγχωροχάρτι διά στόματος Τσιάρα

Κορυφαία απόπειρα παρέμβασης στη δικαστική έρευνα για το μεγάλο αυτό σκάνδαλο είναι ασφαλώς η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στη Βουλή (τον Ιούλιο του 2020) ότι και οι δέκα πολιτικοί είναι αθώοι. Με τον τρόπο αυτόν ο εγγυητής του χώρου της Δικαιοσύνης από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας προανήγγειλε την απαλλαγή όχι μόνο των δύο πολιτικών των οποίων οι υποθέσεις είναι στο στάδιο της προκαταρκτικής, αλλά και του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος έχει δίωξη για δωροληψία από στελέχη της Novartis.

Συγκεκριμένα ο υπουργός, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Κώστα Μάρκου, είπε: «Πόσο, αλήθεια, άνετα αισθάνεστε όταν είχαν στοχοποιηθεί δέκα άνθρωποι, διασύρθηκαν, διαπομπεύτηκαν, απλά και μόνο για πολιτική σκοπιμότητα; Στην πραγματικότητα οι περισσότερες υποθέσεις έχουν αρχειοθετηθεί και λογικά θα έπρεπε να έχουν αρχειοθετηθεί όλες».

Κορυφαία επέμβαση στο έργο της Εισαγγελίας Διαφθοράς είχαν πραγματοποιήσει και οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί με επίσης αιτήσεις εξαίρεσης κατά της Ελένης Τουλουπάκη, μηνύσεις, αλλά και δηλώσεις για τον τρόπο που εκείνη χειριζόταν την υπόθεση. Μάλιστα ο σημερινός υπουργός  Άδωνις Γεωργιάδης με δηλώσεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές είπε ότι η Τουλουπάκη όχι μόνο θα διωχθεί για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το σκάνδαλο Novartis, αλλά και ότι θα πάει φυλακή. Με τον τρόπο αυτό προανήγγειλε και τη δίωξή της, ενώ διατύπωσε ευχή και για την προφυλάκισή της.

Τα εμπόδια από τον Ιωάννη Αγγελή

Παρέμβαση στον τρόπο που διαχειριζόταν την υπόθεση Novartis είχε κάνει, περιέργως, και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος, όπως καταγράφει το πόρισμα του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλη Πικραμμένου, «εμπόδισε την έρευνα για την κυρία υπόθεση της Novartis και ενδεχομένως απέτρεψε την άσκηση δίωξης εναντίον των υπευθύνων προσώπων, τα οποία τυχόν εισέπραξαν χρήματα από την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία».

Μάλιστα ο κ. Πικραμμένος καταγράφει πολύ χαρακτηριστικά όσα συνέβησαν στη Βιέννη, σε ξενοδοχείο της αυστριακής πρωτεύουσας, όπου παρόντες ήταν και Αμερικανοί εισαγγελείς και από ελληνικής πλευράς οι Ι. Αγγελής, Ε. Τουλουπάκη, Χ. Ντζούρας, Σ. Μανώλης. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ, στην περίφημη συνάντηση ο εισαγγελέας Αγγελής χαρακτήρισε παράνομη την παραλαβή στοιχείων από τους Αμερικανούς και, όταν εκείνοι επέμειναν να παραδώσουν στους  Έλληνες εισαγγελείς λογαριασμό συγγενούς πολιτικού προσώπου αλλά και τη διαδρομή του χρήματος προς αυτόν, ο Αγγελής αρνήθηκε να παραλάβει τα στοιχεία και έκανε νεύμα να σταματήσει η συνάντηση.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο πόρισμα Πικραμμένου, η Ελένη Τουλουπάκη αντέδρασε, αλλά εκείνος επέμενε.  Όλα αυτά είχαν αποτέλεσμα να του ασκηθεί δίωξη από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρο Παππά για παράβαση καθήκοντος. Η συγκεκριμένη παρέμβαση από πλευράς Αγγελή είχε αποτέλεσμα να μπει ταφόπλακα στη διερεύνηση της υπόθεσης, αφού δεν έγινε δυνατό στη συνέχεια να εντοπιστεί πορεία χρήματος.

Καταγγελίες όμως έχουν γίνει από την Ελένη Τουλουπάκη και για άλλες παρεμβάσεις του κ. Αγγελή, όπως το γεγονός ότι εν τη απουσία της αφαιρέθηκε όλο το αρχείο των ερευνών της Novartis, αλλά και ισχυρές πιέσεις του να μην ασκηθούν διώξεις εις βάρος πολιτικών προσώπων.

Ο σημερινός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, διαρκούσης της προκαταρκτικής εξέτασης για τη Novartis, ζήτησε να αφαιρεθεί η δικογραφία από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή. Ως εισηγητής στην Ολομέλεια του Εφετείου ορίστηκε ο τότε εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος είναι σήμερα μάρτυρας κατηγορίας στη δήθεν σκευωρία για την υπόθεση Novartis στον  Άρειο Πάγο.

Παρ’ όλα αυτά, η Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών αρνήθηκε να αφαιρέσει τη δικογραφία από την Ελένη Τουλοπάκη, με μία απόφαση - χαστούκι που έκρινε ότι η υπόθεση πρέπει να διατηρηθεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Η στοχοποίηση Παπαδάκου - Βαξεβάνη

Σοβαρή παρέμβαση στη διαδικασία της έρευνας για την Novartis, η οποία είναι ακόμη ανοιχτή, έγινε και με το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου της ανακρίτριας στον  Άρειο Πάγο κατά των δύο δημοσιογράφων Γιάννας Παπαδάκου και Κώστα Βαξεβάνη. Συγκεκριμένα και στα δύο κατηγορητήρια καταγράφεται ότι οι δύο δημοσιογράφοι με τα δημοσιεύματά τους και τις αποκαλύψεις τους «είχαν σκοπό να βλάψουν τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία θα καθίσταντο αδίκως ύποπτα για την τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας».

Η ανακρίτρια εμφανίζεται να αγνοεί τη δίωξη κατά του Ανδρέα Λοβέρδου για δωροληψία, καθώς και το γεγονός ότι δύο πολιτικά πρόσωπα ερευνώνται ακόμη για πράξεις διαφθοράς στο σκάνδαλο Novartis. Και οι δύο δημοσιογράφοι έχουν ζητήσει τους φακέλους των εκκρεμών υποθέσεων, καθώς και όλες τις μαρτυρικές καταθέσεις οι οποίες έχουν ληφθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς και αφορούν τους δύο πολιτικούς.

Ως σοβαρές παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελέων που διερεύνησαν την υπόθεση Novartis θεωρούνται και τα αλλεπάλληλα πειθαρχικά, τα οποία έγιναν εις βάρος τους στον  Άρειο Πάγο και από τα οποία έχουν απαλλαγεί, καθώς τη μήνυση για αγωγή κακοδικίας η οποία υπεβλήθη εις βάρος της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη από την εισαγγελέα Ελένη Ράικου και τον σύζυγό της για τη διαρροή της είδησης ότι ο σύζυγος της Ελένης Ράικου εισέπραξε εμβάσματα από τη Novartis και συγκαταλέγεται στον κατάλογο των γιατρών οι οποίοι δωροδοκήθηκαν από την εταιρεία.

Η μεγαλύτερη πάντως επέμβαση στη Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο Novartis είναι η διενεργούμενη στον  Άρειο Πάγο ανάκριση για δήθεν σκευωρία ενός σκανδάλου το οποίο ερευνάται ακόμα από τη Δικαιοσύνη και στοίχισε στον ελληνικό λαό 3 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εισαγγελικό έγγραφο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου