Η φράση «ανοσία της αγέλης» βρίσκεται, το τελευταίο διάστημα. πολύ συχνά στα χείλη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν περιγράφουν το τρόπο που η κυβέρνηση κινείται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ιδίως μετά την έλευση και επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον» στην χώρα.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να πιστεύουν πως αν και η κυβέρνηση δεν το ομολογεί έχει επιλέξει αυτόν τον δρόμο, προκειμένου να ξεπεράσει τα αδιέξοδα που η ίδια έχει δημιουργήσει με την πολιτική της από την έναρξη της πανδημίας. Μια επιλογή που είναι μάλιστα συμβατή και με τις ιδεολογικές πεποιθήσεις της ενάντια στην ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Το παράδειγμα των σχολείων
Η πιο πειστική ένδειξη ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την συγκεκριμένη τακτική είναι οι αποφάσεις για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι τρείς βαθμίδες της εκπαίδευσης από την ερχόμενη Δευτέρα. «Το άνοιγμα των σχολείων όπως ακριβώς έκλεισαν, με απόφαση Μητσοτάκη – Κεραμέως, αποτελεί απόφαση για ανοσία της αγέλης και συνιστά έγκλημα κατά της κοινωνίας» επισήμανε στη ανακοίνωσή που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον τομεάρχη Παιδείας Νίκο Φίλη με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας «είναι σαφές ότι επιλέγουν ως «λύση» την ανοσία της αγέλης. Λυπάμαι, αλλά είναι ανεύθυνοι».
Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως βρίσκεται σε γνώση της κυβέρνησης ο κίνδυνος πολλαπλασιασμού της διασποράς του Covid 19 που θα προκύψει μέσω των σχολείων. Αφού η διατήρηση του πρωτοκόλλου 50%+1 προκειμένου να κλείσει μια τάξη που καταγράφεται κρούσμα, σχεδόν …διασφαλίζει ότι ο ιός θα μεταφερθεί από τα σχολεία στα σπίτια ακόμη και σε ηλικιωμένους η ευπαθείς ομάδες. Τα στελέχη του κόμματος επικαλέστηκαν μάλιστα τις γνώμες ειδικών, ακόμη και μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που διατύπωσαν δημόσια τις σχετικές επιφυλάξεις τους.
Όπως επισήμανε σε συνέντευξή της η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη «η κυβέρνηση συνειδητά αφήνει τη διασπορά ανεξέλεγκτη. Οι εισηγήσεις των επιστημόνων δεν είναι αυτές. Αυτές είναι οι εισηγήσεις της κυβέρνησης η οποία δεν δέχτηκε έστω και για μία εβδομάδα παράταση» Τόνισε πως «η απόφαση για τα ανοιχτά σχολεία διέρρευσε μία μέρα πριν συνεδριάσει η επιτροπή. Προεξοφλήθηκε στο Μαξίμου τη Δευτέρα και ανακοινώθηκε την Τρίτη μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής».
Η τηλεργασία
Ο δεύτερος λόγος στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ βασίζει την εκτίμησή του περί άτυπης επιλογής της «ανοσίας της αγέλης» είναι η ατολμία ακόμη και η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους χώρους δουλειάς και το γεγονός ότι δεν φαίνεται να επιθυμεί την ενίσχυση της τηλεργασίας. «Στο μέτρο της τηλεργασίας το οποίο εμείς έχουμε προτείνει ήδη από το Νοέμβρη-η κυβέρνηση δεν προχώρησε ουσιαστικά, αρκείται απλά στο να βάλει “ταβάνι” το 60%» επισήμανε χαρακτηριστικά για το θέμα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως εσκεμμένα η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή της τηλεργασίας στην δημόσια διοίκηση ένα μέτρο «πιλότο» για το σύνολο της αγοράς εργασίας. Αντίθετα θέτοντας «πλαφόν» στο όριο για την εφαρμογή της ουσιαστικά αναπαράγει τις συνθήκες χάους που επικρατούν στην αγορά.
Τα τέστ
Το τρίτο σημείο που πείθει την Κουμουνδούρου για το ποια είναι πράγματι η κυβερνητική προσέγγιση είναι ή κατηγορηματική άρνηση του Μεγάρου Μαξίμου να «στήσει» ένα δημόσιο σύστημα ιχνηλάτησης. Μια συνθήκη που προϋποθέτει πρωτίστως την κάλυψη του κόστους των τέστ ανίχνευσης του Covid 19 και ιδίως των μοριακών.
Όπως έχει αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος «δεν γίνεται οι εργαζόμενοι μετά από επαφή με κρούσμα να πηγαίνουν κανονικά στην εργασία τους χωρίς μοριακό τεστ, δεν γίνεται να έχουμε ελλείψεις στα τεστ, δεν γίνεται οι πολίτες να συνωστίζονται σε ουρές. Θα μπορούσε η Ελλάδα να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα όπου γίνεται συνταγογράφηση μοριακών τεστ. Γιατί χωρίς αυτή δεν γίνεται αποτελεσματική ιχνηλάτηση της πανδημίας. Βέβαια, η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα».
Η «λήξη» της πανδημίας
Τελευταίος στην σειρά αλλά όχι και σε αξία είναι η λογική η οποία διέπει την κυβέρνηση όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πριν τα Χριστούγεννα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί εξαιτίας των προειδοποιήσεων των ειδικών. Όμως αποφάσισε να μην λάβει έγκαιρα μέτρα οδηγούμενος σε παλινωδίες λίγο πριν την πρωτοχρονιά. Ανακοινώνοντας αρχικά μέτρα για τις 3 Ιανουαρίου, που όμως τελικά εφαρμόστηκαν νωρίτερα.
Μια στάση που είναι «συνεπής» με την πρακτική που ακολουθήθηκε όλο το 2021. Την χρονιά δηλαδή που η παρότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε τρείς τουλάχιστον φορές το τέλος της πανδημίας ο τραγικός απολογισμός ήταν 15.952 απώλειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου