Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Διπλό σοκ από τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου: Ανοδος έως και 600% Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, την οποία δημοσίευσε η «Καθημερινή», οι τιμές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα τουλάχιστον για μία διετία – κι ας επιμένει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης πως θα πρόκειται για παροδικό φαινόμενο λίγων μηνών

https://tvxs.gr/news/ellada/diplo-sok-apo-toys-logariasmoys-reymatos-kai-fysikoy-aerioy-anodos-eos-kai-600

Το χειρότερο νέο δεν είναι οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου που ήδη καταφθάνουν, και σοκάρουν, τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Το χειρότερο νέο είναι πως οι λογαριασμοί αυτοί θα είναι ακόμη πιο φουσκωμένοι το επόμενο δίμηνο, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, και πως η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση ήρθε για να μείνει: 

Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, την οποία δημοσίευσε η «Καθημερινή», οι τιμές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα τουλάχιστον για μία διετία – κι ας επιμένει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης πως θα πρόκειται για παροδικό φαινόμενο λίγων μηνών.

Η ίδια έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι ειδικά η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για δύο παράγοντες: 

την οριακή της ενεργειακή επάρκεια και το γεγονός ότι έχει ακριβότερο ενεργειακό μίγμα. Παράγει , δηλαδή, ενέργεια τόσο με ακριβό φυσικό αέριο όσο και δουλέυοντας στο φουλ τις λγνιτικές μονάδες. 

Αντιθέτως, στις περισσότερες από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η παραγωγή από φυσικό αέριο υποκαταστάθηκε σχεδόν πλήρως από τους φθηνότερους άνθρακα και λιγνίτη.

Σε ό,τι αφορά, δε, το τι μέλλει γενέσθαι, η Κομισιόν είναι κάτι παραπάνω από σαφής: 

«Οι τυπικές τιμές δεκαετίας του φυσικού αερίου – δηλαδή στα 10 με 15 ευρώ ανά KWh – δεν είναι πιθανό να επιστρέψουν μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Και προειδοποιεί πως τους επόμενους μήνες οι τιμές λιανικής θα πάνε ακόμη υψηλότερα καθώς δεν έχει ακόμη μετακυλιστεί στην κατανάλωση η μεγάλη άνοδος του ενεργειακού κόστους στην χονδρική στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με τα τελευταία χρηματιστηριακά στοιχεία επίσης, η  μέση χονδρική τιμή ρεύματος τον Ιανουάριο κινείται στα 211 ευρώ/MWh, έχοντας μειωθεί μεν  σε σχέση με τον Δεκέμβριο (235,38 ευρώ/MWh), αλλά παραμένει σε επίπεδα σχεδόν διπλάσια σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Η εικόνα αυτή μεταφράζεται στην λιανική σε λογαριασμούς – σοκ: 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η «Δημοκρατία» οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο στην λιανική έχουν φθάσει πλέον στο 600% και στο ρεύμα στο 200%, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων από την κυβέρνηση και των εκπτώσεων. 

Και με βάση τα παραδείγματα που δημοσιεύει η εφημερίδα ο λογαριασμός για δυάρι στο Φάληρο έχει πάει από τα 146 στα 435 ευρώ, για μια μικρή επιχείρηση από τα 367  στα  1163 ευρώ και για μια μεσαία επιχείρηση από τα 1.280   στα 8.800 ευρώ.

Στοιχεία του Reuters επίσης δειχνουν ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι λογαριασμοί ρεύματος για τα νοικοκυριά κινούνται έως και σε τριπλάσια επίπεδα σε σχέση με πέρσι. 

Οι αναλυτές της Βank of America υπολόγισαν πως το  2020 τα νοικοκυριά της ευρωζώνης ξόδεψαν κατά μέσο όρο 1200 ευρώ σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Φέτος, το ποσό αυτό θα ανέβει  στα 1.850 ευρώ.

Το πλήγμα είναι άμεσο για την κατανάλωση αλλά και για το ΑΕΠ των ευρωπαϊκών χωρών. Στην Ιταλία η Nomisma Energia υπολογίζει ότι οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος θα «κόψουν» 2,9% από την κατανάλωση των νοικοκυριών και 1,1% από το ΑΕΠ. 

Στην Ισπανία η BBVA βλέπει πλήγμα 1,4% στο ΑΕΠ του 2022, ενώ στην Ελλάδα οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η επίπτωση της ενεργειακής κρίσης στο ΑΕΠ θα φθάσει τουλάχιστον στα 4 δις ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου