Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη, που έχει κατώτατο μισθό, χαμηλότερο από το 2010


https://www.ieidiseis.gr/opinions/127203/dionysis-temponeras-neos-katotatos-misthos-too-little-too-late

Την απόφαση να αυξηθεί επιπλέον ο κατώτατος μισθός, από τον προσεχή Μάιο, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης.

Δίχως να προσδιορίσει το ποσοστό αύξησης, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι, η διαδικασία που σύμφωνα με το νόμο διαρκεί 4 μήνες, θα συντμηθεί στους 3 μήνες, με στόχο ο νέος κατώτατος μισθός, να εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου 2022 και όχι από 1η Ιουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «η αύξηση θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από το 2%, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου».

Διαρροές μάλιστα στον τύπο, αναφέρουν ότι, στόχος της κυβέρνησης (στο καλό σενάριο) είναι ο κατώτατος μισθός, να φτάσει στα 700 ευρώ, μικτά.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, ο κατώτατος μισθός, θα φτάσει στα 601 ευρώ «καθαρά», από τα 570 ευρώ που είναι σήμερα, μετά και την αύξηση του 2%, που ήδη εφαρμόζεται από 1.1.2022.

Οι αριθμοί είναι σημαντικοί, καθώς τα μικτά ποσά που προκύπτουν στο δημόσιο λόγο, αποκρύπτουν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή όλη η συζήτηση γίνεται για μια αύξηση 30 ευρώ το μήνα στην καλύτερη περίπτωση, την οποία θα δουν μόνο όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. 

Στην Ελλάδα σήμερα με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 700.000 εργαζόμενοι, σε σύνολο 3 εκατομμυρίων εργαζομένων.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Εργάνης (βασιζόμενη στα στοιχεία του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ), σχεδόν ένας στους δύο εργαζομένους λαμβάνει μισθό έως 800 ευρώ, ενώ περίπου 400.000 άνθρωποι, δηλαδή το 20% του συνόλου των μισθωτών, έχουν απολαβές που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ τον μήνα, εργαζόμενοι κυρίως με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Αν στα ανωτέρω υπολογίσουμε το γεγονός ότι η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία κάνει θραύση κυρίως στους νέους, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι η επιτομή του too little, too late.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη, που έχει κατώτατο μισθό, χαμηλότερο από το 2010. 

Το πάγωμα του κατώτατου μισθού, τη διετία 2020-2021 κατέστησε την Ελλάδα ευρωπαϊκή εξαίρεση. 

Ακόμα και κατά τη διάρκεια τις πανδημίας, οι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν πανευρωπαϊκά κατά μέσο όρο 

8,4% το 2020 

και 3% το 2021. 

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με σημαντικές διαδοχικές αυξήσεις. 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και ότι οι δύο χώρες έχουν θέσει συγκεκριμένο στόχο για το ύψος του κατώτατου μισθού: 

το 60% του μέσου μισθού στην Ισπανία και τα 750 ευρώ στην Πορτογαλία ως το 2023.

Η τελευταία πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα μας, έγινε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση (αύξηση κατά 11% στον κατώτατο και κατά 27% για τους νέους με την κατάργηση του υποκατώτατου).

Τι σημαίνει όμως αυτή η καθυστέρηση στην αύξηση του κατώτατου μισθού;

Η προ μηνών «Ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση» του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι, η σημαντικά υψηλότερη του πληθωρισμού αύξηση στο κόστος ενέργειας, στέγης και τροφίμων οδηγεί σε απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού κοντά στο 10%, 

ενώ ήδη από το 2020 το 35,5% των νοικοκυριών αντιμετώπιζαν μεγάλη δυσκολία στην κάλυψη των βασικών αναγκών τους.

Πριν λίγες ημέρες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι, τον Δεκέμβριο του 2021 ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020 κατέγραψε αύξηση 5,1%. 

Το άλμα του κόστους ενέργειας, με το φυσικό αέριο να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί (+135,7%) και το ηλεκτρικό ρεύμα στο +45%, έχει προκαλέσει αύξηση του κόστους στέγασης κατά 18% και των μεταφορών κατά 10,9%. 

Με τη σειρά τους αυτά ωθούν ψηλότερα τις τιμές σχεδόν του συνόλου προϊόντων και υπηρεσιών. 

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα και διαψεύδουν τις αρχικές εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών που μιλούσαν για συγκυριακό φαινόμενο.

 Ο πληθωρισμός που έκανε αρνητικό ρεκόρ 10ετίας φανερώνει ότι η ακρίβεια είναι εδώ και θα μείνει, όταν πριν από μερικές εβδομάδες ορισμένοι μιλούσαν για ένα παροδικό φαινόμενο. 

Ο πληθωρισμός αφορά βασικά αγαθά και είδη διατροφής και απειλεί την κοινωνική συνοχή προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στέγασης-θέρμανσης-μεταφοράς εν μέσω χειμώνα.

Ο βασικός στόχος θεσμοθέτησης του κατώτατου μισθού είναι η προστασία ενός τμήματος της κοινωνίας από την βίαιη φτωχοποίηση.

Η κυβέρνηση με τις αντεργατικές πολίτικές της τελευταίας διετίας όχι μόνο προκάλεσε τεράστιες απώλειες εισοδημάτων στους εργαζόμενους, αλλά συμπίεσε πολλούς, από τους εργαζόμενους αυτούς, στο φάσμα των αμοιβών, με τον κατώτατο μισθό, τον οποίο τώρα αρνείται να αυξήσει ουσιαστικά, μη αντιλαμβανόμενη τη δύσκολη συγκυρία.

Μοναδική λύση, είναι να καθοριστεί ο κατώτατος μισθός άμεσα, στο 60% του διαμέσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 809 ευρώ, και στη συνέχεια να ακολουθήσει η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος - Εργατολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου