Το μόνο που δεν έχει γίνει ακόμα είναι να διώξει ο πρωθυπουργός από σύμβουλό του τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Ο οποίος, μαζί με το συνάδελφό του Θεόδωρο Λύτρα, έκαναν το «λάθος» να πουν δυο-τρία πράγματα για την πανδημία, που αναστάτωσαν την κυβέρνηση και εξέθεσαν προσωπικά τον πρωθυπουργό.
Όσα περιλαμβάνει η μελέτη των δύο καθηγητών είναι πλέον γνωστά. Αυτό που πόνεσε πιο πολύ είναι η, αυτονόητη άλλωστε, επιβεβαίωση ότι όσοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αντιμετωπίζουν κίνδυνο αυξημένης θνητότητας 87%, σε σύγκριση με όσους νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.
Το στοιχείο αυτό έρχεται σε καταφανή αντίθεση με τον καινοφανή ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι «δεν έχει στοιχεία» πώς οι νοσηλευόμενοι εκτός ΜΕΘ κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν (Βουλή, 1 η Δεκεμβρίου).
Το πόσο ενόχλησε την κυβέρνηση-και προσωπικά τον πρωθυπουργό- αυτή η μελέτη φάνηκε από τις επιθέσεις που δέχτηκε από υπουργούς και στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.
Πρώτη έσυρε το χορό η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία είπε, σχεδόν απαξιωτικά, ότι η μελέτη «έχει αδυναμίες» και «δεν είναι σαφής». Αυτός, όμως, που ξεπέρασε κάθε όριο είναι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Ο οποίος, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, ισχυρίστηκε ότι είναι… αδιάφορο(!) αν ο πρωθυπουργός γνώριζε τη μελέτη.
Και ότι τα ζητήματα που θέτει είναι…ήσσονος σημασίας! Πρόκειται για πρωτοφανή επίδειξη αλαζονείας.
Πρώτον, δεν είναι καθόλου αδιάφορο αν ο πρωθυπουργός γνώριζε τη μελέτη. Διότι οι δύο καθηγητές εξηγούν τον κίνδυνο που συνεπάγεται η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ, κίνδυνο που ο πρωθυπουργός υποβάθμισε μέχρις εξαφανίσεως την 1 η Δεκεμβρίου στη Βουλή. Αφού ο πρωθυπουργός «δεν γνώριζε», πρέπει να ερευνήσει ποιος φταίει γι’ αυτό. Ποιος δεν του έδωσε τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα;
Δεύτερον, το ζήτημα αυτό δεν είναι καθόλου ήσσονος σημασίας, επειδή ο κ. Σκέρτσος λέει (και νομίζει ότι) η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα που εντοπίζει και η μελέτη. Δεν είναι ήσσονος σημασίας, διότι αποτελεί ήδη αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας. Αν τον καλέσουν, ας πάει να τα πει εκεί ο υπουργός Επικρατείας.
Τρίτο και σημαντικότερο:
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει νοσηλευόμενοι εκτός ΜΕΘ. Ουδείς γνωρίζει-και θα ήταν ανεύθυνο να το ισχυριστεί κάποιος- ότι οι θάνατοι αυτοί θα αποφεύγονταν, αν υπήρχαν(κανονικές) ΜΕΘ. Οι δύο καθηγητές λένε ότι ο κίνδυνος θανάτου εκτός ΜΕΘ είναι πολύ μεγαλύτερος.
Ένας άλλος καθηγητής έχει πει χειρότερα για τις ΜΕΘ. Ελπίζουμε να το έχει πάρει χαμπάρι ο εισαγγελέας που θα κάνει την έρευνα. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα βγάλει.
Όμως, εν κατακλείδι, ουδείς-και πολύ περισσότερο υπουργός- δικαιούται να αποφαίνεται εκ των προτέρων. Ο κ. Σκέρτσος μπορεί να αρέσκεται να μιλάει συχνά σαν (άτυπος) υπουργός Υγείας, αλλά δεν είναι γιατρός για να λέει με τόση ελαφρότητα τις «εξυπνάδες» που είπε χτες στη Βουλή. Κάτι περισσότερο από αυτόν γνωρίζουν ο Τσιόδρας και ο Λύτρας.
Ο κ. Σκέρτσος, νεοσσός στην πολιτική, προφανώς αντλεί από τη σχέση του με τον πρωθυπουργό το δικαίωμα να μιλάει με τέτοια θρασύτητα για πολύ σοβαρά θέματα. Κάποιος πρέπει να του εξηγήσει ότι, όταν μιλάει για θέματα που αφορούν τη ζωή και το θάνατο, πρέπει να προσέχει δυο φορές αυτά που λέει.
Εκτός αν έχει για οδηγό του αυτήν τη ρήση του Ντισραέλι:
« Η επιτυχία είναι τέκνο της θρασύτητας»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου