Όλοι οι αναλυτές συγκλίνουν στο ότι η ακρίβεια θα είναι παρούσα και το 2022, κάτι το οποίο -πέραν των σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων- ενδέχεται να προκαλέσει και διαταραχές στις αγορές ομολόγων, που θα επηρεάσουν την Ελλάδα.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχουν ήδη φροντίσει να... προετοιμάσουν το έδαφος αναφέροντας ότι το 2022 θα είναι μια δημοσιονομικά δύσκολη χρονιά, κατά την οποία τόσο το δημοσιονομικό όσο και το πρωτογενές έλλειμμα θα πρέπει να μειωθούν κατά 6% του ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς τη λήψη μέτρων, η οποία θα μπορέσει να δώσει «ανάσες» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη.
Άλλωστε η κυβέρνηση επιλέγει να μην λάβει τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μέτρα...
Τον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσει, και είναι άγνωστο αν θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, η συζήτηση για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων.
Το ζήτημα είναι πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν δείχνει να παρουσιάζει μια συγκροτημένη πρόταση, η οποία να εμπεριέχει μειώσεις στόχων -τα επόμενα χρόνια- σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα, την ώρα που το δημόσιο χρέος κινείται στην περιοχή του 200%.
Πτώση στο εισόδημα των πολιτών
Σε δεινή κατάσταση έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και της ανεπαρκούς διαχείρισης της κυβέρνησης της Ν.Δ.
Είναι χαρακτηριστικό πως στοιχεία της Eurostat δείχνουν πόσο χαμηλά έχει υποχωρήσει το εισόδημα των Ελλήνων σε σχέση με αυτό των άλλων Ευρωπαίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά,
πέρσι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα σε όρους αγοραστικής δύναμης (Purchasing Power Standards) αντιστοιχούσε στο 62% του μέσου όρου της Ε.Ε.
το 2020 έναντι 66% το 2019 και ήταν το δεύτερο χαμηλότερο στο σύνολο των 27 χωρών της περιοχής μετά από αυτό της Βουλγαρίας, το οποίο αυξήθηκε στο 55% από 53% το 2019.
«Κρύβουν» χρήματα από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης
Ένας ακόμη τομέας που αναμένεται να έχει αποκλίσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να επηρεάσουν το έλλειμμα, είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ένα στοιχείο αβεβαιότητας προέκυψε ήδη από τη λήξη της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, όπου, όπως αποκάλυψε η «Α», η κυβέρνηση αρνείται να δώσει πάνω από 1 δισ. ευρώ! Συγκεκριμένα, πρόσφατα υπήρξε θέμα με μια σειρά τεχνικών έργων του ΕΣΠΑ, τα οποία καθυστέρησαν να πληρωθούν γιατί η εκτέλεσή τους ήταν πέρα από αυτήν που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και το 2022, καθώς θα είναι μια χρονιά έντονης δραστηριότητας για τις δημόσιες επενδύσεις.
Τούτο διότι την επόμενη χρονιά θα ολοκληρώνεται το ΕΣΠΑ 2014-2020, θα ξεκινά το ΕΣΠΑ 2021-2027 και θα πρέπει να υλοποιηθεί το ταμείο ανάκαμψης τόσο μέσω επιδοτήσεων όσο και μέσω δανείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 έχουν απορροφηθεί μόλις 150 εκατ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, έναντι πρόβλεψης για 2,6 δισ. ευρώ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου