Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Ένα μεγάλο μέρος δικαστών,προφανώς ενθαρρυμένο και αυτό από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το πολιτικό κλίμα, αισθάνεται την ανάγκη να μπορέσει χωρίς καμία συστολή να απαξιώσει αυτή την δικαστική απόφαση






 









Tην εξαιρετικά προβληματική μεθόδευση από τους δικαστικούς που πλειοψήφισαν στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών και οδήγησαν εκτός φυλακής τον πυρηνάρχη Νικαίας της Χρυσής Αυγής μετά από μόλις 3 χρόνια στη φυλακή, ενώ έχει καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για απλή συνέργεια στο φόνο του Παύλου Φύσσα, ανέλυσε μιλώντας στο Kontra και την Ν. Γιάμαλη ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Κώστας Παπαδάκης.

«Σήμερα εκκρεμούν 20 αιτήσεις αποφυλάκισης.

Η αποφυλάκιση Πατέλη είναι η τρίτη που γίνεται δεκτή ... ένα μεγάλο μέρος δικαστών, από αυτούς που μετέχουν στις συνθέσεις του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, προφανώς ενθαρρυμένο και αυτό από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το πολιτικό κλίμα, αισθάνεται την ανάγκη να μπορέσει χωρίς καμία συστολή να απαξιώσει αυτή την δικαστική απόφαση»

Και όπως τόνισε ο κ. Παπαδάκης, «η συγκεκριμένη αποφυλάκιση δεν την υποβαθμίζει απλώς, την ναρκοθετεί. Ο Πατέλης έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών. Είναι 10 από τους 39 αυτοί που τους είχε επιβληθεί ποινή διψήφιου αριθμού ετών».

Υπογράμμισε επίσης ότι «όχι μόνο στον κ. Πατέλη αλλά και σε πολλούς άλλους, δυστυχώς δεν αποδόθηκαν κατηγορίες αντίστοιχες των πράξεών του. Ούτε η ηθική αυτουργία στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποδόθηκε, ούτε διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πραγματικά περιστατικά που στοιχειοθετούσαν και τα δύο».

«Ακόμη, η καταδικαστική απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί. 

Και απορώ πώς είναι δυνατόν να ακούγεται στη δίκη από τον εισαγγελέα ότι η δολοφονία Φύσσα έγινε "για ειδικούς λόγους" και δεν θα επαναληφθεί. Είναι σαν να λέει ότι έγινε για περιστασιακούς λόγους. 

Αυτός ο άνθρωπος δεν αποδέχεται ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Με ποια κριτήρια έχει γνώμη για την δολοφονία, από μία δικογραφία που δεν έχει διαβάσει; Η καταδικαστική απόφαση δεν είναι καθαρογραμμένη, πρόσβαση στη δικογραφία δεν έχει ούτε το δικαστήριο των αναστολών. Ο άνθρωπος αυτός κρίνει, προφανώς με πολιτική άποψη, με κριτήρια εκτός δικογραφίας», τόνισε ο κ. Παπαδάκης.

Η απόφαση αποφυλάκισης «δεν μπορεί να ανατραπεί», συνέχισε, «εφόσον αυτός αποφυλακιστεί και τηρήσει τους περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί, είναι στο χέρι του να παραμείνει εκτός φυλακής μέχρι να γίνει το Εφετείο ... και εφόσον έχει απομείνει υπόλοιπο ποινής για να εκτίσει».

«Ο Πατέλης ανήκε στην κατηγορία κατηγορούμενων αυτής της δίκης που δεν έχει να χάσει τίποτα από τον δεύτερο βαθμό, στην χειρότερη περίπτωση θα του επιβληθεί η ίδια ποινή. 

Για άλλους κατηγορούμενους έγινε δεκτή η αίτησή μας στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών (και προς αυτή την ενέργειά του αντίκειται η χθεσινή εισαγγελική στάση) ο οποίος παρήγγειλε και ασκήθηκαν εφέσεις κατά των χαμηλών ποινών που είχαν επιβληθεί και στους δράστες της επίθεσης στους Αιγύπτιους ψαράδες και στα ηγετικά στελέχη που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης».

Ο κ. Παπαδάκης θύμισε αρχικά την πρόσφατη επανεμφάνιση των «ταγμάτων εφόδου» στη Θεσσαλονίκη κυρίως, αλλά και στο Νέο Ηράκλειο στην Αθήνα, και αλλού, που αποτελεί μία προσπάθεια επαναφοράς τους στο πολιτικό προσκήνιο. 

Υπάρχουν κατά τον ίδιο «σωρεία περιστατικών που καταδεικνύουν αφενός έλλειψη συμμόρφωσης της κυβέρνησης προς την δικαστική απόφαση» της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και «αφετέρου την υιοθέτηση μίας πολιτικής ατζέντας που στην ουσία δικαιώνει την Χρυσή Αυγή, την εγκαθιστά μέσα στην κυβερνητική πολιτική». 

«Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων έχει ως αποτέλεσμα την ενθάρρυνση όσων θέλουν να επαναφέρουν τα "τάγματα εφόδου" στους δρόμους και την Χρυσή Αυγή και τις παραφυάδες της στην κεντρική πολιτική σκηνή», τόνισε ο ίδιος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου