Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Ο χειμώνας που έρχεται, θα είναι άγριος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γιατί, εκτός από τη ΔΕΗ, έχουν ιδιωτικοποιηθεί και τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας 
https://www.avgi.gr/editorial/396632_i-dei-kai-o-heimonas

Χωρίς την παραμικρή πολιτική δήλωση και με την κυβέρνηση να κάνει πως δεν καταλαβαίνει μεθοδεύτηκε η εκχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου τής ΔΕΗ σε ιδιώτες.

Τόσο στα μουλωχτά και τόσο ένοχα, ώστε πριν μόλις δέκα μέρες, στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε το παραμικρό. Είχε περιοριστεί μόνο στην έκπτωση των 9 ευρώ που θα ανακούφιζε τα νοικοκυριά από την υπέρογκη αύξηση των τιμολογίων.

Ακόμα και με πλειοψηφία του Δημοσίου στις μετοχές τής εταιρείας, τα χρυσοπληρωμένα golden boys του Χατζηδάκη, που διοικούν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, πρωτοστατούσαν στην άρνηση των παρόχων να δεχτούν οποιονδήποτε περιορισμό τής ασύστολης κερδοσκοπίας με τα τιμολόγια του ρεύματος.

Έστω κι έτσι όμως, η παραμονή της πλειοψηφίας των μετοχών στο Δημόσιο θα μπορούσε, υπό άλλες συνθήκες, να αποτελέσει κρατικό αντίβαρο στο καρτέλ. Τώρα αυτό έχει τελειώσει. Η ΔΕΗ είναι μια ιδιωτική επιχείρηση που ενδιαφέρεται μόνο για την υψηλή της κερδοφορία.

Και φυσικά κανείς δεν πιστεύει τις νεοφιλελεύθερες ακαδημαϊκές ηλιθιότητες περί ελεύθερου ανταγωνισμού που θα ρίξει τις τιμές.

Ο χειμώνας που έρχεται, μέσα στην κρίση της πανδημίας, θα είναι άγριος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γιατί, εκτός από τη ΔΕΗ, έχουν ιδιωτικοποιηθεί και τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας. Και όλοι αυτοί από κάπου θέλουν να βγάλουν τα κέρδη τους.

Και βέβαια πλανάται το ερώτημα με ποιο αντίτιμο γίνονται όλα αυτά. Γιατί όπου υπάρχει τέτοιας έκτασης ξεπούλημα, υπάρχει και μίζα. Μην κοροϊδευόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου