Το άρθρο 191 του ΠΚ αντικαθίσταται ως εξής: «Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή.
Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή.
Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.
Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή».
Συγγνώμη, αλλά τι σημαίνει και πώς ακριβώς ορίζεται αυτό το «να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία», πώς μεταφράζεται πρακτικά.
Αν γράψουμε δηλαδή ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι άχρηστη και στην οικονομία και στη δημόσια υγεία –που είναι δηλαδή–, θα θεωρείται ψευδής είδηση που θα κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού;
Και ποιου κοινού ακριβώς;
Ο Γιώργος Πλειός το έγραψε εύστοχα στο Twitter:
«Να θυμίσουμε ότι η πρώτη κυβέρνηση που με πρόσχημα τις θεωρίες συνωμοσίας ποινικοποίησε τα fake news για την πανδημία, όρος ασαφής, και που δεν ορίστηκε, ήταν η κυβέρνηση του Όρμπαν. Ο Όρμπαν είναι σήμερα το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης, πιο ακροδεξιός και από το Jobbik, τη ΧΑ της Ουγγαρίας».
Γιατί; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που το παίζει φιλελεύθερη δεν έχει πολλά ακροδεξιά στοιχεία και αρκετούς υπουργούς με ακροδεξιό και ρατσιστικό παρελθόν; Μπροστά της ο Όρμπαν ίσως είναι και φουλ δημοκράτης.
Είναι περίεργο που δεν έχει ξεσηκωθεί όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος με την παραπάνω τροποποίηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου