Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης συνήθως δεν πηγαίνει στη Βουλή για να απαντήσει στις ερωτήσεις που κατατίθενται και αφορούν θέματα αρμοδιότητάς του. Στέλνει τον υφυπουργό Λ. Οικονόμου να μιλήσει για λογαριασμό του και έχει δεχθεί κριτική γι αυτό.
Ομως στην περίπτωση της ερώτησης του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γ. Καμίνη για τη φρουρά του Μένιου Φουρθιώτη δεν μπορούσε να αποφύγει την έκθεση. Όχι μόνο γιατί ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης είχε δηλώσει ότι περιμένει να ακούσει τις απαντήσεις του αλλά και γιατί έπρεπε να πείσει ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε καμία σχέση με τα προνόμια του τηλεπαρουσιαστή-εκδότη-ιδιοκτήτη ραδιοφωνικού σταθμού.
Ο Μ. Χρυσοχοϊδης έκανε, δηλαδή, ό,τι και η Λ. Μενδώνη στην υπόθεση Λιγνάδη. Ανέλαβε την ευθύνη για τους αστυνομικούς που είχαν διατεθεί στον Φουρθιώτη, όπως η υπουργός Πολιτισμού είχε αναλάβει την ευθύνη για την επιλογή του κατηγορούμενου για βιασμούς ανηλίκων ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Παρόλο που κατά την πιθανότερη εκδοχή, η επιλογή έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος φωτογραφήθηκε να παρακολουθεί την πρόβα για τους Πέρσες και πήγε με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Επίδαυρο όταν ανέβηκε, η Λίνα Μενδώνη μπήκε μπροστά σαν ασπίδα και τον προστατεύσει.
Η Λ. Μενδώνη έσωσε έτσι την καρέκλα της στον ανασχηματισμό παρά τις κακές της σχέσεις με τους περισσότερους στο χώρο του πολιτισμού και τώρα ο Μ. Χρυσοχοϊδης προσέφερε καλές υπηρεσίες στο Μέγαρο Μαξίμου με το βλέμμα στα γαλάζια ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών.
Ήταν υποχρεωμένος να το κάνει. Εδώ και καιρό κυκλοφορούσαν φήμες ότι δεν έχει καλή επικοινωνία με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρ. Δημητριάδη και αυτό εκ των πραγμάτων τον έφερνε σε δυσχερή θέση. Από την άλλη, κανένας βουλευτής δεν τον θέλει συνυποψήφιο στην ίδια εκλογική περιφέρεια και για να πολιτευθεί θα πρέπει να έχει τη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου.
Πόσο μάλλον όταν η φρουρά του Φουρθιώτη και η καθυστέρηση του αρμόδιου υπουργείου να παραδεχτεί το σκάνδαλο έχει προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στο εσωτερικό της ΝΔ. Δεν υπάρχει βουλευτής ή στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος που να θέλει να μιλήσει γι αυτό το θέμα το οποίο δεν είναι με κανέναν τρόπο υπερασπίσιμο.
Αρκετοί, άλλωστε, στις ιδιωτικές συνομιλίες τους, ακόμη και με δημοσιογράφους, αναρωτιούνται πως η κυβέρνηση έμπλεξε με τον Φουρθιώτη και τι άλλο έχει συμβεί στο παρασκήνιο που δεν έγινε ακόμη γνωστό.
Η συγκυρία έτσι κι αλλιώς δεν είναι ευνοϊκή για τους μεταγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ, μετά τη σύγκρουση Σημίτη-Καραμανλή για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά. Χρυσοχοϊδης και Μενδώνη θυμίζουν στους καθαρόαιμους δεξιούς ότι έφτιαξαν την πολιτική τους καριέρα επί πρωθυπουργίας του Κ. Σημίτη που δεν σέβεται τα ιερά και τα όσια του καραμανλισμού.
Το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν πέφτει στη φωτιά για να στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία στους Νεοδημοκράτες που δεν έχουν συμφιλιωθεί με την όσμωση με τους ΠΑΣΟΚους.
Και δεν είναι λίγοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου