Μετά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) το 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε συνεργασία με το νέο, από την ίδια διορισμένο ΔΣ, προχωρά στο επόμενο βήμα, προκείμενου να βάλει ταφόπλακα στη φιλοσοφία και το σκοπό του μεγαλύτερου οργανισμού που παρέχει δωρεάν «στεγνά» προγράμματα που οδηγούν στην απεξάρτηση.
Προφανώς και ο υπουργός Υγείας, κ. Κικίλιας αλλά και όλο το επιτελείο της κυβέρνησης δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αργός θάνατος. Προφανώς δεν γνωρίζουν ότι στα 38 χρόνια λειτουργίας του, το ΚΕΘΕΑ έχει σώσει κόσμο, έχει αλλάξει τα δεδομένα, έχει καταργήσει πολλά στερεότυπα. Προφανώς και δεν γνωρίζουν ότι έδωσε ελπίδα σε χιλιάδες νέους μέσα στον σκοτεινό κόσμο της εξάρτησης.
Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας. Τα προγράμματά του αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα και χωρίς τη χορήγηση υποκαταστάτων το πρόβλημα της χρήσης και της εξάρτησης, με τη συμμετοχή της οικογένειας και της κοινωνίας. Διαθέτει περισσότερες από 100 μονάδες πανελλαδικά οι οποίες σε ετήσια βάση προσφέρουν υπηρεσίες σε 15.000 αποδέκτες, άτομα με διαφορετικές μορφές εξάρτησης (ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο) και τις οικογένειές τους.
Η δομή λειτουργίας του είναι άμεσα συνδεδεμένη με το θεραπευτικό του μοντέλο, με τη φιλοσοφία των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων που στηρίζονται στις αρχές της ενεργούς συμμετοχής, της προσφοράς, της συλλογικότητας με στόχο να διαμορφώνονται άνθρωποι που αποτινάζοντας τη «σκλαβιά» της εξάρτησης θα αποκτούν φωνή και άποψη.
Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω είναι απολύτως λογικό οι εργαζόμενοι, τα μέλη των θεραπευτικών κοινοτήτων και της επανένταξης, οι γονείς και η ίδια η κοινωνία να αντιδρούν τόσο έντονα. Οι αλλαγές που προωθούνται πλήττουν τον πυρήνα της θεραπευτικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ.
Η συνεχής επιβολή αυταρχικών μέτρων στο ΚΕΘΕΑ οδηγεί σε συγκρούσεις, αποσταθεροποίηση και την δημιουργία ενός κλίματος καταδίωξης μέσα στον οργανισμό. Δεν είναι τυχαία η ανακοίνωση των εργαζομένων του οργανισμού, που αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Μια επιτροπή, ορισμένη από το νέο ΔΣ, επιχειρεί να ολοκληρώσει το πραξικόπημα, καταρτίζοντας σχέδιο νόμου που μετατρέπει το ΚΕΘΕΑ σε γραφειοκρατικό μόρφωμα, περικόπτει ανεξήγητα τη θεραπευτική και επιστημονική του εμβέλεια, υπονομεύει την αποτελεσματικότητά του και υποβαθμίζει τον ρόλο των εργαζομένων. Το μόνο που μένει είναι να αλλάξει και το όνομα».
-Καταργούνται τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και μειώνεται ο αριθμός των θεραπευτικών δομών κατά 1/3 με αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις.
-Η θεραπευτική κοινότητα, ως θεραπευτική πρακτική με αναγνωρισμένη αποτελεσματικότητα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αντικαθίσταται στην πρόταση από ξενώνες διαμονής και κέντρα σωματικής αποτοξίνωσης! Όλες οι επωνυμίες των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ (Διάβαση, Νόστος, Παρέμβαση, Εν Δράσει, Ιθάκη κ.λπ.) εξαερώνονται με τη μετονομασία τους σε «διευθύνσεις κλινικών εφαρμογών».
-Επιχειρείται, χωρίς τεκμηρίωση, η αντεπιστημονική συγχώνευση καθόλα ανόμοιων θεραπευτικών δομών, όπως των προγραμμάτων στις φυλακές με τις δομές απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.
-Μετατρέπει το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από άμισθο σε έμμισθο, σφραγίζοντας τη μετάβαση από ένα αιρετό συμβούλιο εθελοντών σε ένα κομματικά ελεγχόμενο συμβούλιο το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά τον οργανισμό, σε αντίθεση με τις δηλώσεις σε όλους τους τόνους που θυμόμαστε την περίοδο της ΠΝΠ.
-Καταργεί όλα τα συλλογικά όργανα που είχε το ΚΕΘΕΑ, εκτός από τη Γενική του Συνέλευση την οποία διατηρεί σε διακοσμητικό ρόλο και συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση ΔΣ, ενάντια στις διακηρύξεις της κυβέρνησης και του ίδιου του ΔΣ.
Το έργο ήταν προμελετημένο
Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής που έως σήμερα σταθερά και μεθοδικά υποβαθμίζει τον τομέα της υγείας, τα θεραπευτικά προγράμματα και τις δομές πρόληψης αφήνοντας τα υποχρηματοδοτουμένα και υποστελεχωμένα. Γιατί πολύ απλά η υγεία κοστίζει…
Οι εκφραστές του δόγματος «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» φαίνεται να μην κατανοούν καθόλου τι σημαίνει θεραπεία και πώς διαμορφώνεται η δυναμική στους οργανισμούς που βασίζονται στο μοντέλο των θεραπευτικών κοινοτήτων. Το δόγμα της κυβέρνησης «Νόμος και Τάξη» καλά κρατεί στο χώρο της υγείας, στο χώρο της παιδείας, στους εργασιακούς χώρους, στις αστυνομικές αυθαιρεσίες και στη βία κατά των πολιτών.
Την ίδια στιγμή, οι ασφυκτικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία και η νέα οικονομική κρίση, που αποδεδειγμένα αυξάνουν την επαφή των ανθρώπων με ναρκωτικές ουσίες, κάνουν πιο επιτακτικό από ποτέ τον ρόλο του ΚΕΘΕΑ, καθώς σε κάθε περίπτωση «διάλυσής του», οι επιπτώσεις θα είναι ορατές στην ελληνική κοινωνία.
Γι’ αυτό και το ΚΕΘΕΑ είναι υπόθεση όλων μας.
Πηγή: Documento
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου