Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Το νέο αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνει «νεο-αγανακτισμένους» στις πλατείες εν μέσω πανδημίας, το νέο της όπλο είναι η εργαλειοποίηση της έντασης, και το νέο της πρόβλημα είναι η απειλή κοινωνικής έκρηξης.












Το απόγευμα της Τρίτης, πριν ανακοινωθούν τα νέα στοιχεία εκτροχιασμού της πανδημίας, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για «μείζονα ανευθυνότητα» επειδή στηρίζει κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις και του χρέωσε, προκαταβολικά, μελλοντική έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού.

Το βράδυ της Τρίτης, μετά τα επεισόδια και τον τραυματισμό του αστυνομικού στην Νέα Σμύρνη, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε τηλεοπτικά για να δηλώσει εγγυητής της ενότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας, να διαμηνύσει πως «δεν θα επιτρέψει τον διχασμό» και να δηλώσει πως «ο τραυματισμός του συμπολίτη μας αστυνομικού πρέπει να μας αφυπνίσει». 

Δεν είπε τίποτα για τον τραυματισμό του νεαρού το απόγευμα της Κυριακής από αστυνομικούς, όπως δεν είπε τίποτα και για την ένστολη αυθαιρεσία που ακολούθησε τα έκτροπα της Νέας Σμύρνης.

Το πρωί της Τετάρτης, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε στον ΣΚΑΙ πως ακριβώς εννοεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή την εγγύηση ενότητας: Η Αριστοτελία Πελώνη είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση, κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συμπεριφέρεται σαν κόμμα του 3% και πρόσθεσε ότι τα συνθήματά του, θυμίζουν το 2008 και το 2011. 

«Δεν μπορεί η χώρα να γυρίσει σε αυτές τις καταστάσεις», δήλωσε και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ στρατηγική έντασης «επειδή δεν έχει βρει αντιπολιτευτικό αφήγημα».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος απέρριψε επίσης το επιχείρημα «η βία γεννά βία» διότι δεν μπορούμε, όπως είπε, να εξισώνουμε τα όργανα επιβολής του νόμου με «μπαχαλάκηδες» και διότι υπάρχουν νόμοι και κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται.

Εν ολίγοις, το νέο αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνει «νεο-αγανακτισμένους» στις πλατείες εν μέσω πανδημίας, το νέο της όπλο είναι η εργαλειοποίηση της έντασης, και το νέο της πρόβλημα είναι η απειλή κοινωνικής έκρηξης.

Πρόκειται για εξαιρετικά εύφλεκτο και επικίνδυνο τρίπτυχο όπως έδειξαν χθες βράδυ τα γεγονότα της Νέας Σμύνρης – πρόκειται όμως και για τον δρόμο στον οποίο φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει το Μαξίμου για δύο λόγους: 

Για να αλλάξει πολιτική ατζέντα και να καλύψει τα αδιέξοδα στην πανδημία και την οικονομία μετά την παταγώδη αποτυχία των πολύμηνων lockdowns, και για να συσπειρώσει τον σκληρό πυρήνα των συντηρητικών ψηφοφόρων και δυνάμεων.

Οι ενδεχόμενες απώλειες προς το κέντρο δεν αξιολογούνται αυτή την στιγμή ως ισχυρός κίνδυνος, ή τουλάχιστον θεωρούνται κίνδυνος διαχειρίσιμος – είτε δια της ενεργοποίησης των αντανακλαστικών του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, είτε με επικοινωνιακές κινήσεις όπως η χθεσινή, άνευ ουσίας, συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο για τη  παροπλισμένη επιτροπή του περί αστυνομικής βίας.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κυβέρνηση παίζει, καιροσκοπικά και επικίνδυνα, το παιχνίδι του «νόμου και της τάξης», πιστεύουν ότι θα επιμείνει σε σκληρούς αντιπερισπασμούς γιατί φοβάται τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα της επόμενης μέρας της πανδημίας κι εκτιμούν ότι, μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναζητήσει πάση δυνάμει το «παράθυρο» για να ξεφύγει με εκλογές. 

«Οσο το ξέφωτο και το παράθυρο δεν φαίνεται, τόσο πιο σκληρό θα γίνεται το παιχνίδι» λέει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις παγίδες για την αντιπολίτευση.

Ακριβώς αυτές τις παγίδες επιχείρησε να «κάψει» άμεσα η Κουμουνδούρου με την χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση καταδίκης της επίθεσης στον αστυνομικό στην Νέα Σμύρνη και με το μήνυμα ότι «η βία δεν απαντιέται με την βία».

Οι μέρες και οι πλατείες όμως έχουν ήδη υψηλό φορτίο. 

Κι όσο η κυβέρνηση ζητά ενότητα δια των πολιτικών εμπρησμών, τόσο στρώνεται και το πολιτικό και κοινωνικό ναρκοπέδιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου