Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Aνασχηματισμός εκλογών, δεξιάς στροφής και αυταρέσκειας
























Χωρίς αλλαγές στα βασικά υπουργεία, με στροφή προς τα δεξιά μέσω της αναβάθμισης του Μ. Βορίδη και την αξιοποίηση των βουλευτών Α. Συρίγου (για πειθαρχία στα πανεπιστήμια) και Σ. Βούλτεψη (για πυγμή στους μετανάστες) και με παράδοξες επιλογές, όπως η παραμονή του Χ. Θεοχάρη στο υπουργείο Tουρισμού, οριστικοποιήθηκε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που σηματοδοτεί:

  • Τη βούληση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε εκλογές, αποφεύγοντας τις εσωκομματικές συγκρούσεις, μόλις η πανδημία το επιτρέψει.
  • Την απόφασή του να συσπειρώσει την ΝΔ εγκαταλείποντας τα ανοίγματα στο κέντρο και επενδύοντας στους “σκληρούς”.
  • Την άρνησή του να διορθώσει λάθη και να αναγνωρίσει την αποτυχία σε συγκεκριμένες πολιτικές, όπως στα υπουργεία Υγείας, Παιδείας ή Πολιτισμού.

Δέκα γυναίκες σε ένα σχήμα 58 μελών - καθόλου ευέλικτο και μικρό, όπως ήθελαν οι προεκλογικές υποσχέσεις - και η αξιοποίηση περισσότερων βουλευτών από τη ΝΔ, είναι δύο από τα χαρακτηριστικά του νέου σχήματος.

Οι μόνες αποχωρήσεις υπουργών από την κυβέρνηση είναι του πρώην υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου τον οποίο έφερε στην ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τον οποίο τώρα  “τελειώνει” και του σαμαρικού πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που του χρυσώθηκε το χάπι με το ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Οι εκπλήξεις είναι η αναβάθμιση του Μάκη Βορίδη ως υπουργού Εσωτερικών, η μετακίνηση του Κ. Χατζηδάκη από το Περιβάλλοντος-Ενέργειας στο Εργασίας, ο ορισμός του καθηγητή Χρ. Ταραντίλη ως κυβερνητικού εκπροσώπου. Η τοποθέτηση  ως υφυπουργού του εκλογολόγου Θ. Λιβάνιου, τον οποίο «σύστησε» στο σύστημα εξουσίας ο κ. Γεραπετρίτης, θεωρείται ότι αποσκοπεί να καλύψει στο Μέγαρο Μαξίμου το κενό της αποχώρησης Θεοδωρικάκου.

Στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη δεν υπάρχει καμία αλλαγή, όπως και στο Υγείας όπου απλώς αναβαθμίστηκε ως αναπληρωτής ο Β. Κοντοζαμάνης.

Απογοητευμένοι μένουν οι καραμανλικοί με την απομάκρυνση του Γιώργου Κουμουτσάκου από το μεταναστευτικής πολιτικής και τη μη υπουργοποίηση του Θόδωρου Ρουσόπουλου που βρισκόταν στο “παρά ένα” και είναι άγνωστο τι συνέβη την τελευταία στιγμή και έμεινε εκτός. Στο ίδιο κάδρο εντάσσεται και ο αποκλεισμός του συνδεδεμένου με το Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής Δημήτρη Καιρίδη.

Η τοποθέτηση στο υπουργείο Παιδείας ως υφυπουργού του καθηγητή στο Πάντειο Αγγελου Συρίγου ο οποίος έχει πέσει θύμα βιαιοπραγίας μέσα στο πανεπιστήμιο έχει προφανή συμβολισμό, ενώ η Ζέττα Μακρή διαδέχθηκε την Σοφία Ζαχαράκη που μετακινήθηκε στο Τουρισμού.

Η αναβάθμιση από γγ σε υφυπουργό Πολιτισμού του επίσης “Ποταμίσιου” Νίκου Γιατρομανωλάκη, ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ,  θεωρείται ως άνοιγμα στον κόσμο των καλλιτεχνών και των μειονοτήτων,  όπου η επιρροή της κυβέρνησης είναι αποδυναμωμένη. 

Από τις καραμπόλες, συνήθεις στους ελληνικούς ανασχηματισμούς,  τυχερός βγήκε ο Κ. Σκρέκας που  από υφυπουργός Ανάπτυξης αναβαθμίστηκε σε υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας. Τυχερός και ο “Ποταμίσιος” Γιώργος Αμυράς που έγινε υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο.  

Πλατιά χαμόγελα για τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό και για τους βουλευτές Μαρία Συρεγγέλα, Γ. Στύλιο και Κ. Κατσαφάδο που θα δοκιμαστούν ως υφυπουργοί.  Συνολικά, οι χαμένοι είνα 8:  Βρούτσης, Θεοδωρικάκος, Κουμουτσάκος, Καράογλου, Διγαλάκης, Ζαριφόπουλος, Κόνσολας, Δημήτρης Οικονόμου.

Σε μία στιγμή που η κυβέρνηση είχε συνεχείς αστοχίες σε θέματα κρίσιμα για τον σχεδιασμό της, όπως οι εμβολιασμοί, ο ανασχηματισμός επιταχύνθηκε ακριβώς για να στραφεί η δημόσια συζήτηση στις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Βασικά στα τηλεπαράθυρα, γιατί η κοινωνία έχει τα δικά της, πιο επείγοντα προβλήματα.

https://tvxs.gr/news/ellada/anasximatismos-eklogon-deksias-strofis-kai-aytareskeias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου