Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Αλαλούμ από το Ντουμπάι μέχρι την Αθήνα-Ποιός να περίμενε ότι θα ήταν ανίκανη κι επικίνδυνη μια κυβέρνηση, που της πήρε "μόνο" 6 μήνες για να βάλει κάτω ένα κομμάτι ύφασμα, και να βγάλει μάσκες σε σωστές διαστάσεις;

 
















Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις το πρωί του Σαββάτου και το περιεχόμενό τους, είναι άλλη μια απόδειξη ότι το μοντέλο διακυβέρνησης του ενός που αποφασίζει για όλα, διαφημίζεται πολύ καλά, αλλά δεν λειτουργεί.


Αυτά που ζουν οι κουρασμένοι πολίτες τα τελευταία 24ωρα, με αποκορύφωμα τις ανακοινώσεις Πέτσα το πρωί του Σαββάτου, στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζουν τις μεγάλες δυσλειτουργίες του μοντέλου διακυβέρνησης που έχει επιλεγεί από τη σημερινή κυβέρνηση.

Οι αποφάσεις σε στενό κύκλο, η κατάργηση υπουργών και υφυπουργών, που απλώς παρίστανται, η επίκληση των προτάσεων των ειδικών ως συνοδευτικό ειλημμένων αποφάσεων και η γνωστή πια κατάληξη "με απόφαση Μητσοτάκη", αποδεδειγμένα δεν λειτουργεί και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Οι πολίτες μέσα σε λίγες μέρες είδαν τα εξής:

  • Διάψευση των προσδοκιών σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών. Φταίνε οι ρυθμοί της ΕΕ, αλλά ήταν η κυβέρνηση που είχε προαναγγείλει 2.000.000 εμβολιασμούς το μήνα.
  • Φιάσκο με τους εμβολιασμούς των προνομιούχων, που σταμάτησε φυσικά "με εντολή Μητσοτάκη", που η ίδια η κυβέρνηση είχε αποφασίσει.
  • Εικόνες προνομιούχων Ελλήνων στο Ντουμπάι, την ώρα που οι πληβείοι πίσω στην πατρίδα, έπρεπε να στείλουν μήνυμα 6 για να δουν λίγους συγγενείς στις γιορτές και αφού είχε προηγηθεί προειδοποίηση Χρυσοχοΐδη, για αστυνομικές επισκέψεις κατ' οίκον.
  • Τον Στέλιο Πέτσα να ανακοινώνει το πρωί του Σαββάτου σκληρότερο lockdown μιας εβδομάδας (κλειστά κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, εκκλησίες, τέλος clickaway) με απόφαση Μητσοτάκη και στόχο, να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου. Της διακοπής του Click Away, είχε προηγηθεί λίγο πριν τις ανακοινώσεις, ο πανηγυρισμός του αρμόδιου υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, για την επιτυχία της προσπάθειας, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για άνοιγμα του λιανεμπορίου σε ζώνες! Άλλο ένα δείγμα της ενημέρωσης των υπουργών για κυβερνητικές πρωτοβουλίες και εύρυθμης λειτουργίας του σχήματος.

Το λυπηρό είναι ότι η απόφαση Μητσοτάκη, έχει ληφθεί με τους ειδικούς να είναι διχασμένοι για το άνοιγμα των σχολείων και η προαναγγελία για τις 11 Ιανουαρίου να μη βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία.

Εικόνα για το τι έγινε στις γιορτές θα έχουμε τις επόμενες ημέρες, επομένως πώς και για ποιους λόγους -αν όχι αποκλειστικά επικοινωνιακούς- η σκλήρυνση των μέτρων, συνοδεύεται με το άνοιγμα των σχολείων; Πώς προαναγγέλλεται μια τόσο κρίσιμη απόφαση, χωρίς ξεκάθαρη εισήγηση των ειδικών; Δεν λειτουργεί η τηλεκπαίδευση, όπως υπερηφανεύεται η Νίκη Κεραμέως, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν μόνο όταν θα είναι απολύτως ασφαλής μια τέτοια κίνηση;

Η επικοινωνία και η μικροπολιτική έχει δυστυχώς επικρατήσει πλήρως κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα και όσοι περίμεναν ότι μια εθνική τραγωδία, θα μπορούσε να φέρει στο προσκήνιο των πολιτικών αποφάσεων την ουσία με μοναδικό κριτήριο το κοινό καλό, διαψεύδονται καθημερινά.

Ακόμα και τώρα όμως, θα έπρεπε η κυβέρνηση να αλλάξει ρότα και να κινηθεί με συνεκτικό σχέδιο, χωρίς μπρος - πίσω και χωρίς να έχει το νου της σε δημοσκοπήσεις, ανασχηματισμούς και στο χρόνο μιας εκλογικής αναμέτρησης.

Αν δεν το κάνει, σύντομα, η "απόφαση Μητσοτάκη", θα έχει την επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα της "εντολής Σαμαρά".

https://www.news247.gr/gnomes/manos-xwrianopoylos/alaloym-apo-to-ntoympai-mechri-tin-athina.9098466.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου