Ηταν ένα μήνυμα του «Κρητίκαρου», του «προέδρου», του «λεβέντη» (όπως τον προσφωνούν οι φίλοι του στο facebook) προς το ψηφιακό κοινό του. Αυτή είναι η «δική του Αριστερά», όπως την αποκαλεί ο ίδιος, που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της σε ό,τι σχετίζεται με τον «Παυλάρα»:
ένα κράμα ανθρώπων διάφορων ηλικιών που είναι έτοιμο να επιτεθεί διαδικτυακά σε όποιον τολμήσει -ακόμα και από τους συντρόφους τους- να υπονοήσει έστω την παραμικρή κριτική απέναντι στο ίνδαλμά τους, χρησιμοποιώντας οξύτατες εκφράσεις και επί προσωπικού αναφορές, που πόρρω απέχουν από τον λόγο της Αριστεράς.
Ετσι, κάθε φορά που ο κ. Πολάκης αναρτά κάποιο σχόλιο, οι φαν του τον αποθεώνουν («Ετσι Παύλο, ξεμπρόστιασέ τους», «δώσε πόνο στα λαμόγια», «μην τους αφήνεις σε ησυχία, είμαστε μαζί σου», «καθάρισε τη βρώμα»), ενώ ταυτόχρονα ξιφουλκούν στον «τοίχο» κάθε χρήστη που διαφωνεί έστω και ήπια με το ίνδαλμα.
Ο κ. Πολάκης γνωρίζει καλά τη δύναμη που ασκεί στο κοινό του και την καλλιεργεί: συντηρεί το ύφος και την εικόνα του «λαϊκού» πολιτικού που είναι πάντα εκεί, έτοιμος να ακούσει τον πόνο του ψηφοφόρου, να δώσει λύσεις, να καταγγείλει τα κυβερνητικά πεπραγμένα και ταυτόχρονα να υπερασπιστεί το δικό του έργο.
Σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μια κοινωνία σε πόλωση -όπως είναι η ελληνική ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία- αποτελεί ιδανικό πλαίσιο ανάπτυξης του λαϊκισμού ως πολιτικής πρακτικής, ανεξάρτητα από τον ιδεολογικό προσανατολισμό.
Η καθημερινή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από έναν πολιτικό είναι χαρακτηριστικό φαινόμενο των τελευταίων χρόνων.
Οι ίδιες έρευνες αναφέρουν ότι η μεθοδολογία, το περιεχόμενο, ακόμα και η χρήση συγκεκριμένων λέξεων και όρων υπακούν σε αυτό ακριβώς το μοτίβο «επικοινωνίας» με τον κόσμο που δίνει την ψευδαίσθηση της αμεσότητας, του οικείου, του προσιτού ανάμεσα σε εκείνον που στέλνει το μήνυμα και σ’ αυτόν που το λαμβάνει.
Κάπως έτσι είδαμε τον κ. Πολάκη να φωτογραφίζεται έξω από τη ΜΕΘ του «Σωτηρία» προχθές, προκειμένου να καταγγείλει την κυβέρνηση για τις κλίνες.
Λίγες ώρες νωρίτερα είχε γίνει ανάλογη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα, αλλά αυτό προφανώς δεν έφτανε για τον πρώην αναπληρωτή.
Καλούσε δε τον πρόεδρο της Βουλής να μετρήσουν μαζί τα κρεβάτια.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν φορούσε μάσκα προστασίας μέσα σε νοσοκομείο κι αυτό προκάλεσε και πάλι πλήθος αρνητικών σχολίων, αλλά για τους οπαδούς του ήταν και πάλι υπεράνω κριτικής:
«αν φορούσε μάσκα ποιος θα έδινε σημασία στο ηχηρό μήνυμα;
Εμπαινε Παυλάρα», αναφέρει χαρακτηριστική ανάρτηση.
«Η απελπισία του κόσμου οδηγεί σε ακρότητες», μας λέει έμπειρο πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις αναρτήσεις.
«Κι αυτό είναι ένα επικίνδυνο, ανεξέλεγκτο φαινόμενο». Κατά τη δική του εκτίμηση, ο λόγος για τον οποίο ο κ. Πολάκης επανειλημμένα κλοτσάει την καρδάρα με το γάλα του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο γεγονός ότι θεωρεί πως έχει χάσει έδαφος στο κόμμα και δεν βρίσκεται σε θέση πρώτης γραμμής, δεν έχει ουσιαστικό λόγο και ρόλο.
Στις τελευταίες εσωκομματικές μετακινήσεις, μεταξύ άλλων, με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Πολάκης βρέθηκε από αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών στη θέση του αναπληρωτή Διαφάνειας Διοικητικής Δράσης (υπό τον νεότερό του Κώστα Ζαχαριάδη), με άλλους δύο αναπληρωτές.
Είναι επαρκής όμως αυτή η εξήγηση;
Την ίδια συμπεριφορά εξάλλου επιδείκνυε και την περίοδο που ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας όταν ξιφουλκούσε με αναρτήσεις που έβριθαν χαρακτηρισμών για πολιτικούς αντιπάλους, ΜΜΕ και δημοσιογράφους.
Πώς τον βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ
«Εχει αδικήσει τον εαυτό του -και όχι μόνο- με προσωπικές αναφορές και ύφος που έδωσαν έδαφος για αντιπαράθεση αλλά και για στοχοποίηση από πλευράς της αντιπολίτευσης», έλεγε το 2019 ο Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο «Βήμα». Την ίδια άποψη είχε εκφράσει και ο Νίκος Φίλης, μετά το περιστατικό με τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο:
«Πιστεύω ότι ο Παύλος Πολάκης αδικεί τον εαυτό του με όσα είπε και αδικεί και το έργο του στον χώρο της Υγείας. Δεν εκπροσωπεί με όσα είπε το δημοκρατικό ήθος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εκπροσωπεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει τον αγώνα των ΑμΕΑ για μια ισότιμη θέση στην κοινωνία μας».
Ο Στέλιος Κούλογλου είχε φτάσει την κριτική ακόμα πιο μακριά τότε:
«Ο κ. Πολάκης έκανε λάθος. Βάζει τρικλοποδιές στην κυβέρνηση και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας. Δίνει πάτημα στη Ν.Δ. να αλλάζει την ατζέντα».
Εχει όμως ενοχλήσει και τους εκπροσώπους της Κεντροαριστεράς που πασχίζουν να βρουν τον δικό τους χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο πλαίσιο της διεύρυνσης που έχει εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας: «Είναι δικαίωμα του Παύλου Πολάκη να κρίνει και να επικρίνει τη διακυβέρνηση Σημίτη. Ακόμα και όταν άθελά του -όπως πιστεύουμε- η κριτική του στα εθνικά θέματα ταυτίζεται με αναχρονιστικές και εθνικιστικές προσεγγίσεις.
Οταν όμως η κριτική μετατρέπεται σε προσωπικό λίβελο και εκτρέπεται σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, βλάπτει σοβαρά την υπόθεση της ανασυγκρότησης της σύγχρονης Αριστεράς. Το ύφος στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να συμβαδίζει με το ήθος της Αριστεράς. Αυτή είναι η απαίτηση του κόσμου που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», ανέφεραν σε δήλωσή τους πριν από λίγους μήνες οι Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης και Παναγιώτης Παναγιώτου, σχολιάζοντας μια ανάρτησή του εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Ο Αλέξης Τσίπρας ουκ ολίγες φορές έχει βρεθεί στο στόχαστρο αντιπάλων και φίλων για τη σχέση που έχει με τον «αψύ Σφακιανό», όπως ο ίδιος τον χαρακτήρισε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας της Ν.Δ. κατά του κ. Πολάκη τον Απρίλιο του 2019 - διαδικασία που ο κ. Τσίπρας μετέτρεψε σε πρόταση δυσπιστίας κατά της ίδιας της κυβέρνησης.
Η πολλαπλή κάλυψη που έχει προσφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον βουλευτή πιθανότατα έχει προσφέρει στον κ. Πολάκη ένα αίσθημα «ασυλίας».
Από την πλευρά του, ο κ. Πολάκης πασχίζει να ανταποκριθεί σε αυτό που εκλαμβάνει ως προεδρική εύνοια με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο ίδιος την αφοσίωση στον πρόεδρο: επιτιθέμενος έως και κατά συντρόφων επειδή εξέφρασαν ένα διαφορετικό αφήγημα για το κόμμα. Χαρακτηριστική ήταν η επίθεση εις βάρος του Ευκλείδη Τσακαλώτου πριν από λίγο καιρό με αφορμή το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ. Ξεχνώντας (;) ότι αυτό ακριβώς αποτελεί κύριο όπλο στη φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης για την πανδημία, ο κ. Πολάκης επέκρινε τον πρώην υπουργό Οικονομικών καθώς, κατά την άποψή του, θα μπορούσε να είναι μικρότερο.
«Για το μαξιλάρι (...) μόνο περήφανοι μπορούμε να είμαστε», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ακυρώνοντας έτσι το μήνυμα που εξέπεμψε ο Σφακιανός βουλευτής. Στο ίδιο μοτίβο, όταν ο κ. Πολάκης επιτέθηκε στον Σωτήρη Τσιόδρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεγε την ήπια πολιτική αντιπαράθεση.
Κατά συνέπεια, όταν την Τετάρτη βρέθηκε για πρώτη φορά στο κόμμα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την τελευταία του ανάρτηση, μάλλον αντιλήφθηκε ότι ακόμα και η όποια «ασυλία» έχει τα όριά της. Ενδεχομένως να μην είχε «δει» και τον εαυτό του στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην «Αυγή» το καλοκαίρι, όταν ο πρόεδρος εφιστούσε προσοχή στα στελέχη «στον δημόσιο λόγο τους» και στις «ναρκισσιστικές» συμπεριφορές.
Πολάκη δαγκωτό
Σε άρθρο του στην «Αυγή» (15.7.2019), ο πολιτικός επιστήμονας Παναγιώτης Κουστένης, αναλύοντας τα στοιχεία που είχαν προκύψει από τις κάλπες, αναφερόταν -μεταξύ άλλων- στην έντονη παρουσία του παραδοσιακού (κυρίως παπανδρεϊκού) ΠΑΣΟΚ στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή καταγράφηκε εναργώς ακόμα και σε αποτελέσματα της εσωτερικής σταυροδοσίας:
«Παρόμοια άλλωστε ήταν και η περίπτωση των Χανίων, όπου η επικράτηση του Π. Πολάκη έναντι του Γ. Σταθάκη αντανακλά τον τοπικό “ανταγωνισμό” μεταξύ του αγροτικού-ημιαστικού (και παραδοσιακά περισσότερο “πασοκικού”) ρεύματος έναντι του αστικού». Ισως έτσι να εξηγείται η φράση «η δική μου Αριστερά» του Παύλου Πολάκη. Ενδεχομένως εκεί να οφείλονται και τα επιχειρήματα των ακολούθων του που έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη Δευτέρα και απευθύνονταν στην εξ αριστερών κριτική: «Αμάν πια με αυτή την ιδεολογική καθαρότητα», «βγήκαν πάλι τα... αριστερόμετρα», «είμαστε περισσότερο αριστεροί από εσάς» κ.λπ.
Κι εδώ ίσως είναι το μεγάλο δίλημμα ισορροπίας του Αλέξη Τσίπρα: οι ψήφοι που έρχονται στο κόμμα γοητευμένες από την «πολακική» πολιτική παρουσία απέναντι σε εκείνες που φεύγουν από το κόμμα ή διστάζουν να το στηρίξουν εξαιτίας της. Μένει να δούμε πού θα γείρει η ζυγαριά.
Τζανακόπουλος-Γεροβασίλη στο «Σωτηρία»
Σε αντίθεση με την παρουσία Πολάκη έξω από τη ΜΕΘ του «Σωτηρία», το νοσοκομείο επισκέφτηκαν χθες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Ολγα Γεροβασίλη. Εκεί διαπιστώθηκε ότι λειτουργούν οι μισές υπομονάδες, υποστελεχωμένες και με προσωπικό που έχει μετακινηθεί από άλλα νευραλγικά πόστα του νοσοκομείου. Από την πλευρά του, ο διοικητής αρνήθηκε αναιτιολόγητα να παρουσιάσει στους δύο εκπροσώπους τη λίστα του προσωπικού που υπηρετεί στη μονάδα αυτή των 50 κλινών.
«Χθες ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αν διαψευστεί η δήλωση, σύμφωνα με την οποία αυτή τη στιγμή 50 κρεβάτια είναι άμεσα διαθέσιμα και έχουν τη δυνατότητα τώρα να υποδεχτούν ασθενείς, τότε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει την παραίτηση του διοικητή. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τις συνέπειες λόγου και έργων του κ. Μητσοτάκη», ήταν το σχόλιο του γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου