Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Μοναχικός ο περίπατος για τον Κ. Μπακογιάννη









Χωρίς συμμάχους μένει πλέον ο δήμαρχος Αθηναίων στα πολυδάπανα σχέδια για αλλαγές στο κέντρο της πόλης.

Περίπατο συνεχίζει να πηγαίνει η στήριξη της δημοτικής αντιπολίτευσης στο έργο του «Μεγάλου Περιπάτου». Σε όσους αρχικά υποστήριξαν το έργο και τώρα αποσύρουν τη στήριξή τους προστίθεται ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Βουλγαράκης (υπουργός επί κυβερνήσεων Καραμανλή).

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή Μπακογιάννη, κάνοντας λόγο για αστοχίες και λάθος χειρισμούς στον τρόπο που εξελίχθηκε το έργο, αλλά και για απουσία διαλόγου με τον κόσμο, ενισχύοντας την κριτική που δέχεται ο δήμαρχος για απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης.

Με δεδομένη και την πρόσφατη τοποθέτηση του Π. Γερουλάνου με άρθρο του με τίτλο «Δεν βγήκε» (εμφανής αιχμή στην αναφορά του Κ. Μπακογιάννη ότι το πειραματικό έργο «βγήκε και δεν βγήκε» ως σκέψη), η δημοτική αρχή μοιάζει να μένει χωρίς συμμάχους τη στιγμή που ανακοινώνει μόνιμες παρεμβάσεις εντός των επόμενων μηνών και είναι αμφίβολο εάν οι νέες προτάσεις της για τον «Μεγάλο Περίπατο» μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Αναπάντητα ερωτήματα

Ομως, ποια ακριβώς είναι τα μόνιμα έργα; Ποια τα επόμενα βήματα; Και, κυρίως, πόσα τα χρήματα που θα απαιτηθούν; Τα σχετικά ερωτήματα που τέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση (την πρώτη μετά τη γνωστή συνέντευξη του δημάρχου) από την αντιπολίτευση δεν απαντήθηκαν από τη δημοτική αρχή. 

Ο δήμαρχος υποσχέθηκε εκ νέου «εξαντλητική διαβούλευση» και επανέλαβε τον στόχο να ξεκινήσουν τα μόνιμα έργα εντός του 2021. 

«Είναι ανακοίνωση-φόβητρο ότι θα επανέλθετε με μόνιμα έργα» σχολίασε ο σύμβουλος της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Π. Κωνσταντίνου.

Η σπατάλη των 2 εκατ. ευρώ έχει γίνει «μια αρπαχτή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και φοβόμαστε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα», πρόσθεσε. «Ο κ. Μπακογιάννης υπόσχεται και πάλι δραματικές αλλαγές στο κέντρο της πόλης χωρίς να δημοσιοποιεί τις μελέτες που θα τις στηρίξουν, χωρίς να μας λέει τι έμαθε από τα μέχρι τώρα λάθη», τονίζει η «Ανοιχτή Πόλη».

● Εντυπώσεις προκάλεσε η παρελκυστική τακτική της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη στην πρόταση αντιπολιτευόμενων παρατάξεων για έκδοση ψηφίσματος ενόψει της έκδοσης δικαστικής απόφασης (7 Οκτωβρίου) για τη Χρυσή Αυγή. Η αντιπολίτευση κατέθεσε ψήφισμα στην κατεύθυνση προηγούμενου ψηφίσματος που εγκρίθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, όπου τονιζόταν η ανάγκη για παραδειγματική καταδίκη των νεοναζί δολοφόνων. Η δημοτική αρχή κατέθεσε δικό της ψήφισμα.

Δεν αναγνώσθηκε, ωστόσο αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι εντόπισαν υπαναχώρηση της δημοτικής αρχής από το προ μηνών ψήφισμα που και η ίδια είχε υπερψηφίσει. Εν τέλει, αποφασίστηκε να συνεδριάσει εκτάκτως τις επόμενες ημέρες το συμβούλιο για το θέμα. Το τελικό ψήφισμα συμφωνήθηκε ότι θα έχει ως βάση αυτό της 10ης Φεβρουαρίου.

● Πρόταση για νομοθετική ρύθμιση που να εξαιρεί τις καθαρίστριες σχολικών κτιρίων από την απαίτηση να κατέχουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας προκειμένου να προσληφθούν από τους δήμους θα καταθέσει ο Δήμος Αθηναίων στο υπουργείο Εσωτερικών. Σχετική πρόταση κατέθεσε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο Δ. Αγανίδης, σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης», προκειμένου να δοθεί λύση για τις 47 απολυμένες μετανάστριες καθαρίστριες που εργάζονταν επί δεκαετίες στα σχολεία της Αθήνας.

Η πρότασή του υιοθετήθηκε από τον γενικό γραμματέα του δήμου, Αλ. Τσιατσιάμη. Ο Δήμος Αθηναίων θα προχωρήσει σε νέες προσλήψεις 150 καθαριστριών, εξέλιξη που επετεύχθη μετά τον αγώνα των μεταναστριών καθαριστριών, επισημαίνουν αντιπολιτευόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι.

 https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/261869_monahikos-o-peripatos-gia-ton-k-mpakogianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου