Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Μάικ Πομπέο: Στηρίζουμε τον διάλογο Ελλάδας και Τουρκίας


















Για τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, που έγινε δεκτός μετά βαΐων και κλάδων στην Κρήτη, η Ελλάδα αποτελεί “πραγματικό πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας στην ανατολική Μεσόγειο”.

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον είναι “καλύτερες παρά ποτέ” προσθέτοντας ότι “με εξαιρετική υπερηφάνεια υποστηρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση”. 

Χωρίς να διευκρινίσει έναντι ποίου, με εξαίρεση το... Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, το οποίο κατά τον Πομπέο προσπαθεί να αποκτήσει επιρροή στις δημοκρατίες της Ευρώπης, αλλά ο οικοδεσπότης του Κυριάκος Μητσοτάκης ανθίσταται επιτυχώς και φρόντισε να αποκλείσει τους Κινέζους από το 5G. 


“Βλέπουμε με ικανοποίηση το γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα ‘Καθαρό Δίκτυο’” είπε ο Πομπέο.

Σκληρός ήταν ο Αμερικανός υπουργός και με τη Ρωσία στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα στους οικοδεσπότες του ότι καλά θα κάνουν να συνεχίσουν τις προσπάθειες να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές οδούς και την παροχή ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή. 

Και δη με την “υποστήριξη των ΗΠΑ” -κοντολογίς αγοράζοντας αμερικανικό υγροποιημένο αέριο LNG, το οποίο είναι μεν πιο ακριβό, αλλά, όπως επέμεινε ο Πομπέο, οι... ελεύθερες αγορές είναι αυτές που θα πρέπει να αποφασίζουν σχετικά με τις προμήθειες ενέργειας και όχι η ρωσική Gazprom.

Δύσκολα μπορεί να χαλάσει την καρδιά του Πομπέο ο Μητσοτάκης, ο οποίος εμφανίστηκε κάτι παραπάνω από ευτυχής για την επίσκεψη. 

Για την ακρίβεια εμφανίστηκε σχεδόν λυρικός μιλώντας για τις διευκολύνσεις στη Σούδα:

“Από εδώ επιχειρούν από τη μια πλευρά του διαδρόμου ελληνικά φτερά, από την άλλη πλευρά του διαδρόμου αμερικανικά φτερά, μοιράζονται, όμως, τον ίδιο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης” είπε. 

Και δήλωσε περήφανος που η Σούδα θα γίνει έδρα ελλιμενισμού του «USS Hershel Williams», ενός από τα μεγαλύτερα πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο μετά τα χαμόγελα ο Μητσοτάκης προσπάθησε να εκμαιεύσει και μια σκληρή διατύπωση για την Τουρκία υπογραμμίζοντας ότι “η ευαίσθητη περιοχή” της Μεσογείου δοκιμάστηκε το τελευταίο διάστημα από την επιθετικότητα της Τουρκίας με προκλητικές ενέργειες εκτός Διεθνούς Δικαίου και με μια αχρείαστα ακραία ρητορική που συχνά φορτίζει το κλίμα. 

“Θα πρέπει να το διαπιστώσατε αυτό, κ. υπουργέ, και όταν βρεθήκατε προ ολίγων ημερών στη Λευκωσία” είπε.

Αλλά ο Πομπέο δεν... τσίμπησε.

 Δεν χρησιμοποίησε τη σκληρή γλώσσα του υφυπουργού του ούτε των γερουσιαστών που υποστηρίζουν ότι όσο οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χαϊδεύουν τον Ερντογάν τόσο θα συνεχίζει την επιθετικότητα. 

Είπε με τον κλασικό ΝΑΤΟϊκό τρόπο το “βρείτε τα”: τόνισε την πεποίθηση των ΗΠΑ ότι για την ανάπτυξη της ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να προάγεται η συνεργασία και “να δημιουργηθούν τα θεμέλια για τη διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ευημερία ολόκληρης της περιοχής”.

Επανέλαβε ότι η χώρα του υποστηρίζει έντονα τον διάλογο μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας και τους ενθαρρύνει να ξεκινήσουν εκ νέου τις συνομιλίες για τα θέματα αυτά το συντομότερο δυνατόν. 

Και κατέληξε λέγοντας πως “μόλις πριν από δύο ημέρες μίλησα με τον γ.γ. κ. Στόλτενμπεργκ σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ΝΑΤΟ και ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις αυτές θα μπορέσουν να συνεχιστούν σε σοβαρή βάση”.

https://www.avgi.gr/politiki/367887_maik-pompeo-stirizoyme-ton-dialogo-elladas-kai-toyrkias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου