Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Αρκούντως θορυβημένη, προφανώς, από το γεγονός ότι ένας πρωταγωνιστής του θεάτρου κλέβει την παράσταση της διαχείρισης υπέρ των καλλιτεχνών, φρόντισε στη συνέντευξή της στον Γ. Πρετεντέρη να μπει στο κάδρο της φωτογραφίας των εξελίξεων δηλώνοντας:

 




https://www.avgi.gr/tehnes/366816_me-toys-aristoys-kai-horis-shedio-gia-ton-politismo?amp=

Η υπ. Πολιτισμού ανοίγει τις αίθουσες, αλλά... - Η κυβέρνηση ακούει τους "άριστους", αλλά όχι τους ανθρώπους του πολιτισμού

Το τρένο της μέριμνας για τον πολιτισμό η κυβέρνηση το έχει χάσει από την ώρα που άρχισε η πανδημία. Δημιούργησε ένα "μπάχαλο" στον χώρο των καλλιτεχνών, των δημιουργών και των εργαζομένων. Δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά όταν το κεντρικό πολιτικό της αφήγημα και η συνεπαγόμενη στρατηγική που έχει εκπονήσει είναι η αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα του πολιτισμού.

Μέσα από την επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων ζωτικής σημασίας για τον κόσμο των τεχνών και για τους εργαζόμενους σ' αυτόν, μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, και κυρίως με την αλαζονεία της εξουσίας και των διαπροσωπικών -μεταξύ αρίστων- σχέσεων αφήνει ένα ζωτικό κομμάτι της κοινωνίας και της εργασίας στο έλεος της πανδημίας. Δεν είναι τυχαίο που καλλιτέχνες έφτασαν πια στο σημείο να υποστηρίζουν ότι "αυτή η κυβέρνηση είναι ντροπή για όλους": καλλιτέχνες, δημιουργούς και εργαζόμενους.

Έτσι, χωρίς σχέδιο...

Εμφανής ακόμα μια φορά γίνεται η ανικανότητα να εκπονηθεί ένα σοβαρό και αποτελεσματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης που έχει πλήξει όλους τους τομείς του πολιτισμού.

Αν υπήρχε αυτό το σχέδιο, θα είχε ανακοινωθεί. Αντ' αυτού η κυβέρνηση μοιράζει χρήματα κατά το δοκούν, χωρίς σοβαρή προεργασία και κυρίως χωρίς λογοδοσία, χρίζοντας διαχειριστές είτε τους καλλιτεχνικούς διευθυντές εποπτευόμενων οργανισμών είτε αναρμόδιους οργανισμούς, ανακοινώνοντας επιτροπές και κριτήρια κατόπιν εορτής και κάνοντας αντιπολίτευση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Δεν παίρνει υπόψη καν την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Αν αυτό είναι σοβαρή πολιτική για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης, τότε αναμφίβολα όλοι όσοι την παρακολουθούμε ζούμε σε άλλο πλανήτη, αστροναύτες. Και ο κόσμος του πολιτισμού αναδεικνύεται στο μεγάλο θύμα.

Με την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων για την Αττική και τους περιορισμούς που ισχύουν μέχρι το τέλος του μηνός και για τους χώρους πολιτισμού, γίναμε θεατές του ίδιου έργου με πρωταγωνίστρια μια υπουργό Πολιτισμού που ουσιαστικά κρύβεται επί δύο ημέρες, παρά το γεγονός ότι μέσα ενημέρωσης και social media έχουν πάρει φωτιά από τις κραυγές αγωνίας των καλλιτεχνών.

Και κυρίως δεν απαντά σε φορείς καλλιτεχνών και εργαζομένων, αλλά ούτε στην κοινοβουλευτική διαδικασία, αντιπροτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα. Αντιθέτως ρίχνει το μπαλάκι κάθε φορά σε άλλα υπουργεία και στους επιστήμονες γιατρούς. Αφού δεν νιώθει αρμόδια να διαχειριστεί τα του υπουργείου της, γιατί δεν παραιτείται;

Επικοινωνιακή διαχείριση

Εμφανίστηκε λοιπόν χθες η υπουργός στη ραδιοφωνική εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη στο "Πρώτο Θέμα" να διαβεβαιώνει ότι "τα χειμερινά θέατρα θα λειτουργήσουν κανονικά, με μια ποσόστωση στην πληρότητα τους, όπως έγινε και το καλοκαίρι" και να αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι θα λειτουργήσουν και τα σινεμά και οι συναυλιακοί χώροι λέγοντας ότι "κλειστές αίθουσες δεν προβλέπονται" και διευκρινίζοντας:

"Σινεμά με μάσκα, θέατρο με μάσκα, συναυλίες με μάσκα. Ειδικά για τις συναυλίες, το τονίζω, μόνο καθήμενοι". Μεταθέτει δε την εξαγγελία συγκεκριμένων κανόνων και πρωτοκόλλων λειτουργίας για την επόμενη εβδομάδα. "Την εικόνα της εκκίνησης θεωρώ ότι θα την έχουμε την επόμενη εβδομάδα".

Με μια επικοινωνιακής χροιάς διαχείριση του ζητήματος επιχείρησε χθες να καθησυχάσει (;) ότι θα ανοίξουν οι χώροι πολιτισμού και από την άλλη να απαντήσει στην έντονη φημολογία ότι οι χώροι πολιτισμού δεν έκλεισαν στην Αττική μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου έπειτα από τηλεφώνημα του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στον πρωθυπουργό.

Αρκούντως θορυβημένη, προφανώς, από το γεγονός ότι ένας πρωταγωνιστής του θεάτρου κλέβει την παράσταση της διαχείρισης υπέρ των καλλιτεχνών, φρόντισε στη συνέντευξή της στον Γ. Πρετεντέρη να μπει στο κάδρο της φωτογραφίας των εξελίξεων δηλώνοντας:

"Δεν μπορώ να ξέρω αν ο κ. Μαρκουλάκης επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό. Ξέρω ότι εγώ επικοινώνησα και με τον κ. Μαρκουλάκη και με πολλούς ηθοποιούς και με άλλους ανθρώπους του θεάτρου για να πιάσουμε τον σφυγμό προκειμένου να εισηγηθώ στον πρωθυπουργό, αλλά και να συνομιλήσω με την επιτροπή των γιατρών, των λοιμωξιολόγων, ποιο θα ήταν το καλύτερο, τόσο για την εξασφάλιση προφανώς της δημόσιας υγείας, όσο και για τη λειτουργία των θεάτρων και των κινηματογράφων".

Κ. Μαρκουλάκης: Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό...

Ο ίδιος ο Κ. Μαρκουλάκης, απαντώντας σε ευχαριστήρια ανάρτηση του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη στα σόσιαλ μίντια, σχολίασε: "Χρήστο, αν κάποιους πρέπει να ευχαριστούμε είναι ο πρωθυπουργός, η υπουργός Πολιτισμού, ο γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού που πήραν πάνω τους ένα στοίχημα ενάντια στις εισηγήσεις όλων των υγειονομικών".

Ο Χρήστος Χωμενίδης είχε ήδη σπεύσει να ευχαριστήσει τον ηθοποιό - υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές σημειώνοντας: "Αν ό,τι γράφεται αληθεύει (προσωπικά δεν το γνωρίζω), ευχαριστούμε θερμά τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη για την παρέμβασή του υπέρ του θεάτρου και των ανθρώπων του". Από πλευράς του ο γνωστός πρωταγωνιστής δεν διαψεύδει την παρέμβαση κι αυτό είναι ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα καυτά ζητήματα των ανθρώπων του πολιτισμού.

Καμία απάντηση στους εργαζομένους

Καλώς ο καθένας μπορεί κάνει επαφές με την πολιτική ηγεσία του τόπου. Ωστόσο μια κυβέρνηση με τη θεσμική της υπόσταση είναι υποχρεωμένη μαζί με τους επιστήμονες επιδημιολόγους να ακούει πρωτίστως εκείνους που πρέπει. Στην προκειμένη περίπτωση τους συλλογικούς φορείς καλλιτεχνών και των εργαζομένων που εδώ και πολλούς μήνες παλεύουν, εργάζονται, αγωνιούν και προτείνουν λύσεις.

Ούτε μία εβδομάδα δεν έχει περάσει από τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ανθρώπων του πολιτισμού στα Προπύλαια, αλλά για την κυβέρνηση ήταν απλώς Πέμπτη. Ούτε ακούσαμε κάποια απάντηση στις επιστολές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος ή των γνωστών θεατρανθρώπων και εκπροσώπων θεατρικών σκηνών προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Είναι πια ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν έχει προνοήσει ούτε έχει εργαστεί σοβαρά πάνω στο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί αυτή την περίοδο τους ανθρώπους του πολιτισμού: την επιβίωσή τους. Κινείται με πρωτοφανή προχειρότητα.

Σε διαφορετική περίπτωση θα είχε φροντίσει να ακούσει με προσοχή τους φορείς καλλιτεχνών, δημιουργών και εργαζομένων, το κίνημα των καλλιτεχνών, τους φορείς όσων δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον χώρο, και από την περασμένη άνοιξη θα είχε ήδη καταρτίσει ένα σχέδιο. Διότι, όντως, πρέπει η πολιτιστική δραστηριότητα να παραμείνει σε λειτουργία για το όφελος και των ανθρώπων του πολιτισμού, αλλά και της κοινωνίας. Αυτό όμως κατορθώνεται μέσα από ένα σαφές, διαφανές, συνεπές και αποτελεσματικό σχέδιο.

Αυτό είναι που ζητούν οι άνθρωποι του πολιτισμού από την πρώτη στιγμή. Γι' αυτό αντιδρούν με σφοδρότητα στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου