Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Δύο εκατομμύρια ζεστό χρήμα στους καναλάρχες

 






Η νέα καμπάνια ενημέρωσης που αποσκοπεί στις ανάγκες του «marketing» και του «επαγγελματισμού», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θα είναι ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ με απευθείας ανάθεση και αποδέκτες μόνο τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας.

Η προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να καλεί τους καναλάρχες να μην δεχθούν τα ποσά της νέας λίστας Πέτσα αλλά να τα παραχωρήσουν στο ΕΣΥ.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αντιπαράθεση Τσίπρα - Πέτσα

«Τώρα που βλέπετε την οργή των πολιτών να φουντώνει για την ανικανότητα σας να διαχειριστείτε μείζονες κρίσεις, σπεύδετε να δώσετε λεφτά στα κανάλια για να αποκρύψουν ή να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν θέλουμε να χειραγωγήσουμε κανέναν. Θέλουμε να σώσουμε ζωές», τόνισε με τη σειρά του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν θέλει «μπροστινούς», για να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας, αλλά προχωρά σε μια εκστρατεία ενημέρωσης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού και με μόνο μέλημα να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση σπεύδει να δώσει επιπλέον 2 εκατ. στα κανάλια εθνικής εμβέλειας για την προβολή μηνυμάτων για την πανδημία, ενώ υποχρεούνται να τα προβάλλουν δωρεάν βάσει νόμου. 

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έτσι, σε μια περίοδο που τα κανάλια αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εμφανίζεται σαν «τοκογλύφος», «για να τους δώσετε λεφτά για τα πάρετε πίσω σε ψέμα, προπαγάνδα και συκοφάντηση όσων σας κάνουν κριτική».

Χαρακτήρισε αυτό ως «βαθύτατα προσβλητικό για τους πολίτες και βαθύτατα προκλητικό και επικίνδυνο για τη δημοκρατία», την ώρα που «η οικονομία καταρρέει, η πανδημία σας έχει ξεφύγει και πέφτετε από τη μία αντίφαση στην άλλη, που παρουσιάζεστε ανίκανοι να διαχειριστείτε ακόμη και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και στα νησιά του Ιονίου, που η ανασφάλεια κυριεύει τη πλειοψηφία των πολιτών». 

Τόνισε ότι μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση «δεν έχει δώσει ένα ευρώ να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία, τα δημόσια σχολεία με εκπαιδευτικούς, τις δημόσιες συγκοινωνίες», ενώ, αντίθετα, «τους κουνάτε το δάκτυλο και δίνετε και άλλα λεφτά στα ΜΜΕ, πάλι χωρίς όρους και κριτήρια, προφανώς γιατί έχετε ανοίξει μια φάμπρικα, γιατί βρίσκεστε σε πανικό και αδυναμία διαχείρισης της πραγματικότητας και εφόσον δεν μπορείτε να τη διαχειριστείτε, αυτό που θέλετε είναι να εκβιάζετε τα ΜΜΕ για να αποκρύπτουν αυτή την πραγματικότητα».

Ο Στέλιος Πέτσας επέμεινε πως «χρειάζεται μια καμπάνια ενημέρωσης» και κάλεσε τα κόμμα του Κοινοβουλίου να δουν «αν μπορεί να συνδυαστεί με τα δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε μάλιστα και σε συγκρίσεις λέγοντας πως το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ «είναι το 0,029% του πακέτου των 6,8 δισ. ευρώ» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. «Ένα ελάχιστο ποσό σε σχέση με την ευρύτερη πολιτική μας στήριξης της οικονομίας».

Σφοδρές αντιδράσεις

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων κριτηρίων και όρων διαφάνειας, δικαιοσύνης και αντικειμενικότητας στο πρόγραμμα «ενημέρωσης». Ενάντια δηλαδή στη λίστα Πέτσα. Τροπολογία που υπογράφουν όλοι οι βουλευτές και η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά.

Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία ζητώντας να «ορίζεται ρητά και ξεκάθαρα ότι μηνύματα του Υπουργείου Υγείας ή άλλων φορέων του Δημοσίου, που σχετίζονται με την προστασία της δημόσιας υγείας (πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών, πανδημιών, εμβολιασμοί κ.λπ.), μεταδίδονται και καταχωρούνται από όλα τα ΜΜΕ (όπως ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο, εφημερίδες, περιοδικά) υποχρεωτικά και εντελώς δωρεάν».

Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι ενώ «δίνει λευκή επιταγή στους «καναλάρχες», επιφυλάσσει μηδενική επιταγή για το δημόσιο σύστημα υγείας, την παιδεία, τα μέσα μεταφοράς, την εργασία κ.ο.κ». Η νέα "λίστα Πέτσα" προσθέτει ο κ. Κριθαρίδης «που νομοθετείται σήμερα στο σχέδιο νόμου για την αποζημίωση των πληγέντων από τον "Ιανό", είναι εξοργιστική από τη στιγμή κιόλας που δίνει μόλις κάποια ψίχουλα στους πληγέντες της καταστροφής και θέτει τέτοιες προϋποθέσεις που εξαιρούν πολλούς από αυτούς».

Ο όμιλος της 24 Media δήλωσε ότι τα site της θα δώσουν δωρεάν διαφημιστικό χρόνο στη νέα ενημερωτική εκστρατεία για την πανδημία λόγω των αδιαφανών διαδικασιών που διαπιστώθηκαν στην (αμφιλεγόμενη) «λίστα Πέτσα».

Η «Εστία Επενδυτική» (εφημερίδες ΕΣΤΙΑ, Δημοκρατία, κ.α.) προχώρησε σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για τον τρόπο που διανεμήθηκαν τα 20 εκατ. € στα Μ.Μ.Ε. από την περίφημη «λίστα Πέτσα».

► Το άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα ανάθεσης, με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού, καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση. 

https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/261836_ekatommyria-sta-kanalia-moirazei-i-kybernisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου