Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Ποιος μιλάει για φιλότιμο...-Oταν φτάνει στο σημείο ένας ΠΘ να χρησιμοποιεί εκφράσεις που έχουν στόχο τα συναισθήματα κάθε πολίτη, τότε τα πράγματα είναι μάλλον χειρότερα απ' όσο νομίζουμε. Και το πρόβλημα ξεκινάει από την ίδια την κυβέρνηση και τον ΠΘ
















ΕΦ.ΣΥΝ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιμήθηκε χθες τον Αντώνη Σαμαρά. Hταν το 2013 όταν ο πρώην πρωθυπουργός επικαλέστηκε σε ομιλία του «το φιλότιμο του Eλληνα σε αυτές τις δύσκολες ώρες της κρίσης».

Σήμερα, την ώρα που η χώρα βιώνει την έξαρση μιας πανδημίας και βρίσκεται προ των πυλών μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός θυμήθηκε και πάλι το... φιλότιμο του Eλληνα, το οποίο χαρακτήρισε «εθνικό εμβόλιο». Oταν φτάνει στο σημείο ένας πρωθυπουργός να χρησιμοποιεί εκφράσεις που έχουν στόχο τα συναισθήματα κάθε πολίτη, τότε τα πράγματα είναι μάλλον χειρότερα απ' όσο νομίζουμε. Και το πρόβλημα ξεκινάει από την ίδια την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
Το γιατί το είδαμε στην ορκωμοσία των νέων υφυπουργών, όπου όλοι φορούσαν μάσκες πλην των ιερέων και των δεσποτάδων. Ουδείς από το κυβερνητικό επιτελείο σκέφτηκε ή τόλμησε να θίξει το θέμα της μάσκας στους ρασοφόρους. Αυτό θα ήταν το πρώτο ουσιαστικό μήνυμα και προς τον κόσμο και προς τον κλήρο, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις επιμένει να αγνοεί τις συστάσεις των αρμοδίων για τη χρήση μάσκας και για τα μέτρα προστασίας εντός των ναών.
Αλλά αυτό είναι η μία πλευρά των πραγμάτων. Υπάρχει και η άλλη. Η προσπάθεια που κάνει μεθοδικά η κυβέρνηση να αποσείσει κάθε κεντρική ευθύνη και να τη μεταφέρει στους πολίτες. Ο πρωθυπουργός τόνισε χθες πως τα εισαγόμενα κρούσματα είναι μόνο το 10%, θέλοντας πιθανότατα να δικαιολογήσει την απόφασή του για το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων. Αυτό που δεν είπε βέβαια είναι ότι καταφτάνουν στα ελληνικά αεροδρόμια δεκάδες αεροπλάνα, στους επιβάτες των οποίων δεν γίνεται ούτε ένα τεστ.
Ούτε είπε γιατί αποφάσισε την αύξηση της πληρότητας στα πλοία, που οδηγεί σε μεγαλύτερο συνωστισμό. Αυτό που δεν είπε επίσης είναι ότι οι προσλήψεις στο ΕΣΥ είναι ελάχιστες όλο αυτό το διάστημα, σε αντίθεση βέβαια με τους αγαπημένους μετακλητούς της κυβέρνησής του, που έχουν ξεπεράσει κάθε ρεκόρ προσλήψεων.
Αν λοιπόν πρέπει να μιλήσουν κάποιοι για φιλότιμο, αυτοί είναι οι πολίτες. Οι οποίοι υπέμειναν τα πάντα, έζησαν με επιδόματα, έχασαν και χάνουν τις δουλειές τους, ώστε η κυβέρνηση να εμφανίζεται αποτελεσματική και πρωτοπόρα στην πανδημία. Ομως η κυβέρνηση οφείλει να πάρει μέτρα τώρα: περισσότερα τεστ και δωρεάν μάσκες στους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου