Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την πρώτη στιγμή, που προέκυψε το εν λόγω θέμα, έθεσε τα ερωτήματα, τα οποία ακόμα παραμένουν αναπάντητα, και έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση με τις δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης της ΝΔ, του κ. Δένδια και του κ. Παναγιωτόπουλου.
«Από τη μια πλευρά μας είπε ότι είναι fake news» και μετά είπε ότι κάποια δεκάδες μέτρα είναι και «δεν θα κάνουμε καυγά με τον σύμμαχο». Μετά ισχυρίστηκε ο κ. Δένδιας ότι δεν πρόκειται για καμία κατάληψη ή απειλή εδάφους του παραμικρού χιλιοστού στην περιοχή.
Αυτές οι συγκεχυμένες δηλώσεις, οι οποίες είναι αντιφατικές μεταξύ τους, δημιούργησαν εύλογες απορίες για τις οποίες η κυβέρνηση και το Υπ. Εξωτερικών είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στους Έλληνες» σημείωσε η Σ. Αναγνωστοπούλου.
Μάλιστα υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι δεν είναι εθνικιστικό κόμμα, «που θα ανεβάσουμε τους τόνους, μόνο και μόνο να δημιουργήσουμε πρόβλημα, όπως έγινε από τη ΝΔ προς εμάς με τη Συμφωνία των Πρεσπών» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει στην Τουρκική πλευρά, που κάνει λόγο ότι δεν υπάρχουν συμφωνημένες συντεταγμένες συμβατές με τη Συμφωνία του 1926 και η συνοριακή γραμμή έχει αλλάξει λόγω φυσικών και τεχνικών παραγόντων, ζητώντας να υπάρξει σύγκλυση μικτής επιτροπής για το εν λόγω ζήτημα.
«Το μεγάλο πρόβλημα με τον Έβρο είναι ότι στις εκβολές του δημιουργούνται αλλαγές και δεν μπορούσε να βασιστεί το σύνορο στην κοίτη του ποταμού. Η επιτροπή, που είχε αναλάβει στη Συνθήκη της Λωζάννης να οριοθετήσει τη γραμμή, δεν πήρε υπόψη τον ποταμό για αυτό τον λόγο.
Υπεγράφη αυτό το πρωτόκολλο και από τις δυο χώρες», ενώ το 1963 είχαν προγραμματιστεί αντιπλημμυρικά έργα από κοινού Ελλάδας και Τουρκίας, και είχαν υπάρξει πρωτόκολλα, τα οποία έπρεπε να υπογραφούν, αλλά δεν συνέβη αυτό ποτέ, παρόλα αυτά το σύνορο δεν έχει αλλάξει ανάμεσα στις δυο χώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου