Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας μιλά ο Βασιλάκης Κικίλιας, αναφέροντας ότι το μοντέλο της συνεργασίας έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα στην Αμερική! Για να δούμε αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα...






ε













https://virus.com.gr/giati-to-systima-ygeias-ton-ipa-einai-to-pio-akrivo/

Έρευνα του Χάρβαρντ εξηγεί γιατί η υγειονομική περίθαλψη των ΗΠΑ είναι η πιο ακριβή στον κόσμο, αλλά το προσδόκιμο ζωής είναι το χαμηλότερο. Κύριες αιτίες είναι οι υψηλοί μισθοί των γιατρών οι οι υπέρογκες τιμές φαρμάκων και υπηρεσιών.
Το 2016, οι Αμερικανοί ξόδεψαν περίπου διπλάσιες δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη από ό, τι άλλες χώρες. Η κατά κεφαλή δαπάνη στις ΗΠΑ είναι 9.403 δολάρια ετησίως, ενώ πλούσιες χώρες όπως η Γερμανία ξοδεύουν κατά μέσο όρο περίπου 5.000 δολάρια!
Μέχρι πρότινος, θεωρούνταν ότι βασικός λόγος για τις αυξημένες δαπάνες είναι ότι γενικά οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν περισσότερες ιατρικές υπηρεσίες από τις αντίστοιχες χώρες. Όμως, η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι μισθοί των γιατρών, καθώς και οι υψηλότερες τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις δαπάνες.


Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2674671) απομυθοποιεί πολλές από τις κοινές πεποιθήσεις που έχουν οι άνθρωποι για το λόγο ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν τόσα πολλά χρήματα για την υγειονομική περίθαλψη.
Ο επικεφαλής των ερευνητών, Δρ Ashish Jha, καθηγητής Global Health στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι δεν είναι ακριβής η κοινή πεποίθηση ότι οι δαπάνες είναι τόσο υψηλές, επειδή γίνονται πάρα πολλές επισκέψεις σε γιατρούς, για νοσηλεία και ιατρικές πράξεις.
Τα ευρήματα
Στα πλαίσια της μελέτης, ο Δρ Jha και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα διεθνή δεδομένα, που συλλέχθηκαν μεταξύ 2013 και 2016 για να συγκρίνουν τις ΗΠΑ με άλλες 10 χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως Καναδάς, Γερμανία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Σουηδία και Δανία.
Το 2016, λοιπόν, οι ΗΠΑ δαπάνησαν το 17,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την υγειονομική περίθαλψη ενώ οι δαπάνες στις άλλες χώρες κυμάνθηκαν από 9,6% (Αυστραλία) έως 12,4% (Ελβετία). Το ποσοστό του πληθυσμού με ασφάλιση ασθενείας ήταν 90% στις ΗΠΑ, χαμηλότερο από τις άλλες χώρες, ενώ οι ΗΠΑ είχαν το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικής ασφάλισης υγείας (55,3%).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κύριοι κινητήριοι μοχλοί των δαπανών είναι οι υψηλότεροι μισθοί για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Οι Αμερικανοί γιατροί έχουν μέση αμοιβή περίπου 218.173 δολάρια, σε σύγκριση με 86.607 έως 154.126 δολ. στις άλλες χώρες.
Οι ΗΠΑ ξοδεύουν επίσης περισσότερα χρήματα για φάρμακα, με κάθε Αμερικανό να ξοδεύει περισσότερα από 1.443 δολάρια ετησίως για τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ άλλες χώρες ξοδεύουν μεταξύ 466 και 939 δολαρίων.
Χειρότερη υγεία
Παρά τις υψηλότερες δαπάνες, οι Αμερικανοί έχουν χειρότερα αποτελέσματα στην υγεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ ήταν το χαμηλότερο από τις 11 χώρες στα 78,8 χρόνια, ενώ οι άνθρωποι σε άλλες πλούσιες χώρες αναμένεται να ζήσουν μεταξύ 80 και 83,9 ετών.
Ακόμη, η βρεφική θνησιμότητα ήταν η υψηλότερη: 5,8 θάνατοι ανά 1,000 γεννήσεις στις ΗΠΑ, έναντι 3,6 ανά 1.000 για τις 11 χώρες. Οι ΗΠΑ δεν διέφεραν ουσιαστικά από τις άλλες χώρες στο εργατικό δυναμικό γιατρών (2,6 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους, 43% γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης) ή νοσηλευτικές (11,1 νοσηλευτές ανά 1.000).


Για ορισμένους καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, όπως το κάπνισμα, οι ΗΠΑ κατατάσσονται στη δεύτερη από τις χαμηλότερες χώρες (11,4% του πληθυσμού των ΗΠΑ ≥ 15 χρόνια καπνίζει καθημερινά, ενώ ο μέσος όρος των 11 χωρών ήταν 16,6%), αλλά οι ΗΠΑ είχαν το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων ή παχύσαρκων ενηλίκων στο 70,1% (μέσος όρος των 11 χωρών, 55,6%).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η χρησιμοποίηση των ιατρικών υπηρεσιών ήταν περίπου η ίδια. «Υπάρχει η πεποίθηση ότι ο αμερικανικός πληθυσμός χρησιμοποιεί πολύ περισσότερες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης από άλλες χώρες, οδηγώντας έτσι σε κόστος. Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι οι ΗΠΑ έχουν συγκρίσιμα ποσοστά χρήσης συνολικά, με χαμηλότερο αριθμό επισκέψεων γιατρών και νοσηλειών», δήλωσε ο Δρ Jha.
Κοινωνικές υπηρεσίες
Οι ερευνητές αποτίμησαν επίσης και μια άλλη κοινή πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ δεν ξοδεύουν αρκετά χρήματα για τις κοινωνικές υπηρεσίες που ωφελούν την υγεία και βοηθούν στην πρόληψη των ασθενειών, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης.
Αν και αυτό είναι αλήθεια – οι ΗΠΑ ξοδεύουν λίγο λιγότερο σε κοινωνικές υπηρεσίες από ό, τι άλλες χώρες- οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτό δεν είναι υπεύθυνο για την αύξηση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης. «Ενώ οι ΗΠΑ ξοδεύουν λίγο λιγότερο στις κοινωνικές υπηρεσίες, δεν είναι καθοριστικό, ξοδεύοντας μάλιστα περισσότερα από χώρες όπως ο Καναδάς», δήλωσε ο Δρ Jha.


Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όλα οφείλονται στις τιμές. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι δύο κύριοι παράγοντες που οδηγούν σε υψηλότερες δαπάνες στις ΗΠΑ: υψηλότερες τιμές σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και διοικητικές δαπάνες», πρόσθεσε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το διοικητικό κόστος της περίθαλψης, που αφορά δραστηριότητες σχετικές με το σχεδιασμό, τη ρύθμιση και τη διαχείριση των συστημάτων και υπηρεσιών υγείας αντιπροσώπευε το 8% του κόστους της υγείας στις ΗΠΑ, έναντι 1% έως 3% στις άλλες χώρες!
Οι ερευνητές της τρέχουσας μελέτης δηλώνουν ότι ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους «θα συμβάλουν στην λήψη τεκμηριωμένων πολιτικών αποφάσεων, που θα οδηγήσουν σε χαμηλότερα κόστη υγειονομικής περίθαλψης, διατηρώντας ή ακόμα και βελτιώνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου