Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Τα λένε στο Βερολίνο για να τ' ακούει το Μαξίμου









 Για την απουσία της χώρας από τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη - "Λάθος" χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη το ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Λιβύη. Παράλληλα, μίλησε για "απρέπεια" της Γερμανίας - Αιχμές Ευ. Μεϊμαράκη: "Να μην είμαστε θεατές" είπε, τονίζοντας ότι "δεν είναι δυνατόν να ληφθούν ουσιαστικές και αποτελεσματικές αποφάσεις με αποκλεισμούς χωρών όπως η Ελλάδα".

Βέλη προς το Μαξίμου μέσω... Βερολίνου και Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτόξευσαν οι Ντόρα Μπακογιάννη και Βαγγέλης Μειμαράκης για την απουσία της χώρας μας από τη διεθνή πρωτοβουλία για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο. Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε η Σοφία Βούλτεψη, υποστηρίζοντας ότι “η Ελλάδα δεν πρέπει να καθίσει σε οποιοδήποτε τραπέζι με την Τουρκία - και πάντως σε κανένα τραπέζι που παραπέμπει σε διεθνή διάσκεψη”, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε επισημάνει προχθές ότι “η χώρα μας είχε διατυπώσει αίτημα συμμετοχής της στη διάσκεψη”!
"Να δώσει εξηγήσεις η Μέρκελ"
“Το ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Λιβύη είναι λάθος” τόνισε (ΑΝΤ1), με το βλέμμα στραμμένο προς το κυβερνητικό επιτελείο, η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας “για διπλωματική και πολιτική απρέπεια εκ μέρους της Γερμανίας”. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών κάλεσε “το Βερολίνο, την καγκελάριο Μέρκελ, να δώσουν εξηγήσεις”, καθώς “δεν μπορεί η Γερμανία, που που θέλει να παίξει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, μια χώρα σαν την Ελλάδα να την εξαιρεί από αυτή τη διάσκεψη”.
"Να μην είμαστε θεατές"
“Να μην είμαστε θεατές και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά να παρεμβαίνουμε και να δίνουμε λύσεις γιατί αυτό θέλουν οι πολίτες, που αγωνιούν και ανησυχούν για την ειρήνη στην περιοχή” ήταν δε η αιχμηρή αποστροφή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη του επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά από συνάντηση στο Στρασβούργο με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοσέφ Μπορέλ, επεσήμανε με νόημα ότι «καταλαβαίνουμε όλοι ότι εδώ δεν είμαστε αναλυτές, είμαστε πολιτικοί και οι πολιτικοί πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις”, προσθέτοντας ότι “δεν είναι δυνατόν να ληφθούν σοβαρές, ουσιαστικές και αποτελεσματικές αποφάσεις με αποκλεισμούς χωρών όπως η Ελλάδα, που βιώνουν το πρόβλημα, έχουν άποψη και μπορούν να προτείνουν λύσεις». Σε άλλο δε σημείο επισήμανε “ότι η Ρωσία και η Τουρκία είναι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην περιοχή”, διότι, όπως υποστήριξε, “εμείς αφήσαμε ένα κενό το οποίο ήρθαν και κάλυψαν”.
Υπενθυμίζεται ότι ο Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της προχθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, είχε αποφύγει τις αιχμηρές αναφορές κατά της Γερμανίας και της Ε.Ε. υποστηρίζοντας ότι “κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα, αλλά αντίθετα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων”!
Σ. Βούλτεψη: "Τι δουλειά έχει η Ελλάδα στο Βερολίνο;"
“Τι δουλειά έχει η Ελλάδα στη Διαδικασία του Βερολίνου;” διερωτήθηκε ωστόσο η Σοφία Βούλτεψη (liberal.gr) που, διατυπώνοντας δική της... γραμμή, επισήμανε σε αρθρογραφία ότι “ειδικά η ‘Πρωτοβουλία του Βερολίνου’ αποτελεί μια ξεχωριστή, καθαρά γερμανική υπόθεση, η οποία αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Γερμανίας, της οποίας οι συμμαχίες στο διεθνές στερέωμα δεν συμπίπτουν με τις ελληνικές”. Επιχείρησε δε να αποδείξει ότι η ελληνική συμμετοχή θα ήταν... αχρείαστη, θέτοντας το αποπροσανατολιστικό ερώτημα: “Μήπως μπορεί να μας πει ο κ. Τσίπρας, που σήμερα διαμαρτύρεται για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας, τι ακριβώς έκανε σε εκείνη τη διάσκεψη (σ.σ.: στις 13 Νοεμβρίου 2018, στο Παλέρμο της Σικελίας) εκτός από το να περιφέρεται και να παρακολουθεί;”
Ο Μητσοτάκης θα το ζητούσε επιτακτικά
Σ’ αυτό το φόντο, υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει πρόσφατα (29.12) στο “Βήμα” ότι «Θέλουμε να έχουμε λόγο στις εξελίξεις στη Λιβύη. Ζήτησα, και θα το ζητήσω ακόμη πιο επιτακτικά, να συμμετάσχουμε και εμείς στη Διαδικασία του Βερολίνου”...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου