Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Αύξηση κατώτατου μισθού; Last year...





Η κυβέρνηση "χαμηλώνει" τον πήχη για την αναπροσαρμογή - Υλοποιείται ακόμη ένα αίτημα των ΣΕΒ και ΔΝΤ όπως αποδεικνύεται από πρόσφατες εκθέσεις - Ακόμη μία προεκλογική υπόσχεση της Ν.Δ. που αφορά εργαζομένους οδηγείται στον κάλαθο των... αρίστων - Με βάση τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κατώτατος μισθός θα επανερχόταν στα 750 ευρώ το 2021, κάτι το οποίο συνεπαγόταν αύξηση 15,4% σε μια διετία.
Σε ακόμη έναν μετεκλογικό εμπαιγμό κατά των εργαζομένων επιδίδεται η κυβέρνηση της Ν.Δ.. Τελευταίο «θύμα» των προεκλογικών εξαγγελιών της Ν.Δ. είναι ο κατώτατος μισθός, με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να έχουν ήδη αρχίσει τα «ήξεις αφήξεις» σε σχέση με την υπεσχημένη αύξηση αυτού μετά και το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβανόταν σχετική αναπροσαρμογή στο επίσημο κείμενο του προϋπολογισμού του 2020 τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση πριν λίγες μέρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. ανέφερε τα εξής: «Θεσπίζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Υπολογίζουμε ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει έτσι στα 730 ευρώ μέχρι το 2022», ενώ και ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πολλές φορές δημόσια επί του ζητήματος.
Ωστόσο, φαίνεται ότι το πλάνο έχει αλλάξει επί το δυσμενέστερο για τις αποδοχές των εργαζομένων, καθότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θέτει προϋποθέσεις.

Ανακολουθίες Σταϊκούρα και Πέτσα

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο ίδιος τόνισε ότι "έχουμε πει πως θα υπάρχει διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης, ξεκινώντας όμως από έναν κατώτατο μισθό που δεν έχει αυξηθεί τόσο όσο αυξήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση».
Μάλιστα, αναφέρθηκε στην αύξηση κατά 11% που προηγήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και «ουσιαστικά ενσωμάτωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα έπρεπε να γίνει σε βάθος τριετίας ή τετραετίας με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». Επί της ουσίας, ο ίδιος φαίνεται να «σπρώχνει» χρονικά την όποια αλλαγή για το μέλλον.
Αλλά δεν μένει μόνο εκεί, καθότι βάζει νέα προσκόμματα αναφέροντας ότι το θέμα «θα αξιολογηθεί ανάλογα με τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγικότητα της οικονομίας κι αν πετύχουμε αυτούς τους ρυθμούς μεγέθυνσης που θεωρούμε ότι θα πετύχουμε, είναι κάτι που θα το συζητήσουμε». Είναι σαφές ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. δεν έθετε κάποιου είδους προϋποθέσεις, κάτι το οποίο αποτελεί μια επιπλέον «κοροϊδία» προς τον ελληνικό λαό.
Την ίδια ώρα τίθενται και ζητήματα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για το κατά πόσον ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τελικά τα 730 ευρώ το 2022. Ο ίδιος τόνισε χθες στον AΝΤ1 ότι εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού για αύξηση σε ποσοστό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ μέχρι να φτάσουμε στο ποσό των 700 ευρώ και στη συνέχεια θα δούμε τι θα γίνει με την εξέλιξή του, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν πολλοί παράμετροι. Συνεπώς και εκείνος βάζει όρους, ενώ «κατεβάζει» το ποσό στα 700 ευρώ.

Σύγκριση

Αυτή τη στιγμή το ύψος του κατώτατου μισθού ανέρχεται στα 650 ευρώ/ μήνα μεικτά. Αυτό συνεπάγεται ότι εάν υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. και το ποσό φτάσει στα 730 ευρώ το 2022, τότε θα υπάρχει αύξηση του κατώτατου μισθού στην τριετία κατά 12,3%. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «κατέβασε» το ποσό στα 700 ευρώ. Αυτό συνεπάγεται αυξηση 7,7% σε μια τριετία, κάτι το οποίο συνεπάγεται 4,6 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από την προεκλογική υπόσχεση της σημερινής κυβέρνησης ή 30 ευρώ λιγότερα ανά μήνα για τους εργαζόμενους.
Με βάση τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο κατώτατος μισθός θα επανερχόταν στα 750 ευρώ το 2021, κάτι το οποίο συνεπαγόταν αύξηση 15,4% αύξηση σε μια διετία. Από το 2022 η αρμοδιότητα καθορισμού του κατώτατου μισθού θα περνούσε στους «κοινωνικούς εταίρους», συνδικάτα και εργοδότες.

Πράξη όσα ζητούσαν ΣΕΒ και ΔΝΤ

Σ' αυτό το σημείο θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι ο ΣΕΒ είχε πραγματοποιήσει προσφυγή κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού (που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ) στο σκέλος που αφορά τις θεσμοθετημένες τριετίες. Η προσφυγή έφτασε στο υπουργείο Εργασίας στις 2 Ιουλίου, δηλαδή παραμονές των εθνικών εκλογών (7 Ιουλίου) και ήταν ενδεικτική των προθέσεων των εργοδοτών, όταν μάλιστα γενικός διευθυντής του Συνδέσμου ήταν ο σημερινός υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.
Παράλληλα, το ΔΝΤ, σε έκθεση η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2019, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία «σε αντίθεση με τις συμβουλές» του Ταμείου οδήγησε «σε αύξηση τον κατώτατο μισθό πάνω από την αύξηση της παραγωγικότητας (...) κατήργησε τον υποκατώτατο μισθό για τους κάτω των 25 ετών εργαζόμενους, γεγονός που προκάλεσε ελάχιστη αύξηση μισθού 27,2% γι' αυτή την κατηγορία των εργαζομένων, αν και το κόστος των εργοδοτών αυξήθηκε λιγότερο (19,7%)». Το ίδιο επικριτικά αντιμετώπιζαν οι συντάκτες της προαναφερόμενης έκθεσης και τη μη κατάργηση τριετιών (για τους εργαζόμενους που αμείβονταν με κατώτατο μισθό) από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί αντιδρούν κάποιοι στη Ν.Δ., όταν η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζει την πολιτική της κυβέρνησης με τις επιταγές του ΣΕΒ και του ΔΝΤ. Και φυσικά, οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες σε σχέση με το τι έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Κατάργηση 13ης σύνταξης

Την ίδια ώρα τίθεται και θέμα με την κατάργηση της 13ης σύνταξης. Ερωτηθείς συγκεκριμένα ο Στ. Πέτσας για το αν θα διατηρηθεί η 13η σύνταξη, απάντησε ότι ποτέ δεν υπήρξε 13η σύνταξη, αλλά ένα ποσό που δόθηκε προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη προβλέψει στον προϋπολογισμό το αντίστοιχο ποσό που θα δοθεί και το 2020 στους συνταξιούχους δημιουργώντας έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων».

ΣΥΡΙΖΑ: Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι «μπούχτισαν» από τις απάτες Μητσοτάκη

«Ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Πέτσας ευχήθηκαν χρόνια πολλά στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για τα Χριστούγεννα αποκαλύπτοντας με περίσσιο θράσος ακόμα μία απάτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετά και το φιάσκο με το κοινωνικό μέρισμα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «ο μεν κ. Σταϊκούρας είπε ότι μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να υποσχόταν αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης κάθε χρόνο, αλλά τελικά δεν θα το κάνει, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τον αύξησε 11% το 2019, άρα καλύφθηκε η υπόσχεσή του για τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια!».
Αναφέρεται και στη 13η σύνταξη σημειώνοντας ότι «ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ανύπαρκτη και 'προεκλογικό επίδομα' τη μόνιμη 13η σύνταξη που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και αναγκάστηκε να ψηφίσει μέχρι και η Ν.Δ., επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως η κυβέρνηση σκοπεύει να την καταργήσει».
Και καταλήγει: «Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι των εργαζόμενων και των συνταξιούχων... ξεχείλισε από τα δώρα του κ. Μητσοτάκη. Τρομάζουμε στην ιδέα τι θα σκεφτεί να τους κάνει για την Πρωτοχρονιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου