Dimitris Tsirkas
25 Ιουνίου 2017 ·
Βιωματικό στάτους.
Το Σάββατο στο Lidl, ήταν μπροστά μου στην ουρά για το ταμείο, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, δεν θα ήταν κάτω από 70 ετών.
Είχαν πάρει πέντε ντομάτες, ένα γιαούρτι του μισού κιλού με όλα τα λιπαρά, δύο παριζάκια, και ένα μπουκάλι κρασί.
Χτυπάει η ταμίας τις ντομάτες και το κρασί και όταν έρχεται η σειρά για το γιαούρτι και τα παριζάκια λέει στο ζευγάρι ότι δεν μπορεί να τα περάσει αυτά, όχι χωρίς χαρτί από το γιατρό που να αποδεικνύει ότι οι ηλικιωμένοι δεν έχουν υψηλή χοληστερίνη και καρδιακά προβλήματα. Ήταν αποφασισμένη:
“Δεν μπορώ να σας τα δώσω αυτά, ξέρετε πόσα τριγλυκερίδια έχουν; Μα πως είναι δυνατόν άνθρωποι στην ηλικία σας να τρώνε γιαούρτι με πλήρη λιπαρά και αλλαντικά, δεν γνωρίζετε πόσο επικίνδυνο είναι;”
Το ζευγάρι δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι απόψε γιορτάζουν 50 χρόνια γάμου και είπαν να το ρίξουν λίγο έξω. Βεβαίωσαν μάλιστα πως είναι καλά στην υγεία τους και πως μπορούν να αντέξουν λίγο γιαούρτι και σαλαμάκι μία φορά στο τόσο.
Η ταμίας όμως ήταν ανένδοτη: “Χωρίς βεβαίωση από γιατρό, και μάλιστα ιδιωτικό, δεν μπορώ να σας τα δώσω. Εσείς μπορεί να μη νοιάζεστε για την υγεία σας, όταν όμως θα σας τρέχουν στα νοσοκομεία και θα σας γράφουν φάρμακα, θα τα πληρώσουμε όλοι εμείς και κυρίως ο Γερμανός φορολογούμενος που δανείζει τη χώρα μας για να μην πτωχεύσει και γίνουμε Βενεζουέλα. Κάποιος πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει υπεύθυνα σε αυτή τη χώρα και να εφαρμόσει τους κανόνες υγιεινής διατροφής.”.
Αφού το ζευγάρι των ηλικιωμένων κατάλαβαν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταφέρουν κάτι με την ταμία αποφάσισαν να φύγουν.
Βγαίνοντας έξω από το κατάστημα κοντοστέκονται για λίγο δίπλα στην είσοδο και λέει η γιαγιά στον παππού: “βρε Παντελή μου, αυτό είναι Γερμανικό σούπερ μάρκετ, γι’ αυτό είναι τόσο αυστηροί, έπρεπε να το είχαμε σκεφτεί.
Μήπως να δοκιμάσουμε στο τάδε (ανέφερε το όνομα άλλου super market που είναι λίγο πιο κάτω, γνωστή ελληνική αλυσίδα);". Συμφωνούν και σπεύδουν χαρούμενοι με τη φαεινή ιδέα τους.
Μετάνιωσα που δεν τους ακολούθησα για να δω τι θα γίνει στο ελληνικό σούπερ μάρκετ.
Στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς μου πάντως, έχω πετύχει πολλούς ηλικιωμένους να αγοράζουν λιπαρά φαγητά και γλυκά, χωρίς κανείς να τους ζητά χαρτί από τον γιατρό.
Εβδομηντάχρονοι και ογδοντάχρονοι ηλικιωμένοι έχουν ταυτίσει την ασυδοσία με κάτι «ελληνικό», θεωρούν απολύτως λογικό να μην τηρούνται οι κανόνες υγιεινής διατροφής στην Ελλάδα, λες και εμείς είμαστε ανίκανοι να πειθαρχήσουμε.
Αλλά οι Γερμανοί δεν είναι το ίδιο, είναι «αυστηροί», που στη γλώσσα των ηλικιωμένων, σημαίνει ότι απλά τηρούν τους κανόνες.
Ελπίζω να βρεθούν ειδικοί, τεχνοκράτες, άριστοι, να τους μάθουν ότι οι κανόνες προστατεύουν και οι Έλληνες πειθαρχούν.
Γιατί κάποιος εθνολαϊκιστής τους έμαθε ότι στη ζωή, η επιθυμία μας είναι σωστό να υπερισχύει των κανόνων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου