Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ,αυτές οι εισαγγελείς διαφθοράς!










https://m.tvxs.gr/mo/i/289394/f/news/ellada/novartis-ta-akriba-farmaka-ta-omologa-kai-o-loberdos.html

Ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ήταν η Novartis, που κόστισε πάνω από 23 δισ. ευρώ στις τσέπες των πολιτών και οδήγησε στην καταστροφή των ασφαλιστικών ταμείων. Ένα σκάνδαλο για το οποίο υπάρχουν ευθύνες πολιτικών που υπέγραφαν υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, αλλά και γιατρών που έβαζαν την υπογραφή τους στις «χρυσές» συνταγές.
Η «Νέα Σελίδα» φέρνει στο φως της δημοσιότητας το περιεχόμενο του εγγράφου της Επιτροπής Τιμών από τον Αύγουστο του 2011, στο οποίο αναλύονται οι αυξήσεις που δόθηκαν σε χιλιάδες φάρμακα, μεταξύ αυτών και σε προϊόντα της Novartis, με απόφαση του υπουργείου Υγείας επί θητείας Ανδρέα Λοβέρδου. Για τις αποφάσεις του αυτές ο κ. Λοβέρδος καλείται σε ανωμοτί κατάθεση, ως ύποπτος «για την πράξη της παθητικής δωροδοκίας, στρεφόμενης κατά του Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση».
Στο επίμαχο έγγραφο που παρουσιάζει η εφημερίδα αναλύονταν οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων από το Δελτίο Τιμών της 4ης Αυγούστου 2011. 
Είχε προηγηθεί Δελτίο Τιμών στις 30 Ιουνίου του 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαφορές που προέκυψαν από τις ανατιμήσεις τιμών έφτασαν ακόμα και το 3.814%! Και όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, μόνο το συγκεκριμένο Δελτίο Τιμών αύξησε την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη κατά 527,7 εκατ. ευρώ.


Στο ίδιο έγγραφο η Novartis αναφέρεται και σε ένα αντιστάθμισμα αξίας… 262 εκατ., που επιτεύχθηκε ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης: «Επιτεύχθηκε να πειστεί η κυβέρνηση να αντισταθμίσει τα 262 εκατομμύρια ευρώ της έκπτωσης του 2011 με δημόσια χρέη και καλύτερες πληρωμές από το Δημόσιο». 
Και λέει παρακάτω το ίδιο έγγραφο: «Καταφέραμε να πείσουμε το υπουργείο να προστατεύσει τις τιμές των on patent (μέτριες περικοπές τιμών κατά την επανεξέταση τιμών τον Ιούλιο του 2011) και να επιτύχει τις εξοικονομήσεις που είχαν τεθεί ως στόχος, μειώνοντας τις τιμές των off patent (30% έναντι 20%) και των γενοσήμων».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για τιμολόγηση τεσσάρων φαρμακευτικών σκευασμάτων του ελβετικού κολοσσού:
  • Το φαρμακευτικό σκεύασμα TASIGNA 200 mg X112 , εισήχθη το 2011 τρεις φορές στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με χοντρική τιμή που κυμαινόταν από 4.092 έως 4.210 ευρώ, ενώ η χονδρική τιμή που θα λάμβανε στην Ελλάδα με βάση τις τιμές των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών (ν.3790/2009) θα έπρεπε να ανέρχεται σε 3.362 ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν να ωφεληθεί οικονομικά η εταιρεία Novartis, λαμβανομένων υπόψη των υψηλών πωλήσεων που είχε το σκεύασμα αυτό, κατά τα έτη 2011 και 2012, στα νοσοκομεία, στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες.

  • Το φαρμακευτικό σκεύασμα TASIGNA CAPS HARD 112X150mg, αν και δεν συμπεριελήφθη στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του Απριλίου του 2012, ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αποφάσισε να αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με την ένδειξη «Ορθή επανακοινοποίηση» στο οποίο υπήρχε το συγκεκριμένο σκεύασμα με χονδρική τιμή 3.753 ευρώ. 
  • Στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας Διαφθοράς σημειώνεται ότι η κατά τα ανωτέρω τιμολόγηση του σκευάσματος αυτού, έλαβε χώρα παρά το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στα Πρακτικά της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, που προηγήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012. Μάλιστα, ενώ η χονδρική τιμή του συγκεκριμένου σκευάσματος για την Ελλάδα έπρεπε να ανέρχεται σε 2.659 ευρώ, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε το ανωτέρω σκεύασμα να λάβει χονδρική τιμή 3.753 ευρώ, η οποία στη συνέχεια μειώθηκε στα 3.265 ευρώ στο διορθωτικό Δελτίο Τιμών τον Μάιο του 2012.
  • Για το φαρμακευτικό σκεύασμα GILENYA 0,5 mg Bt x 28, περιγράφονται ανατιμολογήσεις που κατέληξαν το 2012 σε χονδρική τιμή 1.920 ευρώ, αν και η τιμή με βάση τον ισχύοντα τότε νόμο έπρεπε να ανέρχεται σε 1.785 ευρώ με αποτέλεσμα να ωφεληθεί η εταιρεία.Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα το 2011 στα νοσοκομεία είχε πωλήσεις 2,7 εκ. ευρώ ενώ για το έτος 2012 οι πωλήσεις στα νοσοκομεία ανήλθαν σε 21,2 εκ. ευρώ. Στα δε φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες το σκεύασμα είχε πωλήσεις 1,9 εκ. ευρώ το 2011 και 2,6 εκ. ευρώ το 2012.
  • Το υπουργείο Υγείας, τον Απρίλιο του 2012, δεν εξέδωσε απόφαση για την έγκριση της χρήσης φθηνότερου και ανταγωνιστικού φαρμακευτικού προϊόντος (το AVASTIN της εταιρείας ROCHE) σε σχέση με το φαρμακευτικό προϊόν της εταιρείας Novartis (LUCENTIS) για την πάθηση της ωχράς κηλίδας, το οποίο ήταν ακριβότερο «προσπορίζοντας με τον τρόπο αυτό, οικονομικό όφελος στην εταιρεία NOVARTIS».
Στα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές, περιλαμβάνεται κι ένα έγγραφο της πολυεθνικής, όπου καταγράφονται οι πανηγυρισμοί για την ευνοϊκή μεταχείριση που έχει πετύχει επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου το σκεύασμα Gilenya. «Χρόνος-ρεκόρ και μοναδική για το Gilenya τοπική έγκριση και τιμολόγηση. Πρώτη φορά που ένα προϊόν παίρνει την έγκριση τιμής εκτός της τυπικής διαδικασίας. Κανένα άλλο προϊόν δεν τιμολογείται από το 2011».
Η μεγαλύτερη ίσως «επιτυχία» της Novartis, ήταν όμως είναι η έγκαιρη ενημέρωση που είχε για το PSI, το κούρεμα, δηλαδή, των ομολόγων, το οποίο στοίχισε στα ασφαλιστικά ταμεία, στα νοσοκομεία, στις ΔΕΚΟ, στα ΑΕΙ κ.λπ. Οχι όμως στη Novartis. 
Όπως σημειώνει η «Νέα Σελίδα» οι εισαγγελείς έχουν την από 27/11/2018 ένορκη κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη», σύμφωνα με την οποία ο Ανδρέας Λοβέρδος δωροδοκήθηκε γιατί ενημέρωσε κρυφά από την υπόλοιπη αγορά τη Novartis για την έκδοση ομολόγων για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου
Από την ενέργειά του αυτή η Novartis ρευστοποίησε ομόλογα προκειμένου να αποφύγει υψηλότερο κούρεμα σε αυτά. Από την «προειδοποίηση» αυτή του Λοβέρδου, όπως καταθέτει ο μάρτυρας, ο Φρουζής έδωσε στον Μανιαδάκη 58.000 ευρώ και αφού ο τελευταίος παρακράτησε «κάποιο ποσοστό 10%-20%», απέδωσε τα υπόλοιπα χρήματα στον Ανδρέα Λοβέρδο. Για όσα συνέβησαν, μάλιστα, ο Φρουζής ενημέρωσε εγγράφως τον πρεσβευτή της Ελβετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου