Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Προκλητική ρύθμιση



Από χθες, με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την τροποποίηση των ποινικών κωδίκων, η ασυλία των τραπεζικών στελεχών που διαπράττουν κακουργηματική απιστία έγινε νόμος του κράτους. Μάλιστα, με νομοτεχνική ρύθμιση που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, η ασυλία επεκτείνεται και στα στελέχη κάθε ιδιωτικής επιχείρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οπως καταγγέλθηκε στη Βουλή από την αξιωματική αντιπολίτευση, με τη συγκεκριμένη διάταξη οδηγείται στο αρχείο η δίωξη εκατό στελεχών τραπεζών, τα οποία βρέθηκαν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και για τα δάνεια που δόθηκαν σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ.
Είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να προσδιορίσουμε τις επιπτώσεις που έχει η επέκταση της ρύθμισης σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ποια γραμμάτια και σε ποιους φρόντισε να εξοφλήσει η κυβέρνηση; Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση είναι προκλητικά εξοργιστική.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης τη δικαιολόγησε με το επιχείρημα πως στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο «λαμβάνονται όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες με τους ελέγχους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και με τον έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος».
Προφανώς, μας κοροϊδεύει. 
Οι έλεγχοι αυτού του είδους υπήρχαν και στο παρελθόν, αλλά δεν απέτρεψαν τα «θαλασσοδάνεια» σε κόμματα, σε μέσα ενημέρωσης και σε επιχειρήσεις, ούτε προστάτευσαν το τραπεζικό σύστημα από την κατάρρευση.
Επειτα από δέκα χρόνια κρίσης και εννέα χρόνια μνημονιακής πολιτικής, οφείλουμε να λέμε αλήθειες. Η χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας ήταν και χρεοκοπία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, παρά τους ελέγχους που γίνονταν.
Αν υπάρχουν σήμερα τράπεζες, αυτό δεν οφείλεται στις ίδιες, αλλά στο γεγονός ότι ο ελληνικός λαός τις χρηματοδότησε και τις πλήρωσε ακριβά, μέσα από συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις και όλα τα μέτρα που ελήφθησαν, τα οποία γονάτισαν τη χώρα και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Η ασυλία των τραπεζιτών είναι η πρώτη και βασική προϋπόθεση για να επανέλθουν οι όροι και οι συνθήκες που οδήγησαν στην κρίση που ζήσαμε, στα «κόκκινα» δάνεια και στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Αυτοί που προκάλεσαν την καταστροφή παίρνουν άφεση αμαρτιών και την άδεια να ξανακάνουν τα ίδια. Με το αζημίωτο πάντα, καθώς το κόστος θα κληθούν πάλι να πληρώσουν οι... συνήθεις ύποπτοι.
  • A-
  • A+

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου