http://www.avgi.gr/article/10811/10335953/anazetontas-axiopistia-apo-te-nd
Ραπανάκης Σπύρος
Ραπανάκης Σπύρος
Το βράδυ της Πέμπτης στα γραφεία των εφημερίδων επικρατούσε αναβρασμός, καθώς εξαιτίας της εθνικής επετείου έπρεπε να «κλείσουν» δύο φύλλα.
Επομένως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο Τ. Θεοδωρικάκος δεν είχε ακόμα παρουσιάσει το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων.
Αν και επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ να παρουσιαστεί εικόνα συμφωνίας στη διακομματική, αυτό απείχε από την πραγματικότητα. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ μετά τη συζήτηση στη διακομματική επιτροπή επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν αφού πρώτα δουν να αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο οι διακηρύξεις του Τ. Θεοδωρικάκου.
«Μόνον εφόσον αυτό γίνει πράξη θα μπορέσουμε να μιλάμε για υπερψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου» έλεγε κορυφαίος κομματικός παράγοντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας πως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».
Οι επιφυλάξεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έγκεινται σε δυο παράγοντες.
Πρώτον, το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε καταθέσει γραπτώς καμία πρότασή της και, δεύτερον, οι συνεχείς μετατοπίσεις της κυβέρνησης, που σε κάθε συνεδρίαση προσερχόταν με άλλη θέση, καθιστούν τη Ν.Δ. έναν αναξιόπιστο συνομιλητή.
Βασική προϋπόθεση είναι φυσικά η συνταγματική θωράκιση στα μέτρα για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων.
Επιπρόσθετα, ακριβώς η σύνθετη φύση του ζητήματος κάθε άλλο παρά βεβαιότητα προκαλεί ότι θα φτάσει ως έχει προς ψήφιση πληρώντας τα εχέγγυα της όποιας συμφωνίας μπορεί να υπάρξει.
Ηχηρή διαφοροποίηση Διαματάρη
Τα παραπάνω ήρθε να επιβεβαιώσει η ηχηρή διαφοροποίηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνη Διαματάρη την Πέμπτη. Ο εκδότης του “Εθνικού Κήρυκα”, που άκουσε μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες της Αστόρια τον Κ. Μητσοτάκη να υπόσχεται ψήφο σε όλους τους το 2023, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για «πολλά δύσκολα και αρνητικά σημεία της συμφωνίας» της διακομματικής.
Συγκεκριμένα διαφώνησε με το όριο που τίθεται για τα 35 έτη.
«Θεωρώ ότι είναι σοβαρό λάθος, αν όχι και ντροπή» είπε χαρακτηριστικά ο Α. Διαματάρης. «Ελπίζω, μέχρι να φτάσουμε στο τέλος αυτού του διαλόγου, ότι θα καταλάβουν και τα κόμματα, που προωθούν τέτοιες παράλογες διατάξεις, ότι ο Έλληνας δεν σταματάει να είναι Έλληνας μετά από 35 ή 40 ή 10 ή 20 χρόνια. Ο Έλληνας είναι Έλληνας για όλη του τη ζωή» επισήμανε, σε πλήρη διάσταση με τις ανακοινώσεις Θεοδωρικάκου.
Η δήθεν απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ...
Ας θυμηθούμε τις παλινωδίες και το παιχνίδι που επιχείρησε να παίξει η κυβέρνηση στο ζήτημα των αποδήμων. «Το 2023 επιτέλους θα ψηφίσετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας» είχε τάξει στους ομογενείς στη Νέα Υόρκη ο Κ. Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να συζητήσουν επί μιας προφορικής πρότασης.
Μοναδική επεξεργασμένη πρόταση ήταν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ με βάση το επιστημονικό και διακομματικό πόρισμα της επιτροπής Πουλάκη:
Κλειστή εκπροσώπηση με 3-12 βουλευτές Επικρατείας, αυτοπρόσωπη ψήφος στα προξενεία - πρεσβείες χωρίς προσμέτρηση στο σύνολο της επικράτειας, με συνταγματική κατοχύρωση της ρύθμισης και δυνατότητα ψήφου για όλους όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Όπως είχε γίνει γνωστόν η εισήγηση της κυβέρνησης κινούνταν στους εξής άξονες:
Ψήφος για όσους έχουν ιθαγένεια και άρα δικαίωμα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, που θα προσμετράται στο σύνολο της επικράτειας και δυνατότητα επιστολικής ψήφου.
Με λίγα λόγια μια άνευ προετοιμασίας και επεξεργασίας αύξηση - αλλοίωση του εκλογικού σώματος με άγνωστο αριθμό ψηφοφόρων, αφού δυνητικά θα μπορούσαν να ψηφίζουν ακόμη και τέταρτης γενιάς Έλληνες του εξωτερικού.
Θέση στην οποία προσχώρησε το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλάζοντας την πάγια τοποθέτησή του, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Γεννηματά, στην οποία, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας...
Η κωλοτούμπα της Ν.Δ.
Χρονικός περιορισμός έως και 30 έτη απουσίας και οικονομική σχέση με τη χώρα (ενεργό ΑΦΜ) ήταν οι προϋποθέσεις που έθεσε το ΚΚΕ.
Σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ απομονωμένος, η κυβέρνηση διέρρεε περί συμφωνίας και συγκλίσεων με τα υπόλοιπα κόμματα.
Κάτι που διαψεύστηκε στην πράξη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε τελικά στη διακομματική επιτροπή με μια πρόταση που βασίζεται σταθερά στην κλειστή εκπροσώπηση με λογική σύνθεσης ανάμεσα στο πόρισμα της επιτροπής και τις προϋποθέσεις που έθεσε το ΚΚΕ.
Επιδίωξη είναι οι συγκλίσεις και η συναίνεση στη βάση αρχών -και συγκεκριμένα να εξασφαλιστεί η διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων.
Τελικά ο Τ. Θεοδωρικάκος υιοθέτησε τη λογική της κλειστής εκπροσώπησης εξαγγέλλοντας ως συμφωνία τα εξής:
Αυτοπρόσωπη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, όχι επιστολική ψήφος.
Ψήφος των αποδήμων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Να έχει αποχωρήσει ο εκλογέας το πολύ 35 χρόνια από τη χώρα και να μπορεί να τεκμηριώσει με επαρκή επίσημα έγγραφα τουλάχιστον διετή παρουσία στην Ελλάδα σε αυτή την περίοδο.
Να έχουν οι απόδημοι ενεργό ΑΦΜ.
Ποιος απομονώθηκε λοιπόν;
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου